LJuto skovan džez od četvrtka u Valjevu

Tanjug

15. 05. 2019. u 22:41

Pod sloganom "Ljuto skovan džez" u četvrtak počinje glavni program 35. Valjevo džez festivala

Љуто скован џез од четвртка у Ваљеву
VALjEVO - Pod sloganom "Ljuto skovan džez" u četvrtak počinje glavni program 35. Valjevo džez festivala, u okviru koga će nastupiti Duško Gojković i Big bend RTS-a, Dimitrije Vasiljević, Dragan Ćalina, Sebastijen Zzino, sastavi "Shalosh" i "Naked", kao i valjevski muzičari.

Sam program festivala zamišljen je tako da publici donese džez koji se trenutno sluša u svetu, ali je fokus i dalje na domaćoj džez sceni.

Program će, prema rečima umetničkog direktora Milana Nedeljkovića, početi koncertom valjevskih bendova pod nazivom "Valjevska odvala", nakon kojeg će nastupiti proslavljeni basista iz Valjeva Jovan Torbica i Lari Lokvist duo, uz podršku bubnjara Branka Popovića i predstavljen Uroš Spasojević projekt.

PROČITAJTE JOŠ - Džez upija sve u sebe

U petak se nakon nekoliko godina na festival vraća Big Bend RTS-a na čelu sa Duškom Gojkovićem, dok će pijanista Dragan Ćalina sa svojim kvartetom predstaviti novi album, koji još nije obavljen.

Subota je rezervisana za profesora klavira i kompozicije na Univerzitetu u Nju Orleansu Dimitrija Vasiljevića, koji će svirati u Srbiji posle 12 godina i sa svojim Njujorškim kvartetom predstaviti album "Accidental nomad", nominovan u četiri kategorije za nagradu "Gremi".

Iz Francuske doći će Sebastijen Žino i sa svojim kvintetom predstaviti gitarski džipsi stil, a poslednjeg dana festivala, 19. maja, nastupiće trio "Shalosh" iz Izraela i bend "Naked" koji stižu pravo sa svetske turneje po Izraelu, Brazilu, Čileu, Južnoj Koreji, Indiji, Parizu.

Program je ove godine malo razuđen, pa je festival zapravo počeo na Uskrs svirkama po gradu, dok je protekli vikend bio posvećen najmlađima i vrhunac je bila džez povorka gradom.

"Ove godine smo posebno težište bacili na mlade i najmlađe. Ja sam maltene odrastao uz taj festival jer sam Valjevac i voleo bih da ono što se meni desilo, odrastajući uz Valjevo džez festival, da se desi najmlađima u tom gradu", rekao je Nedeljković u intervjuu Tanjugu.

Prošle godine i dve godine pre toga festival je otvorilo 250 dece pa je ovogodišnji program posvećen njima bio logičan nastavak i Nedeljković ističe odlične reakcije najmlađih.

I u okviru glavnog programa posebna pažnja će biti posvećena edukaciji pa će afirmisani muzičari, učesnici i gosti festivala, držati radionice za učenike muzičkih škola i studente.

"Kamo sreće da su u vreme kada sam ja bio dete postojale edukativne i motivacione radionice za mlade i najmlađe. Sada mladi gotovo na svom kućnom pragu mogu doći do informacija o džezu - od najopštijih do usko stručnih", rekao je Nedeljković, dirigent u Pozorištu na Terazijama, i dodao da im je želja da Valjevo džez festival proširi svoju delatnost na čitavu godinu.

Na Valjevo džez festivalu do sada je nastupilo skoro 1.200 muzičara i više od sto bendova iz zemlje i inostranstva.

"Džez u Valjevu živi 35 godina i za to vreme moglo se čuti i naučiti svašta. Zamišljen je i postavljen kao presek jugoslovenske džez scene, da pokaže šta se dešavalo u proteklih godinu dana. Ta ideja je nastavljena i postao je regionalni festival. I ove godine smo gledali da budemo koncentrisani na srpsku džez scenu, a ispostavilo se da možemo da računamo i na po neku informaciju iz inostranstva", istakao je Nedeljković.

On je izrazio nadu da će sledeće godine dopuniti programsku ideju i obuhvatiti što veći broj domaćih muzičara, prvenstveno mladih.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije