PROGLASIO VANREDNO STANJE ZBOG HUAVEJA: Tramp ih stavio na CRNU LISTU, ali je iz Kine odmah stiga oštar odgovor! (VIDEO)
Foto: printscreen AP/YT

odnosi sve gori

PROGLASIO VANREDNO STANJE ZBOG HUAVEJA: Tramp ih stavio na CRNU LISTU, ali je iz Kine odmah stiga oštar odgovor! (VIDEO)

Planeta -

Kina je danas, nakon što je američka administracija stavila kinesku telekomunikacijsku kompaniju Huavej na crnu listu, poručila da će zaštititi svoje kompanije od "nepoštenog" pristupa SAD.

Istovremeno je poslata poruk< stranim kompanijama u Kini da se ne moraju da brinu sve dok u Kini posluju na zakonit način. Kina je zatražila od SAD da okonča svoj "pogrešan pristup", rekao je portparol ministarstva inostranih poslova Lu Kang nakon što je američki predsednik Donald Tramp proglasio "vanredno stanje" kako bi zabranio američkim telekomunikacionim mrežama da kupuju opremu od stranih kompanija koje su ocenjene kao rizične.

"Kineska strana nedvosmisleno ima snage da poduzme neophodne mere kako bi zaštitila svoja zakonska prava", kazao je Lu.

Bela kuća je objavila da je potez predsednika Trampa u skladu sa njegovom odlučnošću da zaštiti američku informacionu i telekomunikacionu tehnologiju i usluge.

Tramp je u jeku napetosti sa Pekingom doneo izvršnu naredbu koja Ministarstvu trgovine daje ovlašćenja da američkim kompanijama može da zabrani poslovanje sa određenim dobavljačima.

Iako se u naredbi ne spominje poimence Kina ili Huavej, taj kineski telekomunikacioni gigant i glavni igrač u razvoju mobilne mreže nove generacije 5G upravo sebe vidi kao Trampovu metu.

Te "nerazumne restrikcije gaze prava Huaveja", saopštila je ova kineska kompanija. Američko Ministarstvo trgovine je posle predsednikove naredbe stavilo kompaniju Huavej na "crnu listu stranih subjekata" koje se smatraju potencijalno riskantnim za nacionalnu bezbednost ili spoljnjopolitičke interese.

Huavej je izrazila spremnost za razgovore sa američkom vladom i donošenje "mera kako bi se garantovala bezbednost proizvoda". Kompanija je takođe saopštila da potezi Vašingtona "samo vode SAD ka lošijim i skupljim rešenjima" na području 5G mobilne mreže te da je Huavej "lider 5G bez premca".

"Ograničavanje Huaveja u poslovanju sa SAD neće tu zemlju učiniti sigurnijom ili jačom, naprotiv, to će samo usmeriti SAD prema slabijim, ali skupljim alternativama, zbog čega će SAD zaostajati u razvoju 5G. Na kraju to će naneti štetu američkim kompanijama i potrošačima", saopštio je Huavej.

Kurir.rs/Index.hr

Foto AP/YT

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track