16. maj  2019. 10.10  | Izvor: Tanjug

Si: "Ahilova peta" Kine je nedostatak inovacija

PEKING -

"Ahilova peta" Kine je nedostatak inovacija, navodi u autorskom tekstu za "Ći ši" predsednik Kine Si Đinping.

Si je u tekstu za ovaj list kritikovao i kinesku ekonomiju.

"Iako je naša ekonomija dostigla drugo mesto u svetu, velika je, ali ne i jaka, prenaduvanost i krhkost su veoma prisutni. To se posebno oslikava u nedostatku inovacija, što je 'Ahilova peta' naše ekonomije", poručio je Si, prenosi AP.

si, djinping

Prema njegovim rečima, tehnološki nivo Kine je i dalje nisko na globalnom nivou.

"Sredina u kojoj se otvaramo i razvijamo je uopšteno bolja nego ikad. U isto vreme, rizici i igre sa kojima se suočavamo su bez presedana. Ukoliko ne budemo pažljivi, možda padnemo u zamke koje su drugi postavili", smatra predsednik Kine.

Broj komentara: 2

Karlo  16. 05. 2019. | 11:30
Pa da, to se zna već 20-tak godina, jer se ispostavilo da kineski naučnici nemaju dovojno mašte, koja je neophodna za nove i nove proboje u istraživanjima. Naime, SF kao žanr književnosti, koji i te kako gura i podstiče nauku, u opšte ne postoji u kineskoj tradiciji. Koliko mi je jedan SF pisac rekao, oni su nekoliko svojih naučnika sa talentom za pisanje instruirali i trenirali za pisanje SF-a. Ne znam koliko je taj projekat bio uspešan, ali čini se da baš i nije.
branex  16. 05. 2019. | 12:27
Kako pametan čovek . Realno sagledavanje situacije je put za rešenje . A naši ? Uporedite jednog Lavrova sa Dačićem...... Kao kad bi upoređivali veličinu Rusije i Srbije .