');
Najnovije vesti
Blic Vesti Društvo

Jedna slika koja je u maju 2014. godine obišla svet najbolje svedoči o strahotama koje su u poplavama preživeli meštani Krupnja

Meštani Krupnja zauvek će pamtiti noć između 15. i 16. maja 2014. godine. Nemoćni da bilo šta učine, gledali su kako im bujica nosi kuće, automobile, bandere, mostove, puteve i ruši skoro celo naselje.

krupanj poplave 2014 Foto: Dušan Milenković / RAS Srbija
krupanj poplave 2014

Imaš kuću, a odjednom nemaš ništa. Samo ono odelo što je bilo na nama, to nam je ostalo. Sad imamo sve što nam treba - opisuje Milenija Pajić kobnu noć, kada su strašna bujična poplava i klizišta uništili 40 i oštetili gotovo 200 kuća.

U majskim poplavama 2014. među opštinama koje su pretrpele najveći štetu bio je Krupanj. Pet godina kasnije ova varoš potpuno je obnovljena, ali ono što se tada desilo meštani nikada neće zaboraviti. Naročito sada, kad se ponovo pominje opasnost od poplava.

Jedna kuća iščupana iz temelja, čija je slika obišla svet, ostala je kao sećanje na poplave
Foto: Mrijana Čvorić Gubelić / RAS Srbija
Jedna kuća iščupana iz temelja, čija je slika obišla svet, ostala je kao sećanje na poplave

Slika kuće iščupane iz temelja koja je u maju 2014. godine obišla svet, danas je jedini trag koji kao spomenik podseća na tu noć. Sve drugo stalo je u par reči:

- Živi se - kaže Milanka Popović i sleže ramenima.

Živi se u Žarkovači tiho, naselju koje su te noći bujica i klizište učinili neprepoznatljivim. Čim padne kiša, meštani krenu do rečice Zmajevac da vide da li je, iako ukroćena obaloutvrdom, i dalje u koritu. Preko leta umela je da presuši, pa su meštani bezbrižno gradili kuće na obe obale, ne sluteći da će jednoga dana pokazati svoju ćud. Te noći nosila je sve pred sobom, čak i kuće koje je čupala iz zemlje, dok su vlasnici, nemoćni da zaustave njenu silinu, gledali kako da sačuvaju život. Taj strah ne popušta ni danas.

- Kad ti vidiš kako nosi kuću, auto, a ne možeš ništa da učiniš, samo gledaš kroz prozor. To je bilo strašno. Ja ne znam ko to može da zaboravi. Naša kuća je bila puna mulja i peska, deset dana smo čistili - priča Dušanka Teovanović.

Kamenje i šut jedini su svedoci da je ispod velikog brda bilo kuća. Te noći, zemlja i drveće nošeno bujicom srušili su i nekoliko dvospratnica.

- Ovde je bilo tri ili četiri kuće, a sada ih više nema. Srušene su do temelja - priča Marijana Obradović.

Među njima bila je i kuća Milenije Pajić. Danas je ona u novom domu, kao i svi koji su te noći izgubili kuće. Tipsko naselje sa kućama od 60 i 100 kvadrata, čiju izgradnju su finansirali UAE i fondacija šeika Kalife bin Zajeda al Nahjana, opremljene su nameštajem i belom tehnikom, pa više nema ljudi bez krova nad glavom. Kada je katastrofa prošla, krenulo se u obnovu.

Krupanj nakon obnove
Foto: Mirjana Čvorić Gubelić / RAS Srbija
Krupanj nakon obnove

- Dobili smo moderne puteve, imamo nove fabrike, posao za ljude, država nam radi regionalne puteve, mi lokalne. Krupanj je i dalje u znaku velikog oporavka. U planu je izgradnja 100 kilometara puta preko javno - privatnog partnerstva - kaže Ivan Isailović, predsednik opštine.

Sve što je voda odnela, izgradilo se, jedino se život Velička Divljakovića, koji je te noći nestao u bujici, ne može vratiti.

Ciklon slabiji kod nas nego u BiH i Hrvatskoj

Ciklon koji je poslednjih dana regionu doneo hladno vreme i obilne padavine, srećom, nije pogodio Srbiju kao što je BiH i Hrvatsku, gde je izazvao oluje i poplave.

- On nas nije zaobišao, samo je delovao mnogo slabije nego u susednim državama i po vremenskoj prognozi je ovako trebalo da bude - rekao je meteorolog Đorđe Đurić iz "Wheather2Umrela". Ciklon će delovati još dva dana, a jačih padavina neće biti.