• Search form

14.05.2019 | 23:52

Konkurs circusnext PlaTFoRMe

Circusnext PlaTFoRMa, posvećena razvoju i promociji savremenog cirkusa u Evropi, otvorila je konkurs za dodeljivanje sredstava za produkciju predstava neafirmisanih savremenih cirkuskih autora u ediciji 2019/2021.

Rok za prijavljivanje projekata je 7. jun (lipanj) do podne.

Prijaviti se mogu svi pojedinci ili grupe koji ispunjavaju sledeće kriterijume:
- punoletni umetnici s prebivalištem u Evropi
- projekat se može prijaviti individualno ili ispred umetničke grupe (postojanje pravnog oblika delovanja nije uslov)
- umetnici ne smeju biti studenti cirkuskih akademija u trenutku prijave (takođe, formalno cirkusko obrazovanje nije uslov za prijavu)
- umetnici ne mogu biti Jeunes Talents Cirque Europe ili circusnext laureati iz prethodnih edicija
- neafirmisani umjetnici*
- umetnici koji su slobodni za izvedbe na selekcijskoj nedelji u Neerpeltu (11-16. maja 2020) i završnoj javnoj prezentaciji u Parizu (21-23. januara 2021).

*Neafirmisani savremeni cirkuski umetnici su: oni umetnici koji nemaju izrazitog izvedbenog međunarodnog iskustva s prijašnjim produkcijama, kao i oni koji za produkciju predstave koju prijavljuju ili prijašnje produkcije nisu primili izdašnu produkcijsku podršku od tela lokalne, regionalne i nacionalne samouprave

Kriterijum neafirmisanosti primenjuje se na sve članove grupe koji su navedeni kao autori projekta (ako je jedan od autora projekta afirmisani umetnik, takva prijava neće biti prihvatljiva). Isto tako out-side-eye koji je afirmisani umetnik i uz to je naveden kao koautor projekta, čini projekt neprihvatljivim.

KAKAV PROJEKAT?

- projekat produkcije predstave suvremenog cirkusa koja je u fazi kreacije (predstava ne sme već biti premijerno izvedena i njena premijera ne sme biti planirana pre završne javne prezentacije u Parizu (januar 2021)
- projekt koji se realizuje u jednoj od ovih evropskih zemalja
(projekat se prijavljuje pod onom zemljom u kojoj se njegov najveći deo realizuje ili odakle umetnici potiču/žive)

Kriterijumi odabira projekata su:

- originalnost projekta (kreativnost, singularnost)
- koherentnost i relevantnost
- kvalitet izvedbe (umetnička izvrsnost, kvalitet tehničke izvedbe i prisutnosti na sceni), te
- sposobnost da se projekat dovede do realizacije.

KAKO I KADA SE PRIJAVITI?

Prijavnica sa obaveznom dodatnom dokumentacijom šalje se onlajn putem circusnext internet stranice (http://www.circusnext.eu/application-form/).
Detaljna uputstva o prijavi i o projektu nalaze se na linku http://www.circusnext.eu/application/.

Umjetnici koji se prijavljuju ispred sledećih zemalja: Hrvatska, Srbija, Slovenija, Bosna i Hercegovina, Crna Gora, Albanija, Severna Makedonija za sva pitanja mogu se obratiti regionalnim partnerima na projektu na e-mail circusnextbalkan@gmail.com  ili direktno koordinatoru projekta na info@circusnext.eu.

O PODRŠCI

Podrška circusnext PLaTFoRMe ostvaruje se kroz finansijsku podršku za produkciju predstava savremenog cirkusa, rezidencijske podrške s work-in-progreš prezentacijama širom Evrope, mentorstva, umrežavanja s međunarodnim stručnjacima s područja savremenog cirkusa i povećanja vidljivosti, tj. promocije rada circusnext laureata i predselektiranih umetnika/grupa.

Razlika u podršci između šest laureatskih i šest predselektovanih umetnika/grupa je u finansijskoj podršci za produkciju predstave i učestvovanju na završnoj prezentaciji u Parizu.

KALENDAR PROJEKTA:

Rezultati prvog kruga selekcije biće poznati u septembru/rujnu 2019. godine. U novembru/studenom članovi circusnext PLaTFoRMe održaće sastanak na kojem će odlučiti o 12 predselektovanih umetnika/grupa. Tim umetnicima biće pružena rezidencijalna podrška s work-in-progreš prezentacijama širom Evrope radi pripreme izvedbenog materijala za selekcionu nedelju u belgijskom gradu Nerpeltu od 11. do 16. maja/svibnja 2020. godine. Tada će umetnički žiri projekta odabrati 6 laureata edicije 2019-2021 koji će osigurati finansijsku podršku za produkciju predstave savremenog cirkusa. U januaru/siječnju 2020. godine laureati projekta predstaviće se na završnoj prezentaciji u Parizu koju poseti više od 500 programatora, distributera i (ko)producenata iz sektora.

Projekat circusnext PLaTFoRM je finansiran sredstvima Kreativne Evrope, kroz potprogram platforme, u iznosu od 500.000,00 evra.

Projekat je započet u novembru 2017. godine i završava 3. oktobra 2021. godine.

Projektom koordinira pariska organizacija circusnext, a u projektu učestvuje 22 organizacija iz 15 evropskih zemalja – La Breche, La Cascada, La Grainerie (Francuska), Circuscentrum, Espace Catastrophe, Latitude 50 (Belgija), Circus Futures (Engleska i Irska), Cirqueon (Češka), Sarabanda (Italija), Festival Circolo (Holandija), Subtopia (Švedska), Cirko (Finska), Festival Perspectives, STAMP festival, Tollhaus Karlsruhe (Nemačka), Centro Cultural Vila Flor, Teatro da Didascalia (Portugal), Lithuanian Dance Information Centre (Litva), Workshops of Culture of Lublin (Poljska), te zagrebačka Cirkorama, beogradska Cirkusfera i splitski ROOM 100.

CircusNext PLaTFoRM nastavak je projekata Circus Next i Jeunes Talents Cirque Europe kroz koji je evropska savremena cirkuska scena identifikovala i podržala osam generacija umetnika, ukupno 84 umetničke grupe iz Evrope, od kojih su neki izrasli u prave zvezde savremene cirkuske scene. U ediciji 2017/2019 slovenačka cirkuska grupa MISMO NISMO odabrana je kao jedan od laureata projekta.

Kontakt: circusnextbalkan@gmail.com, Jadranka Žinić Mijatović (Cirkorama), Antonia Kuzmanić (ROOM 100), Milan Manić (Cirkusfera).

(SEEcult.org)

Video
08.04.2024 | 10:10

VOĐENJE: IRWIN – NSK State – It's a Beautiful Country

IRWIN: NSK State – It's a Beautiful Country, Umetnički pav