Najnovije vesti
Vesti Politika
KORAK DO CILJA Zakon koji predviđa DOŽIVOTNI ZATVOR ZA UBICE DECE u Skupštini. Poslanici, vi ste na potezu!

KORAK DO CILJA Zakon koji predviđa DOŽIVOTNI ZATVOR ZA UBICE DECE u Skupštini. Poslanici, vi ste na potezu!

Rasprava o izmenama zakona koje će omogućiti sudijama da ubicama dece i trudnica dosude doživotnu robiju počela je juče u Narodnoj skupštini, a glasanje se očekuje iduće nedelje.

Igor Juric_230818_ foto o bunic (2) Foto: Oliver Bunić / RAS Srbija
Igor Juric_230818_ foto o bunic (2)

Nakon višemesečne kampanje Fondacije "Tijana Jurić" (uz podršku redakcije "Blica") - osvešćivanja javnosti, organizovanja tribina, prikupljanja gotovo 160.000 potpisa građana - paket izmena Krivičnog zakona, koje obuhvataju i doživotnu robiju, juče je stigao pred poslanike u Narodnoj skupštini. Prethodno, grupa eksperata i Ministarstvo pravde formirali su definitivan nacrt zakona koji je nakon javne debate sada stigao u Skupštinu.

Konsenzus

Ministarka pravde Nela Kuburović rekla je za RTS da veruje da će u Skupštini Srbije biti postignut konsenzus o usvajanju predloženog zakona.

- Verujem da će postojati konsenzus i da će čak i predstavnici opozicije glasati za ovo. Ne treba zanemariti da je Fondacija "Tijana Jurić" upravo uputila takav predlog Skupštini, da ga je podržalo 158.000 građana, što je pet puta više od potrebnog broja da bi se jedan predlog našao pred narodnim poslanicima - rekla je Kuburovićeva.

Glasanje

I predsednica Skupštine Maja Gojković pozvala je poslanike da učestvuju u radu parlamenta i podrže izmene Krivičnog zakonika. Ona je na konferenciji za novinare pred početak zasedanja zahvalila Fondaciji "Tijana Jurić" na inicijativi za izmene zakona, kao i građanima koji su podržali tu inicijativu.

- U utorak imamo načelnu raspravu, pa nakon toga, po proceduri, neophodno je da prođu 24 sata. Tada počinje rasprava o amandmanima poslanika. Kada se ta rasprava završi, određuje se dan za glasanje. Taj dan bi mogao biti i krajem ove ili (najkasnije) sledeće nedelje - rekli su za "Blic" u Narodnoj skupštini.

Podsećamo, predložene izmene odnose se na uvođenje doživotne kazne zatvora za najteža krivična dela - teško ubistvo, silovanje koje za posledicu ima smrt, zatim obljubu nad detetom i nemoćnim licem sa smrtnom posledicom, kao i za krivično delo obljuba zloupotrebom položaja sa smrtnim ishodom. Nacrt predviđa nove mere i za višestruke povratnike, takozvani zakon tri udarca, prema kom nasilnici nakon trećeg kršenja zakona moraju u zatvor. Pred poslanicima je, takođe, i zakon o sprečavanju korupcije, izmene zakona koje će dodatno sankcionisati napad na advokate, strože mere protiv dilera narkotika.

Životi dece

Ipak, predlog koji se nalazi pred poslanicima najviše se tiče "Tijaninog zakona". Igor Jurić, predsednik fondacije koja nosi ime po njegovoj tragično nastradaloj ćerki Tijani, za "Blic" je nedavno rekao da "očekuje da će svi narodni poslanici izglasati uvođenje doživotnog zatvora za ubice dece".

Igror Jurić i urednik "Blica" Predrag Mihailović predali su kutije sa 158.000 potpisa građana Srbije koji traže doživotni zatvor
Foto: V. Lalić / RAS Srbija
Igror Jurić i urednik "Blica" Predrag Mihailović predali su kutije sa 158.000 potpisa građana Srbije koji traže doživotni zatvor

- Ubijena su nedužna deca. Zbog toga svi treba i moraju da imaju na umu da se ovo zbog dece radi. Ni zbog čega drugog. U ovu inicijativu ugrađeni su životi Tijane, Marije, Anđeline, Tamare... I zato ne treba da gledamo lični interes kada je ova inicijativa u pitanju, već interes naše dece. Ova inicijativa je prvenstveno važna zbog dece. Važna je zbog njihove bezbednosti. Važno je da ubice dece ne izađu na slobodu, da ne dobiju priliku da ponovo ubiju. Takođe, ova inicijativa je bitna i zbog društva. Pokazali smo da ne gledamo politički, da možemo da utičemo na promene. Ovo je ispunjenje mog velikog cilja - rekao je Jurić. On je zahvalio "Blicu" i drugim medijima što su pružili ogromnu podršku za sve što je urađeno.

"BLIC" ANKETA SA POSLANICIMA: DA LI ĆETE PODRŽATI IZMENE ZAKONA?

Vladimir Orlić, SNS

Vladimir Orlić
Foto: Filip Krainčanin / Tanjug
Vladimir Orlić

Taj predlog je formiran u skladu sa inicijalnim predlogom Fondacije "Tijana Jurić", na njemu je radila radna grupa. SNS će bez ikakve rezerve podržati ta rešenja iako se u međuvremenu čulo svašta od ljubitelja kriminalaca da to nije u skladu sa evropskim standardima.

Radoslav Milojičić Kena, DS

Radoslav Milojičić Kena
Foto: A. Dimitirijević / RAS Srbija
Radoslav Milojičić Kena

Zbog svoje, a i druge dece svakako ću ići na sednicu parlamenta kako bih glasao za "Tijanin zakon". To je obaveza prema svoj deci u Srbiji.

Aleksandra Jerkov, DS

Aleksandra Jerkov
Foto: Vesna Lalić / RAS Srbija
Aleksandra Jerkov

Najpre treba reći da je ovo jedan od zakona pred kojim se poslanici nalaze u velikoj moralnoj dilemi, a sama činjenica da čak i u okviru istih poslaničkih grupa ima različitih mišljenja govori o tome koliko je odluka komplikovana. Zato je poražavajuće što se ovaj zakon donosi bezmalo dekretom predsednika, bez imalo javne ili stručne rasprave i bez mogućnosti da se uopšte čuje mišljenje i argumenti svih strana. Skupštinu nismo napustili zbog dnevnog reda, nego zbog načina na koji je zloupotrebljena i unižena od strane SNS-a, tako da smo i dalje u bojkotu.

Boško Obradović, Dveri

Boško Obradović
Foto: Sava Radovanović / Tanjug
Boško Obradović

Dveri podržavaju uvođenje najstrožih kazni za nasilnike i ubice dece i nekoliko puta smo podržali inicijativu porodice Jurić. Međutim, smatramo da aktuelna vlast ni ovaj put nije ispoštovala Ustav i zakone jer ovo nisu stavili na dnevni red kao narodnu inicijativu, već kao svoj predlog i pri tome nisu omogućili javnu raspravu na ovako bitnu temu o kojoj je stručna javnost podeljena. To govori o tome da je ovo još jedan marketinški trik ove vlasti. Posebno je problematično, i nije u skladu sa evropskom praksom, potpuno ukidanje mogućnosti uslovnog otpusta, o kojem odlučuje čitav krug stručnjaka, a ostavljanje mogućnosti pomilovanja o kojem odlučuje samo jedan čovek - predsednik države. Postajemo zemlja u kojoj jedan čovek odlučuje o životu i smrti i to nije dobro. Opozicioni poslanici, uključujući poslanike Dveri, u skladu sa Sporazumom sa narodom, doneli su odluku o napuštanju sednica Narodne skupštine. Vlast je ovu instituciju potpuno urušila i uzurpirala, tako da mi ne planiramo da učestvujemo na sednicama dok se stanje ne promeni.

Čedomir Jovanović, LDP

Čedomir Jovanović
Foto: Goran Srdanov / RAS Srbija
Čedomir Jovanović

Podržavamo najrigoroznije kazne za ova dela. Kada se završi rasprava, kada pogledamo amandmane i kada pročitamo zakon u celosti, donećemo odluku kako da glasamo.

Zoran Živković, Nova stranka

Zoran Živković
Foto: A. Dimitirijević / RAS Srbija
Zoran Živković

Ja sam podržao "Tijanin zakon" još u pretproceduri, potpisao građansku inicijativu. Podržavam zaoštravanje kaznene politike i mislim da će to imati efekta. Neću ići na glasanje pošto bojkotujem parlament, ali ću se obratiti javno građanima i reći da podržavam "Tijanin zakon".

Aleksandar Marton, LSV

Aleksandar Marton
Foto: A. Dimitirijević / RAS Srbija
Aleksandar Marton

Predsedništvo Lige socijaldemokrata Vojvodine donelo je odluku pre dva dana da će podržati "Tijanin zakon".

Sanda Rašković Ivić, Narodna stranka

Sandra Rašković Ivić
Foto: Oliver Bunić / RAS Srbija
Sandra Rašković Ivić

Naša poslanička grupa podržava donošenje zakona. Moj stav je da treba ući u salu i glasati za "Tijanin zakon". Građani Srbije su svojim potpisima doneli zakon u Skupštinu. Zarad njih, zarad Tijane i sve postradale dece treba da prekinemo bojkot tog dana kada bude glasanje, i glasamo za usvajanje "Tijaninog zakona".

Đorđe Milićević, SPS

Đorđe Milićević
Foto: Vesna Lalić / RAS Srbija
Đorđe Milićević

Glasaćemo za "Tijanin zakon". Nijedan zakon koji se našao u proceduri nije imao toliku podršku. Mi govorimo o životu i sigurnosti naše dece i potpuno je nezamislivo da pojedine poslaničke grupe ne žele da učestvuju u raspravi.