Vođa navijača Rada pravosnažno oslobođen za ubistvo od pre 25 godina 1Foto: www.bg.ap.sud.rs

Nakon 25 godina od ubistva Ivana Pavlovića na Vodžovcu, Apelacioni sud u Beogradu pravosnažno je oslobodio od optužbi jednog od vođa navijačke grupe Rada „United force“ Dragana Supurovića, tako što je preinačio ranije donetu osuđujuću presudu.

Ovo je konačna presuda, a sud ju je obrazložio činjenicom da nije dokazano da je Supurović uopšte pucao iz pištolja.

Kako se navodi na sajtu Apelacionog suda, ovu odluku donelo je trećestepeno veće ovog suda, pošto je preinačilo drugostepenu presudu kojom je Supurović bio osuđen.

Po nalazu ovog veća, u ovom postupku je sporna činjenica da li je Supurović pucao iz pištolja u Pavlovića, jer to nije moglo da se utvrdi iz materijalnih dokaza niti iz nalaza i mišljenja veštaka medicinske struke i balističara.

„Kako su to pravilno zaključili i prvostepeni i drugostepeni sud iz iskaza svedoka nije bilo moguće utvrditi ko je pucao na pokojnog s obzirom na to da su ovi svedoci tokom postupka u pogledu ove činjenice iznosili samo svoje utiske i pretpostavke, a tokom postupka nije izveden ni jedan materijalni dokaz koji bi potkrepio navode javnog tužioca da je okrivljeni kritičnom prilikom kod sebe imao pištolj, niti da je iz istog ispalio više hitaca u pravcu I.P.“, naveo je Apelacioni sud, prenosi Insajder.

Kako se dodaje u obrazloženju odluke, sud presudu može zasnovati samo na činjenicama u čiju izvesnost je uveren, a da u konkretnom slučaju izvedenim dokazima nije dokazano da je okrivljeni izvršio krivično delo ubistvo, Apelacioni sud je kao sud trećeg stepena, uvaživši žalbe okrivljenih, preinačio drugostepenu presudu i Supurovića oslobodio optužbe.

Za tri godine suđenja, Supurović oslobođen pa osuđen, pa oslobođen

Dragan Supurović Supa, jedan od vođa grupe navijača Rada “United force” je 1994. godine, zajedno sa Srećkom Paunovićem, bio osumnjičen za krivično delo ubistva, a na teret mu je stavljano da je u septembru ’94. u tržnom centru “Vidikovac”, ispred kafića, pucao iz revolvera u grupu ljudi koja je sedela za stolom.

Ubijen je Ivan Pavlović, a povređeni su Aleksandar Mandić i Mihajlo Nenadić.

Optužnica u ovom slučaju podignuta je već u oktobru 1994. godine.

Prva presuda stigla je, međutim, tek u aprilu 2016. kada je Viši sud u Beogradu Supurovića kao i Srećka Paunovića oslobodio optužbi za ubistvo.

Međutim, 2017, drugostepenom odlukom Apelacionog suda Supuroviću je oslobađajuća preinačena u osuđujuću presudu, a Paunović je pravosnažno oslobođen od optužbi.

Trećestepeno veće je u međuvremenu Supuroviću ukinulo ovu drugostepeno presudu i vratilo predmet drugostepenom veću istog suda. Ovo veće je zatim, početkom septembra, održalo glavni pretres i zaključilo da je Supurović kriv.

Novinari redakcije Insajder, u serijalu Ne(moć) države još 2009. su objavili da protiv vođa navijačkih grupa u Srbiji postoje mnoge krivične prijave za razna krivična dela, koja gotovo nikada nisu procesuirana. Među njima je bio i Dragan Supurović, jedan od vođa podgrupe navijača fudblaskog kluba Rad- United Force.

Ova grupa, prema navodima medija, osnovana je 1987, a „procvat“ je doživela tokom ratova i haosa devedesetih godina prošlog veka.

Navijači Rada važe za jednu od najaktivnijih ultradesničarskih navijačkih grupa na ovim prostorima, a karakteriše ih mržnja prema LGBT populaciji, muslimanima, Romima…

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari