• Search form

16.05.2019 | 18:48

Teorija struna

Teorija struna

Plesna trupa Perpetuumdance premijerno izvodi 17. maja u Narodnom pozorištu u Beogradu inkluzivnu plesnu predstavu “Teorija struna”, koja je rezultat istraživanja fokus grupe koju je sproveo psiholog, teoretičar umetnosti i plesni dramaturg Marko Pejović i koautorskog rada grupe žena između 50 i 60 godina, koje su nekada plesale u studiju Dubravke Maletić.

Trideset godina nakon poslednjeg zajedničkog nastupa, inspirisane istim umetničkim izvorištem, one su shodno svojim životnim putevima razuđeno stigle do sadašnjeg trenutka, u kojem se ponovo okupljaju oko svoje esencije – plesa. Poruka tog ujedinjenja je - kako osnažiti ženu, tj. samu sebe, i ne dozvoliti da se život zaustavi i opustoši nakon jednog razdoblja koje prirodno okončava mnoge dotadašnje funkcije, obaveze, stanja…

Šta stoji ispred žene koja prešla graničnu liniju 50-tih godina? Da li je žena uopšteno, zaista jedan specifikum sa posebnim potrebama ili je to svako ljudsko biće bez obzitra na pol? Da li žena umetnik-plesač, ima raznovrsnije polje delovanja, nego tzv. obična žena? Da li je žena umetnik obična žena? Šta definiše običnost u ovom kontekstu? Da li je žena plesač više, manje ili jednako opustošena, usmaljena, zaboravljena, nakon završetka prenapregnutog fertilnog perioda? Do koje granice se prostire ženstvenost žene, a gde ona bledi? Kako osnažiti žene da se u ovom periodu posvete sebi i svom samorazvoju bez griže savesti? Kako odvezati ženu od starih obrazaca? Da li je naš društveni milje zreo za tu vrstu podrške, i da li je podsticajan za ovakve transformacije? To su neka od pitanja na koja pokušavaju da odgovore učesnici predstave “teorija struna”, koja će biti igrana na sceni “Raša Plaović”.

“Sve što postoji, muzika je sačinjena od nota koje strune mogu da sviraju”. Ako metaforički prebacimo ovu frazu na našu dimenziju postojanja, zar nije žena ta struna, čijom vibracijom se stvara sve što postoji?, ističu autori.

Uz Marka Pejovića, koji je autor koncepta i dramaturg predstave, autorski tim čine i Branka Baretić Milenković, Danijela Radosavljević Pantić, Marina Nisić Maraš, Stanislava Maksimović Raičević, Svetlana Mojsilović Đurović (koreografija i izvođenje), kostimograf Boris Čakširan, muzička urednica Dragana Pantić i plesna pedagoškinja Ana Ignjatović-Zagorac.

Predstava je realizovana u saradnji Perpetuumdance i Grupe "Hajde da...", uz finansijsku podršku Ministarstva kulture i informisanja Srbije, uz podršku Magacina u Kraljevića Marka i Narodnog pozorišta u realizaciji.

(SEEcult.org)

Video
08.04.2024 | 10:10

VOĐENJE: IRWIN – NSK State – It's a Beautiful Country

IRWIN: NSK State – It's a Beautiful Country, Umetnički pav