POLEMIKE OKO NOVOG PRAVILNIKA O VODI ZA PIĆE: Zašto Evropa muti našu česmovaču

B. RADIVOJEVIĆ-V. CRNjANSKI SPASOJEVIĆ

15. 05. 2019. u 22:02

Promene pravilnika dozvolile znatno veću koncentraciju zagađujućih materija. Dozvoljeno pet puta više amonijaka

ПОЛЕМИКЕ ОКО НОВОГ ПРАВИЛНИКА О ВОДИ ЗА ПИЋЕ: Зашто Европа мути нашу чесмовачу

Foto Depositphotos

DA li ćemo zbog drastičnog povećanja dozvoljenih koncentracija neorganskih materija u vodi za piće, dobiti higijenski lošiju česmovaču, kao što tvrde kritičari novih propisa, od kojih neki čak šire paniku da će takva voda da nas "truje"? Ili su izmene o kvalitetu vode samo administrativne, bez negativnih posledica po zdravlje, donete, kako navode u Ministarstvu zdravlja, u skladu sa preporukama Svetske zdravstvene organizacije (SZO) i EU?

Prema izmenjenom Pravilniku o higijenskoj ispravnosti vode za piće, koje su stupile na snagu 18. aprila, maksimalna dopuštena koncentracija amonijaka je pet puta veća nego ranije - 0,5 umesto dosadašnjih 0,1. Dozvoljeno prisustvo bora povećano je tri puta, sa 0,3 na 1. Tolerancija na hloride i natrijum podignuta je za oko 25 odsto: za hloride sa 200 na 250, a za natrijum sa 150 na 200.

Zvanično obrazloženje za izmenu pravila jeste da je naš propis, donet 1998. godine, iako je i tad u nekim delovima po oceni zvaničnika "bio prestrog", u međuvremenu - zastareo.

- Prethodni Pravilnik o higijenskoj ispravnosti vode za piće odgovarao je tadašnjim zahtevima, potrebama i saznanjima u oblasti kvaliteta pijaće vode - kažu u Ministarstvu zdravlja. - U međuvremenu je SZO bitno promenila definiciju plana za bezbednu vodu za piće, a u skladu sa tim su i mnoge zemlje izmenile pravne regulative. U procesu pristupanja EU i usklađivanju propisa u oblasti vode za piće, Radna grupa Ministarstva zdravlja je uskladila norme za parametre laboratorijskog ispitivanja. Oni su danas identični onima koji su propisani u Evropi.

Za zagovornike novog rešenja argument je i to da se u našoj česmovači sporne materije u najvećem broju slučajeva nalaze u koncentracijama znatno nižim od dosad dozvoljenih i da će u praksi tako biti i ubuduće.

Mišljenja stručnjaka, međutim, podeljena su i isključiva.

- Izmenama Pravilnika o higijenskoj ispravnosti vode za piće dobijamo pad u odnosu na važeći. Iza toga stoji princip isplativosti prerade vode, koji pravi kompromis između zdravstvene bezbednosti i cene prečišćavanja. Taj princip je dominantan u Severnoj Americi i EU, čije države imaju najveći uticaj na Preporuke za kvalitet vode SZO - kaže Slobodan Grašić, šef mikrobiološke laboratorije u Fabrici vode Majdevo.

foto D.Dozet

Kako tvrdi, povećanje dozvoljene mutnoće sa jedne NTU jedinice na dve - opasno je igranje sa zdravljem stanovništva:

- Dezinficijensi u vodi za piće (hlor, hlor-dioksid i hloramini) apsolutno su efikasni ako je mutnoća vode do 0,1 NTU. Ovaj limit osigurava relativnu bezbednost od 90 do 50 odsto, zavisno od prirode čestica. Prostije, što je više čestica u vodi, veća je mogućnost da mikroorganizmi, koji su prošli kroz proces prerade vode ili naknadno tu dospeli, nađu zaklon i tako izbegnu dejstvo sredstava za prečišćavanje. To posebno važi za viruse.

Pročitajte još - Vodu ne treba dati privatnicima

AMONIJAK PRIRODNO PRISUTAN

DR Ivana Ristanović Ponjavić, šef odseka za vode u Zavodu za javno zdravlje Beograda, smatra da je prestrogo normirati dozvoljenu koncentraciju amonijaka u vodi za piće na 0,1, kao što je bilo dosad, "jer je on prirodno prisutan u vodi i nema negativnog uticaja na zdravlje". Amonijak može da bude i biološkog porekla i nije obavezno vezan za fekalna zagađenja.

foto A.Stanković

JEFTINIJI VODOVODI

NOVI pravilnik predložio je profesor Prirodno-matematičkog fakulteta u Novom Sadu Božo Dalmacija sa kolegama, jer su, kako kaže, "domaći standardi bili previše strogi u odnosu na SZO i EU". Prof. Dalmacija ukazao je i da će to smanjiti cenu izgradnje postrojenja za pripremu vode za piće i cenu njihovog korišćenja.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (38)

Реално

16.05.2019. 08:45

@Dragoslav - Драгославе нико не пије чесмовачу сем нас у Србији пошто се другима сервира прескупа флаширана вода! Другим речима вероватно ће нам доћи "европске демократске" компаније које че данам сервирају лошу чесмовачу и "здраву" флаширану воду за фине парице!

Miki Milanovic

15.05.2019. 22:51

Suludo je povecavati otrove u vodi da bi se gradili jeftiniji vodovodi. Zdravlje nema cenu.

Syam

16.05.2019. 01:24

Zivim u Americi I ako sam nesto naucila a to je da prepoznam prljave radnje pod lepim I "ohrabrujucim" izgovorima. Ovome treba stati na put. Definitivno. Uzas zivi!!

Bre

16.05.2019. 01:40

Ovo je štos da nam uvale da kupujemo flaširanu vodu za piće. A gle čuda, vlasnici fabrika za flaširanje su uglavnom stranci.

trtko

16.05.2019. 01:55

Japanci, Svajcarci, Nemci... mogu da imaju kvalitetnije proizvode, sto vazi i za vodu i ostalo, a nama nije dozvoljeno da imamo nesto bolje od normativa. Ludost, ne sme da nam bude bolje.

Andreja Analiticar

16.05.2019. 01:59

EU dozvoljava veci sadrzaj onoga sto mi ne moramo da dozvolimo u nasoj vodi za pice. Niko nas zato nece biti po usima.

Dino

16.05.2019. 02:12

Pogresno tumacnje. Evropa ne kaze da mi ne mozemo da rigornozno kontrolisemo vodu kao do sada. Oni samo kazu da ne moramo tako, da to nije neophodno. Ali oni nama ne brane da mi primenjujemo stroge standarde kao i do sada.

Evrpa srpska maćeha

16.05.2019. 02:42

Maćeha hoće da nas se reši. Zar neko misli kad se spustila iz vazduha da se promenila ?

kritik analitik

16.05.2019. 05:02

Pomenuta praksa je do sada pokazala da propisi migu samo da se krše a nikad da se radi bolje od predviđenog. Pristajanje na opisani normativ vodi ka kupovini vode za piće kao u evropi (namerno malo slovo). Ali se najviše pitam, kada ćemo zakonom biti prinuđeni da se pelcujemo protiv zagađene vode? Koji to mozgovi maltretiraju zakonskim pelcovanjem, a onda te besomučno truju?

Dado

16.05.2019. 05:25

Kod nas je vodo instalacije zastarila voda smrdi na cevi jer su prestare, potrebno ih je u vecini opstina zamenit novima, drugo kanalizaciju za kisnicu imamo a za odpadne vode preciscavacka postrojenja nemamo nigde, septicke jame ili cevi do sumarka su u vecini mesta standard kod nas. Samo primer koliko zaostajemo za Austrijom je to da je Austrija 93 godine otpadne vode da nekazem septicke vode uspela da precisti u pijace vode, zapitajte se kad cemo mi to uspet..?

Bosko

16.05.2019. 06:11

pa onda prekinite pregovore suludo je to nasi eksperti su ustanovili sta je zdrava voda pa nemojte ih ponizavati ,sad dosao tamo neko da nama kaze sta je zdrava voda .

Milos Radovanovic

16.05.2019. 07:20

Velike kompanije flaširane vode lobiraju ovakve gluposti kako bi povećali prodaju. Nema to veze sa Evropom

dragan

16.05.2019. 07:30

Neka taj Božo u njegovoj Dalmaciji menja kvalitet vode, i koga postavi na tu funkciju. Ljudi, jer vidite šta se ovde u Srbiji dešava?

električar

16.05.2019. 08:09

U svetu, u kome je vladar ekstra profit, čitavi narodi se eliminišu bez pardona. Zato nije ništa čudno da se pare "štede" i na zdravlju ljudi. Čistoća vode je samo jedan od primera. Kapital je neumoran u svojoj beskrupuloznosti i on neprestano traži nove načine za svoje uvećanje. Kapital je bezosećajan, on čoveka poznaje samo kao jednog od svojih "izvora", po svaku cenu. Ne mogu se naši kapitalisti razlikovati od svetskih. Moraju da ih prate, da ne bi izgubili svoje pozicije.

izbezumljenje vrle evrope

16.05.2019. 08:15

'zaostaješ', ali tamo gde si bolji, 'E ne može tako, nismo se tako dogovorili'.. umesto da oni povećaju standard, mi ga smanjujemo, ali avaj, kako bi nam onda prodavali flaširan0 po 1000 - 2000 X skupljoj ceni ??? Za vazduh i za zemlju, uraditi isto - što da smetamo industrijalizaciji i bogaćenju, pa imate čiste Alpe za odmor

ccc

16.05.2019. 08:28

ovo je kao kad te odbiju za posao kao, previse ste kvalifikovani!Neverovatno hoces da imas strozije propise i to im smeta!Pa sto onda zabranjuju euro3, 4, 5 norme izduvnih gasova i oni zadovoljavaju neke standardre!To je isto kao kad bi mi zabranili uvoz automobila sa euro6 motorima jer je previse stroga!!!!!!Mislim stvarno!!!!!!!! koji su to mozgovi u nasim institucijama!!!!!!!!!!

oldlala

16.05.2019. 08:47

Nebi smeli da imamo losiju vodu nego sto kazu propisi EU no niko nam nebi zamerio da imamo bolju,zato je pitanje kome odgovara da se kriterijumi spuste i da ljudi piju losiju vodu.

Mirko

16.05.2019. 09:01

Mi moramo preuzeti njihove standarde, da oni ne bi preuzimali naše! A to bi ih koštalo a valja i na "flaširanoj" vodi zaraditi koji dinar ... NAŠA BRUKA AKO TO PRIHVATIMO!

Avram

16.05.2019. 09:10

Evropa,gej brakovi,gm hrana,sada da pijemo vodu kao iz neke barustine...sta je sledece,I da li neko ovo sa vodom radi namerno,za novac,a namere su poznate....

sale

16.05.2019. 09:35

A šta mislite, zašto strane kompanije kupuju izvore vode po Srbiji? Ovako će lakše prodati tu istu vodu.

ЕУ ух ух

16.05.2019. 09:44

ЕУ идиоти узели би из ЕУ и што ваља и што не ваља, а ЕУ неидиоти, ни једно ни друго.

gile

16.05.2019. 10:35

naši pravilnici su izmišljeni za ove barabe iz eu. Žalosno je što se bilo kakva glupost bolesnika iz eu ovde prihvata kao jedino validno. Ponavljam svi naši pravilnici ranije doneti su pojam za ove barabe. Nama će glave doći ove prodane izdajničke duše koje bi i rođenu mater prodali

Sreća

16.05.2019. 12:49

vodu za kupanje placam 150 din mesecno,a vodu za pice 3000-4000 hiljade mesecno, razmislite o tome prvo. Sada ce jos. ise njih da kupuje flasiranu vodu. I treba, jer je ova iz slavine trhnicka, bar kod nas u Backoj. nije nam skup gas kad ga mesecno platimo 20000, a skupa nam je voda. Jos malo pa cemo se tuci oko poslednjeg izvora.

d

16.05.2019. 15:00

na kraju ce prestati i da je preciscavaju, "rekla evropa", ha ha ha,ovceeeeeeeee

bebica

16.05.2019. 15:32

Glavni cilj svetske zdravstvene organizacije je da smanji broja populacije na planeti. Pa zato nas nista ne treba da inenadi sto se njihovih propisa tice. Bitno je da li ce nasi postupiti po njihovim pravilima sto bi znacilo da i nasi nadlezni imaju isti cilj.

Unuce,krug dvojke

16.05.2019. 16:10

Opet vam ne valja moj komentar.Sto rekoh u njemu-ČISTA ISTINA.Ali,vidim,smeta. Nista,nista ,treba se samo drzati reportaze.To moze.

Brankica

16.05.2019. 22:50

Korumpirani politicari koji dozvoljavaju i sprovode ovakve stvari ( kao i prisilnu vakcinaciju dece neproverenim vakcinama) dobijaju nagradu od Zapada: pravo da nekaznjeno pljackaju svoj narod i bogate se.