Omiljeni srpski proizvodi – potrošači dali zadnju reč

Ko je najvoljeniji u Srbiji među domaćim proizvodima? O tome se odlučivalo deveti put zaredom. Priznanje "Moj izbor" dodeljeno je onima čiju su vrednost procenjivali oni koji ih i koriste - potrošači.

Iz Požarevca do trgovačkih polica "Plazma" stiže duže od pet decenija. Putuje i u tridesetak zemalja širom sveta. Omiljeni slatkiš, devetu godinu zaredom dobija priznanje kupaca.

"Da biste bili omiljeni proizvod ili brend, vi morate da imate tu jednu emociju koju ćete sa potrošačima zajednički da napravite", objašnjava Nemanja Brković iz "Bambija".

Muzički festival "Egzit" u Novom Sadu je nastao iz studentskog aktivizma pre devetnaest godina. Uz evropske, broji i domaće nagrade. Otkrivaju tajnu uspeha.

"Održanje obećanja brenda. I to dokazuje što se karte kupuju unapred – bez ijednog imena. Mi prodamo 10 do 15 hiljada karata početkom, odnosno krajem godine bez ijednog imena", navodi Ivan Petrović, predsednik UO Fondacije "Egzit".

Proizvođača mleka i mlečnih proizvoda "Imlek" potrošači nisu prvi put nagradili. Ali priznanje "Omiljeni proizvođač" ovog puta znači dvostruku pobedu.

"Kada nam se desio požar u septembru i izgoreo najveći deo naše proizvodnje u Padinskoj Skeli, uspeli da se pregrupišemo i otkupimo svo mleko od naših farmera", ističe Jovan Bugarčić, direktor Marketinga u "Imleku".

"Nema realne slike bez ocene potrošača"

Članovi žirija su mnogobrojni. Više od 2000 potrošača bilo je u anketi, a u hiljadama se broje glasovi i na društvenim mrežama. Najbolje su birali iz korpe od 930 proizvoda.

Vera Vida iz Centra za zaštitu potrošača ističe da se realna slika u istraživanju ili bilo kojem drugom načinu prikupljanja podataka o brendovima i proizvođačima, ne može dobiti ako nisu uključeni sami potrošači, koji znaju da ocene proizvod.

Zato je reč potrošača uvek zadnja. Mnogi od njih znaju i da kupovinom domaćeg proizvoda pomažu celoj privredi – od 100 potrošenih dinara za jedan srpski proizvod, čak 95 ostaje u Srbiji.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 25. април 2024.
9° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво