16. maj  2019. 17.35  →  18.56 | Izvor: RTV

Učenici iz Kovilja učili o ekologiji i biciklizmu

KOVILJ -

Zajedno sa volonterima preduzeća "Vojvodina šumе", deca iz osnovne škole u Kovilju imali su priliku da voze bicikl, druže se sa profesionalnim biciklistima, ali i nauče sve o značaju zelenih koridora duž Dunava. Jedna od zaustavnih stanica bio je "Koviljsko-petrovaradinski rit".

video icon

Vožnja biciklom po nasipu jedna je od aktivnosti u okviru Danubeparks projekta, gde još od 2017. godine obilaze zaštićena područja duž Dunava i uče o ekologiji.

grcka, pozar, izgoreo, bicikl

Profesionalni biciklista, Jovan Eraković, došao je u Kovilj da deci prenese znanje kroz iskustvo koje je stekao hiljadama kilometara vožnje biciklom, ali i da im pravi društvo.

"Putanja, suština njegova je da vozeći kroz Dunav od Nemačke do Crnog mora nekih 3.000 km da posećujem nacionalne parkove, zaštićene zone u svim ovim zemljama Dunavskim i da sva iskustva sa tih poseta to znanje koje mi lokalni stručnjaci predaju pokušam da što bolje mogu da pretočim u reportažu danas je to da kažem blog".

Učenicima je putem prezentacije, ali i praktično predstavljen biciklizam kao sport, ali su saznali sve i o kompleksu barsko-močvarnih i šumskih celina Koviljskog rita.

"Danas smo praktično videli i prezentovali dva aspekta zaštita životne sredine, prirode odnosno ekologije, a sa druge strane biciklizam kao rekreativna odnosno čak i rekreativna odnosno čak i kao profesionalni sport koji je sve više popularniji", kaže Ivana Vasić iz JP "Vojvodina šume".

Zbog svojih izuzetnih prirodnih vrednosti Koviljsko-petrovaradinski rit je 2004. godine uvršten među zaštićena područja značajnih za basen Dunava.