• Search form

16.05.2019 | 18:33

Kulturom protiv mržnje, stereotipa i nejednakosti

Kulturom protiv mržnje, stereotipa i nejednakosti

Forum Kreativna Evropa ove godine održava se prvi put u tri grada – 16. i 17. maja u Novom Sadu, potom krajem meseca u Nišu i u novembru u Beogradu, a kroz različite formate – panel diskusije, radionice, treninge i prateći program, bavi se pre svega pitanjem na koji način projekti i modeli organizovanja u kulturi mogu da podstiču saradnju, boreći se protiv mržnje, stereotipa i različitih oblika društvene nejednakosti.

Zasnovan na ideji o neophodnosti jačanja saradnje i povezivanja, Forum KE podrazumeva horizontalne načine učenja, razmene, uključivanja i povezivanja domaćih i stranih profesionalaca, a programski obuhvata tri bloka u sva tri grada: Kritičko mišljenje i medijsku pismenost, Participativno upravljanje u kulturi i Horizontalno znanje.

U vremenu preispitivanja modela budućeg društvenog funkcionisanja evropskog kontinenta, organizatori iz Deska Kreativna Evropa Srbija ukazuju na neophodnost daljeg razvijanja demokratskih upravljačkih principa, jačanja autonomije donosilaca odluka u kulturi, kao i kapaciteta za kritičko mišljenje i delovanje. Stoga će na Forumu biti reči o pojmovima kao što su zajedničko upravljanje, participacija, lokalne zajednice, ko-kreacija, te uvođenje participativnih modela upravljanja u kulturi, uz predstavljanje primera dobre prakse poput primene Faro konvencije, te definisanja smernica za uvođenje tih modela i u Srbiji.

Forum KE uokviren je temom “Relacije” jer je cilj da razmotri postojeće i predloži buduće oblike međunarodne kulturne saradnje i da prenese poruku da je evropsko zajedništvo delotvorno polazište za razvoj otvorenosti i nehijerarhijske saradnje zasnovane na zainteresovanosti za upoznavanje drugog i drugačijeg. Zahvaljujući globalizaciji i novim tehnologijama 21. veka, svet je, kako su naveli organizatori, postao kompleksan i zbog toga je potrebno preispitati postojeća, te osmisliti drugačija produktivna povezivanja poznatih i novih aktera. Zato je u nastajućem multipolarnom svetu neophodno omogućiti razmenu ideja, kao i povezivanje različitih (lokalnih) kultura i ljudi sa one strane filter bubbles i ećo ćamber pojava koje stimulišu zatvaranja u već poznate klišee.

“Da li nas upravo održavanje različitih klišea vodi u neki novi fašizam, putem nastajanja neobične, sasvim autentične nesposobnosti da se misli, odnosno potpunog odsustva mišljenja? U kompleksnom vremenu ideoloških konfuzija, zatvorenosti u sopstvenim pozicijama, aktuelnih migracija koje pokreću niz neprijatnih pitanja, vulgarizacije političkog života u Evropi, neophodno je kulturu postaviti u središte našeg zanimanja, jer kultura predstavlja polje na kojem se formiraju vrednosti i oblici ponašanja”, naveli su organizatori Foruma. U tom kontekstu, namera im je da u okviru Foruma ukažu na emancipatorske potencijale kako kulture kao resora, tako i samih postulata evropske saradnje.

U kojoj meri je potrebno vratiti smisao terminima kao što su: ljudska prava, demokratija, inkluzija ili interkulturni dijalog? U kojoj meri i na koji način kultura razvija kritičko mišljenje? Na koji način kultura pomaže u prevazilaženju nelagodnosti građana Evrope izazvane globalizacijom, ali i medijskim fabrikovanjem realnosti, i s tim u vezi, na koji način je evropska saradnja povezana sa Erosom, odnosno produktivnim odnosom prema stvarnosti? Kako filozofija evropske saradnje ukazuje na značaj razbijanja nejednakosti? Kako evropska saradnja pomaže u prevazilaženju zamki usko viđenih interesa na nacionalnom nivou u današnjem transnacionalnom i globalnom svetu, te u širenju načela evropskog zajedništva radi opstanka Evrope u izrazito konkurentnom okruženju? To su neka od pitanja koja su od velilke važnosti za današnju Evropu, a na koja će Forum KE ponuditi moguće odgovore, uz poruku da značaj evropske saradnje upravo leži u njenim potencijalima za otpor najrazličitijim zatvaranjima.

Programski segment Horizontalno znanje čine treninzi domaćih i stranih profesionalaca u kulturi u oblastima relevantnim za program KE (razvoj publike, nove tehnologije u kulturi, kulturni turizam i slično), kao i peer-to-peer otvorena platforma za razmenu znanja i veština među profesionalcima u kulturi. Taj segment programa organizovan je na osnovu konkursa - poziva profesionalcima da predlože svoje treninge, radionice, programe.

Takođe, program Foruma u sva tri grada obuhvata i prezentacije uspešnih projekata u program KE iz 2018 godine, obuke za konkurisanje na potprogram Kultura u okviru KE, te konsultacije o projekntim idejama, prezentacije različitih izvora finansiranja u kulturi, umetničke programe… Prateći program, kako je najavljeno, obuhvata formiranje biblioteke elektronskih izdanja - publikacija koje se bave temom kulturne saradnje, a čiji su izdavači domaće organizacije u kulturi.

Budući da Novi Sad 2019. godine nosi titulu Evropske omladinske prestonice, poseban deo programa Foruma, koji je počeo u Kulturnoj stanici Svilara, a delom će biti održan i u EU Info kutku i u Istorijskom arhivu Novog Sada, posvećen je prenosu znanja i veština mladi-za-mlade.

Novosadski deo programa počeo je panelom o kulturi, saradnji i prevazilaženju stereotipa, te prezentacijom programa EU i drugih institucija za sufinansiranje projekata (IPA program Evropa za građane i građanke, Višegrad+ fond, konkurs Ministarstva kulture i informisanja Srbije za mobilnost umetnika i profesionalaca u kulturi, pokrajinski konkurs za sufinansiranje projekata podržanih fondovima EU…).

Među gostima je Lena From iz Agencije za umetnost u javnom prostoru Švedske, institucije koja je na vladinu inicijativu realizovala od 2016. godine dosad najveći javni projekat realizacije umetnosti u javnom prostoru u istoriji te zemlje (Art is happening project), angažujući pripadnike lokalne zajednice, lokalnih vlasti i druge učesnike.

Program prvog dana Foruma obuhvata i otvaranje izložbe “Turbulator – generator turbulentnih praksi marginalne umetnosti” Udruženja građana Turbo strip iz Beograda u Kulturnoj stanici Svilara, u kojoj će 17. maja program biti nastavljen predstavljanjem iskustava uspešnih učesnika potprograma Kultura u okviru KE iz Srpskog narodnog pozorišta, Novog kulturnog naselja, Akademske knjige i Galerije Matice srpske.

Za 17. maj najavljen je i panel posvećen kritičkoj misli u kulturi i umetnosti, a učestvovaće Vesna Milosavljević iz portala SEEcult.org, Slađana Petrović Varagić iz NFC Filmart iz Požege i književnik Vladimir Kopicl iz Srpskog PEN centra, uz moderaciju Mladena Veskovića iz Ministarstva kulture i informisanja. Između ostalog, biće reči o projektima poput Kritika na delu i CriticizeThis! koji su pokrenuti u cilju revitalizovanja kritike u oblasti savremenih vizuelnih umetnosti i ukazivanja na značaj edukativne uloge kritičke reči namenjene široj publici.

Predstavnici Deska Kreativna Evropa Srbija – rukovodilac Dimitrije Tadić i menadžeri projekata Antene Kultura deska Srbije Dragana Srećkov i Jovana Rapajić predstaviće potprogram Kultura i konkursne procedure, a Nina Mihaljinac i Milan Đorđević, takođe iz Kultura deska Srbija, održaće radionicu za zaposlene u ustanovama i organizacijama u kulturi. Posebna prezentacija potprograma Media u okviru KE biće održana u EU Info kutku, gde će biti predstavljeni i OPENS programi podrške projektima u kulturi, uz učešće Jelene Ognjanović iz Galerije Matice srpske i Milana Vračara iz Kulturanove.

Đurđijana Jovanović iz Ministarstva kulture i informisanja predstaviće u Istorijskom arhivu knjigu Vodič kroz lavirint državne uprave, a Aleksandra Jelić iz ApsArta održaće radionicu “Umetnost za sve ili kako uključiti lica lišena slobode i maloletne prestupnike u programe u kulturi”.

Forum KE organizovan je u partnerstvu sa Fondacijom Novi Sad 2021, OPENS - Evropskom prestonicom mladih 2019, Upravom grada Niša, udruženjem Mladi ambasadori Niš, EU Info mrežom i tradicionalno – Kolarčevom zadužbinom u Beogradu, gde će biti i završen u novembru.

Program se nalazi na sajtu Deska Kreativna Evropa Srbija, kao i u Kalendaru portala SEEcult.org, odnosno u prilogu (pdf).

(SEEcult.org)

Video
08.04.2024 | 10:10

VOĐENJE: IRWIN – NSK State – It's a Beautiful Country

IRWIN: NSK State – It's a Beautiful Country, Umetnički pav