Japanci beže iz Britanije; Honda prvi put u istoriji zatvara fabriku

Japanska kompanija Honda je potvrdila da će zatvoriti fabriku britanskom gradu Svindon do 2021. godine, što će 3.500 radnka ostaviti bez posla.

Svet

Izvor: Tanjug

Četvrtak, 16.05.2019.

10:35

Japanci beže iz Britanije; Honda prvi put u istoriji zatvara fabriku
Foto: EPA-EFE/ANDY RAIN

Japanski proizvodač automobila je saopštio da je ovu odluku doneo nakon što su "znatne i obimne" konsultacije pokazale da "ne postoji alternativa koja je izvodljiva i održiva", piše Dejli star.

U saopštenju se navodi da je u konsultacijama učestvovalo više organizacija i grupa, izmedju ostalih i predstavnici britanske vlade i spoljni konsultanti koje je angažovao sindikat Junajt. Iz Honde su dodali da će sada početi razgovore sa zaposlenima o socijalnom programu.

Fabrika trenutno proizvodi 150.000 automobila godišnje, i ovo je prvo zatvaranje jednog njenog pogona u 71-godišnjoj istoriji kompanije.

"Odluka o zatvaranju postrojenja je deo Hondine šire globalne strategije kao odgovor na promene u automobilskoj industriji. Kao što je već objavljeno u februaru, Honda ubrzava realizaciju planova vezanih za električne automobile, i kao rezultat toga, resursi, kapaciteti i proizvodni sistemi za elektrificirana vozila biće koncentrisani u regionima sa velikom tražnjom kupaca", navodi se u saopštenju.

Hondino evropsko sedište će ostati u Velikoj Britaniji, ali će odluka o gašenju fabrike, pored 3.500 zaposlenih, ugroziti još na desetine hiljada novih radnih mesta, kako u lancu dobavljača, tako i u drugim preduzećima koja opslužuju fabriku, piše Dejli star.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 3

Pogledaj komentare

3 Komentari

Možda vas zanima

Svet

"Napustite Rusiju"

Evropska centralna banka (ECB) saopštila je da će uskoro zatražiti od banke Rajfajzen internešnel AG da ubrza proces smanjenja poslovanja u Rusiji.

8:02

20.4.2024.

10 h

Svet

Evo šta čeka Rusiju posle rata

Rat u Ukrajini će okončati eru jeftine radne snage u Rusiji, zaključak je analize ruskog stručnjaka Centra za makoroekonomsku analizu i kratkoročno predviđanje (CMAKP) Dmitrija Belousova.

19:32

18.4.2024.

1 d

Podeli: