Knjiga "Čarobna kuhinja za osobe sa dijabetesom" je kuvar sa jelima koja su prevashodno namenjena osobama sa dijabetesom, a u njoj ima i još mnogo korisnih informacija.
Rec je o jedinstvenom kuvaru sa zdravim, ukusnim i vrlo raznovrsnim receptima jela, koji su prevashodno namenjeni osobama sa dijabetesom, ali su odlicni i za sve one koji promenom nacina ishrane žele da unaprede svoj život.
Na promociji knjige su, pored autorke, pricale i internista i endokrinolog prof. dr Teodora Beljic Živkovic iz KBC Zvezdara, nutricionista i dijeteticar Snežana Živkovic iz Decje klinike u Tiršovoj i potpredsednica Dijabetološkog saveza Srbije Stela Prgomelja.
Violeta Oreškovic Curcic pocela je da se bavi ishranom i da prilagodava recepte naših tradicionalih jela 2008. godine, kad je dijabetes ušao u život njene porodice.
"Nakon nekoliko meseci informisanja o dijabetesu na internetu, naišla sam na forum gde naši eminentni strucnjaci odgovaraju na pitanja o razlicitim poremecajima i bolestima, tamo sam upoznala Stelu iz Dijabetološkog saveza Srbije i tako je pocela naša saradnja i prijateljstvo. Ona je prepoznala moje recepte, koje sam pocela da stavljam na sajt Dijabetološkog saveza Srbije, a potom se i ukazala potreba da se ti recepti odštampaju u jednu knjigu. Tako je 2009. izašla prva 'Carobna kuhinja', a ova koju danas imamo pred sobom je dvadeset i prva, objavljeno je više od 700 recepata i nastavljamo dalje", rekla je na pocetku autorka.
Sva jela iz "Carobne kuhinje" pripremljena su u Violetinoj kuhinji, isprobana u njenoj porodici i ispraceno je kako deluju na nivo šecera u krvi. I iz vizure lekara, ovaj kuvar je za osobe sa dijabetesom pravo blago, rekla je doktorka Teodora Beljic Živkovic, jer je prvi koji sadrži kalorijske vrednosti, glikemijski indeks i glikemijsko optecenje.
"Zahvaljujuci ovoj knjizi, prvi put možete da znate vrednosti ne samo jedne jabuke, vec pite od jabuka, odnosno celog jednog obroka. Ni u Evropskoj uniji na deklaracijama nemate sve te podatke, a sad postoji jedna knjiga, koju možete da date pacijentu i kažete da odredeni obrok ima te i te vrednosti koje zahtevaju toliko i toliko insulina, što stvari cini mnogo jednostavnijim. Sa ovom knjigom kao da imate dijeteticara pored sebe u timu, a iz ugla doktora to je veliko olakšanje".
Ono bez cega bi ovi recepti bili ne samo obicni vec i nepotpuni, jesu tabele. Pregledni tabelarni podaci prate svako jelo i namirnicu i omogucavaju da brzo sagledamo kakve su realne nutritivne vrednosti svakog konkretnog jela. Da je to jedna od najvecih vrednosti ove zbirke recepata, potvrdila je i Snežana Živkovic, nutricionista i dijeteticar.
"Uz takvu pomoc lakše je dozirati terapiju insulina. Ako neka namirnica ima visok glikemijski indeks, ljudi zbog neinformisanosti pomisle da je to nešto što ne smeju da jedu, a u stvari, bitno je kako se te namirnice kombinuju. Namirnice sa niskim glikemijskim indeksom se, takode, ne smeju unositi u neogranicenim kolicinama, jer time povecavate unos ugljenih hidrata, a samim tim dolazi do glikemijskog opterecenja. Svi ti podaci su na jednostavan nacin prikazani u ovoj knjizi, što olakšava pripremu obroka. Najvažnije je slušati svoj organizam i pratiti reakcije na namirnice ili gotove obroke. Naravno, tu je uvek i pitanje zdrave ishrane uopšte, pa se tako nikome ne preporucuju belo brašno, rafinisani šeceri i masnoce".
Ovaj kuvar je još jedan dokaz da se dijabetes ne mora smatrati bolešcu, vec jednom vrstom poremecaja metabolizma. Takav pogled na dijabetes, kao i cinjenica da i osoba sa dijabetesom može da uživa u hrani, vrlo pozitivno utice na psihu onoga ko živi sa dijabetesom.
Potpredsednica Dijabetološkog saveza Srbije, koja je Violetina podrška od samog pocetka, dugogodišnji je korisnik insulina i njene recepte smatra blagoslovom.
"Ako kuvam po Violetinom receptu, nemam šta da razmišljam, ona je sve sabrala, moje je samo da dam sebi koliko treba insulina. Cak znam i kad treba to da ucinim, zahvaljujuci glikemijskom indeksu i opterecenju. Dijabetes je matematika, morate praviti odnos ugljenih hidrata i masti, što se nalazi u ovoj knjizi. Sveto trojstvo u dijabetesu je ishrana, fizicka aktivnost, i tek na kraju terapija.“
Pomenuli smo vec da je ovaj kuvar namenjen i svima onima koji žele da vode racuna o svojoj ishrani.
"Ishrana u mojoj kuci se promenila u tolikoj meri da smo izbacili belo brašno i zamenili ga ovsenim, beli šecer njegovim zamenama, promenili smo vrste ulja koje koristimo. Dakle, to ništa nije komplikovano", kaže autorka.
Ono što "Carobnu kuhinju" razlikuje od drugih jeste jelovnik izbalansirane ishrane za sedam dana, koji se nalazi na kraju ove knjige.