Capital.ba

Huavei upozorava: Zabrana šteti samo Americi

16.05.2019. / 13:41

VAŠINGTON, PEKING – Kompanija Huavei reagovala je na odluku američkog predsjednika Trampa da zabrani korišćenje opreme kompanija koje predstavljaju rizik za nacionalnu bezbjednost.

Prethodno je kineski gigant saopštio kako je „spreman i voljan“ da radi sa vladom Sjedinjenih Država na mjerama koje bi garantovale bezbjednost korišćenja njegovih proizvoda.

Međutim, Huavei takođe upozorava na negativne posljedice po SAD.

“Sprečavanje kompanije Huavei da posluje u Americi neće SAD učiniti bezbjednijim, naprotiv, to će samo usmjeriti Sjedinjene Države ka slabijim i skupljim alternativama, dovodeći ih u situaciju da kasne sa uvođenjem 5G tehnologije, i najzad, može naškoditi interesima američkih kompanija i potrošača. Osim toga, bezrazložnom zabranom krše se prava Huaveija i pokreću mnoga ozbiljna pravna pitanja“, navedeno je u saopštenju kompanije.

Nalog kojim se utire put zabrani poslovanja s kineskom firmom Huavei razmatra se u Vašingtonu već duže od godinu dana, ali je u više navrata odgođen.

Huavei je u više navrata negirao navode o špijuniranju. Osim toga, predsjednik Huaveija rekao je da je kineska telekomunikaciona kompanija voljna da potpiše sporazume o nešpijuniranju sa vladama.

Share Tweet Preporuči

    Tagovi:

    Povezane vijesti

    Komentari

    Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:
    Komentari koji sadrže uvrede, nepristojan govor, prijetnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni. Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Molimo Vas da se u pisanju komentara pridržavate pravopisnih pravila. Komentare pisane isključivo velikim slovima nećemo objavljivati. Zadržavamo pravo izbora i skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Mišljenja sadržana u komentarima ne predstavljaju stavove poslovnog portala CAPITAL.ba. Komentare koji se odnose na uređivačku politiku možete poslati na adresu [email protected]

    Vaša e-mail adresa neće biti objavljena. Sva polja su obavezna!