"Grdelica je građevinsko remek-delo"; Počinje gradnja auto-puta Preljina-Požega

Auto-put na Koridoru 10 gotov je od Beograda do makedonske granice, otvara se u subotu, rekla je gostujući u Jutarnjem programu TV Prva Zorana Mihajlović.

Srbija

Izvor: Tanjug

Četvrtak, 16.05.2019.

09:52

Screenshot/Prva

Ona je istakla da to znači da je južni krak gotov i nema više magistralnog puta, kao i da se sada od Beograda do granice sa Severnom Makedonijom stiže za tri i po sata, bezbedno auto-putem.

"Samo deo kroz Grdelicu koštao je blizu 400 miliona evra, jer to je najteže gradilište u Evropi", rekla je Mihajlovićeva i dodala da je "teško kada se nasledi mnogo problema, ali Grdelica je građevinsko remek-delo".
Koridor 10 je veza sa Evropom, prvi evropski koridor koji u potpunosti prolazi kroz Srbiju, naglašava ministarka građevinarstva.

"Bilo je mnogo važno da to završimo pre sezone", kazala je Mihajlovićeva.

"Koridor 10 je počeo da se gradi 1970. godine. Radovi na južnom kraku počeli su nakon 2000. godine, da bi konačno 2019. godine bio završen. Samo radovi u Grdelici su koštali blizu 400 miliona evra, ali moramo da znamo da je to najteže gradilište u Evropi", pojasnila je ministarka.

Kako kaže, do sada su stranci zaobilazili Srbiju, pa je pre četiri godine na Koridoru 10 bilo oko 36 miliona automobila godišnje, a da je već prošle godine bilo 56 miliona automobila.

"Već se zna da Srbija završava koridore i da smo najbrža ruta između istoka i zapada, severa i juga. Ova deonica je važna za Srbiju, za okruge, za investicije", naglasila je ministarka.

Prema njenim rečima, cena putarine na toj deonici auto-puta biće standardna.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 8

Pogledaj komentare

8 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Sprema se "apokalipsa"

Razvoj veštačke inteligencije (AI) bi mogao da dovede do ukidanja skoro osam miliona radnih mesta u Velikoj Britaniji.

15:36

27.3.2024.

1 d

Podeli: