Nacionalno takmičenje iz geografije u Beogradu

NovostiOnline

16. 05. 2019. u 18:14

U organizaciji Regionalnog centra za talente Beograd 2 i Geografskog fakulteta BU, a pod pokroviteljstvom Ministarstva prosvete, nauke i tehnološkog razvoja, 17,18 i 19 maja u Beogradu održava se peta po redu Nacionalna geografska olimpijada

Национално такмичење из географије у Београду

Foto RC Beograd 2

U organizaciji Regionalnog centra za talente Beograd 2 i Geografskog fakulteta BU, a pod pokroviteljstvom Ministarstva prosvete, nauke i tehnološkog razvoja, 17,18 i 19 maja u Beogradu održava se peta po redu Nacionalna geografska olimpijada učenika srednjih škola.

Nacionalna geografska olimpijada je specifično takmičenje, usklađeno sa zahtevima i trendovima svetske geografske olimpijade. Takmičenje se prvenstveno bazira na terenskim i praktičnim zadacima, upotrebom GIS-a i GPS-a, kao a aktuelnim demografskim, geopolitičkim i drugim aktuelnostima u svetu.


Zadata pitanja zahtevaju osnovne veštine geografskog razmišljanja, gde takmičari analiziraju informacije dobijene preko mapa, dijagrama i fotografija.


Takavi zadaci nisu namenjeni za testiranje sposobnosti takmičara da reprodukuju geografske činjenice, već da testiraju svoje veštine u geografskoj analizi.



Takmičenje se održava na četiri nivoa. Na završnom nivou takmičenja učestvovaće 125 učenika iz preko 80 srednjih škola iz cele Srbije, dok je na prvom nivou takmičenja učestvovalo 942 učenika srednjih škola.



Pratite nas i putem iOS i android aplikacije