Rusija poklonila Srbiji kopiju Zastave pobede (FOTO)

B. CARANOVIĆ

16. 05. 2019. u 17:15

Primopredaja simbola Drugog svetskog rata i trijumfa Ruske Federacije od četvrtka u Beogradu. General Žuravljov: Simbolizuje hrabrost i strpljivost našeg naroda

Русија поклонила Србији копију Заставе победе (ФОТО)

Predaja zastave Vojsci Srbije Foto Z. Jovanović

ZASTAVA pobede, simbol ratne slave i trijumfa u Drugom svetskom ratu, ali i simbol Ruske Federacije, od četvrtka se nalazi u Muzeju Vojske, na beogradskom Kalemagdanu. Repliku ovog obeležja u četvrtak je na svečanoj ceremoniji kod Vojnog muzeja uručio komandant Zapadnog vojnog okruga Oružanih snaga Rusije general-pukovnik Aleksandar Aleksandrovič Žuravljov.

Uz pratnju vojnog orkestra, smotru paradnih jedinica Rusije i Srbije, Vojni muzej je svoju zbirku obogatio još jednim značajnim eksponatom.

- Pre 74 godine završen je Drugi svetski rat, u kome su Oružane snage Sovjetskog Saveza zajedno sa drugim slovenskim narodima uništile fašizam i oslobodile Evropu - rekao je Žuravljov.

- Prema tradiciji, 9. maja slavimo pobedu i na čelu parade je zastava pobede, koja simbolizuje hrabrost, strpljivost i heroizam svih naših ljudi i nepobedivost našeg naroda. Po naredbi svog komandanta, čast mi je da Vojnom muzeju u Beogradu predam ovu zastavu, sa željom da jača naše zajedništvo, i da vam poželim mir i prosperitet.

Foto Z. Jovanović


U ime srpske Vojske zastavu je primio brigadni general Siniša Kresović, načelnik za kadrove Uprave za ljudske resurse Ministarstva odbrane Srbije i poručio da će zastava pobede zauzeti posebno i počasno mesto u Vojnom muzeju.

Foto Z. Jovanović

- Velika je čast biti ovde i primiti ovaj simbol pobede u Drugom svetskom ratu - rekao je Kresović. - Srpska vojska neguje tradicije oslobodilačkih ratova koje je Srbija vodila, a posebna pažnja pridaje se borbi protiv fašizma, kojoj su Srbija i Rusija dale nemerljiv doprinos.

Foto Z. Jovanović

Ceremoniji primopredaje zastave prisustvovali su i ministar vojske Alksandar Vulin, ambasador Ruske Federacije u Beogradu Aleksandar Vasiljevič Čepurin, kao i mnogobrojna udruženja ratnih veterana i boraca.

Foto Z. Jovanović

Foto Z. Jovanović
Foto Z. Jovanović

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (3)

Lazar Mladenovic

17.05.2019. 04:48

Каква срамота, толико велика свечаност због уношења реплике у музеј. Уместо да сте писали о оригиналним заставама из првог рата које су кроз пакао рата Срби носили и вратили у земљу, чини ми се све сем једне.

Slavoljub Belić

17.05.2019. 13:15

bolje da su nam poklonili s 300 nego neke krpetine. Protive see da Srbija ne udje u nato a salju nam kante, pod uslovom da platimo remont. Tesko nama od njhovog branjenja.