Najnovije vesti
Vesti Društvo
"NAŠ STAV JE POZNAT" Patrijarh Irinej na tradicionalnoj večeri u Starom dvoru o Kosovu

"NAŠ STAV JE POZNAT" Patrijarh Irinej na tradicionalnoj večeri u Starom dvoru o Kosovu

U Belom dvoru tradicionalno je sinoć organizovana večera tokom Sabora, na kojoj se okupe vladike sa prestolonaslednikom.

večera karađorđevići Foto: Promo
večera karađorđevići

Obraćajući se zvanicama i gostima Karađorđevića, patrijarh Irinej govorio je o Saboru i Kosovu i Metohiji.

- Na kraju dana je sve onako kako Bog vidi i kako Gospod i pravda Božija želi. Nadamo se da će se u tom duhu i tom odnosu završiti ovaj Sabor. Bavimo se mnogim pitanjima, ali jedno od centralnih naših pitanja je pitanje Kosova i Metohije. Naš stav po pitanju Kosova i Metohije je poznat. Mi ne možemo da prihvatimo nikakvo odvajanje, odricanje. Možda nekakav kompromis, ali kompromis koji će Kosovo i Metohiju staviti u okvire Srbije, i takav kompromis prihvatamo i želimo - istakao je patrijarh Irinej.

Patrijarh je besedio i o nedavnoj poseti Kosovu i Metohiji.

- Prošao sam njihov veliki deo, to je narod bez nade za budućnost. Bez ikakve slobode. Žive lišeni svih dostojanstava, ali postoji nada u narodu da ostane tu gde jeste, da se bori. Srbija čini i pomaže koliko je moguće, ali je najbitnije da oni žele da ostanu - rekao je patrijarh.

Foto: Promo

On je dodao da je srpski narod oklevetan svojim susedima i sa severa i sa juga, ali da mu se čini da se prilike malo menjaju u svetu u odnosu prema Srbiji. Poglavar SPC je izrazio nadu da će Srbija imati pomoć prijatelja ali i “onih svetih moštiju koje počivaju u Dečanima i Pećkoj Patrijaršiji”.

Na tradicionalnoj večeri govorio je i prestolonaslednik Aleksandar koji je rekao da neguje okupljanje tokom Sabora, jer ono daje primer sloge i saradnje za opšte dobro.

- Crkva i Kruna su dve institucije u našoj zemlji koje donose stabilnost. Znam da vas očekuju značajne odluke, i verujem da će i ovaj put sveti duh nadahnuti vaš rad, jer kada pastiri znaju šta im je činiti, stado je sigurno. Hvala vam na stalnoj podršci koju pružate našem narodu i mojoj porodici. Neka bog blagoslovi naš narod i našu zemlju. Nadam se da će Gospod blagosloviti vaše napore i uslišiti vaše molitve - rekao je Nj.K.V. prestolonaslednik Aleksandar.