14. maj  2019. 09.48  →  10.34 | Izvor: Tanjug

Selaković: Nacionalno jedinstvo oko važnih pitanja

BEOGRAD -

Prisustvo predsednika Aleksandar Vučića sednici redovnog godišnjeg zasedanja Svetog arhijerejskog sabora Srpske pravoslavne crkve veoma je važno i predstavlja ozbiljan korak ka onome na šta srpski patrijarh Irinej ukazuje - da se stvori jedna vrsta nacionalnog jedinstva i konsenzus oko pitanja od životne važnosti za državu i narod, izjavio je danas generalni sekretar predsednika Srbije Nikola Selaković.

On je za TV Pink rekao da je jedna od ključnih tačaka spajanja interesa države i crkve Kosovo i Metohija i da jučerašnji razgovor može samo više da doprinese ka stvaranju minimuma nacionalnog jedinstva oko nekih stvari oko kojih ne treba da postoji sporenje.

nikola selakovic jpg

"Samim tim je ovakav događaj, kao što je prisustvo (predsedavajućeg Predsedništva BiH) Milorada Dodika i našeg predsednika redovnom zasedanju sabora veoma važno i nešto sto se nije mnogo puta u prošlosti dogodilo", rekao je Selaković.

On je ukazao da predsednik Vučić ima jasan stav da crkva ima pravo na svoje viđenje i stavove.

Selaković je podsetio da je patrijarh rekao da se predsednik Vučić junački bori i ukazao i na ozbiljne neizvesnosti u toj junačkoj borbi, imajući u vidu da je kosovsko pitanje jedno od najkompleksnijih.

"Idealno rešenje postoji u našim glavama, ali je daleko od realnosti, presednikova politika je da izvučemo maksimum u granicama naših mogućnosti. Razgovor juče nije bio nimalo lak, ali je bio otvoren", rekao je Selaković.

On je dodao da je pored pitanja KiM bilo reč i o drugim projektima, od kojih je neke predsednik Vučić sam inicirao, između ostalog i da se završi Hram Svetog Save.

Selaković je naveo da će najveći deo mozaika u Hramu ove godine biti gotov.

"I pored toga što jučerašnji razgovor nije bio lak, važno je da je do njega došlo i da smo izašli ne kao dve, već kao jedna srpska strana. Uloga patrijarha je velika, i sve pohvale, jer je on imao mudrosti da uputi ovakav poziv dvojici predsednika i da lični doprinos koji deluje pomiriteljski i razumno za ceo naš narod bez obzira gde živi", rekao je Selaković.

On je dodao da su dve stvari na KiM važne - narod i svetinje.

Raković: Važno približavanje stavova SPC i Vučića

Prisustvo predsednika Vučića jučerašnjoj sednici godišnjeg zasedanja Svetog arhijerejskog sabora Srpske pravoslavne crkve važno je za razgovor i približavanje stavova u vezi s važnim pitanjima, ocenio je danas verski analitičar Aleksandar Raković.

"Važno je da se razgovara i približe stavovi koji su slični kao i pre godinu, dve, ali dobro je da su episkopi mogli da postave pitanje predsedniku i da im on odgovori, i da pokažu neslaganje, a bilo ih je", rekao je Raković za TV Prva.

On je dodao da je predsednik ostao pri stavu da je rešenje razgraničiti se, dom episkopi smatraju da ne dolazi u obzir razgraničenje, niti secesija.

"Ovakvi sastanci bi trebalo da budu praksa, ne znam da li će napraviti pomak oko kosovskog pitanje, jer rešenja nisu laka i kompleksno je pitanje. Ipak treba da sačekamo i vidimo da li će vreme koje predstoji ponuditi bolja rešenja, jer biće prostora da se kosovsko pitanje reši pravičnije u nekom drugom kontekstu", rekao je Raković.

Selaković pozvao Srbe sa KiM da glasaju za Srpsku listu

Selaković je pozvao Srbe iz četiri opštine na severu Kosova i Metohije s većinskim srpskim stanovništvom da na izborima 19. maja za predsednike opština glasaju za Srpsku listu, jer ona, kako je istakao, uz pomoć države Srbije može na najbolji način da zaštiti srpske interese.

Selaković je rekao da nema stvari koje Priština nije pokušala da uradi da bi onemogućila Srpsku listu da kandiduje svoje predstavnike na tim izborima, ali da je ona uspela da sačuva prisebnost.

"Pozivam građane na KiM da izađu na izbore, glasaju za Srpsku listu koja je pokazala da Srbi sa KiM, koji uz sebe imaju državu Srbiju i najviše predstavnike vlasti, kada nastupaju jedinstveno i planski, na najbolji način mogu da sačuvaju interese i narod", rekao je Selaković.

Dodao je da Srpska lista neće dozvoliti "nekima koji vode politiku koja je sve, samo nije srpska", da dođu na mesto odakle mogu da odlučuju.

Govoreći o samitu u Berlinu, Selaković je rekao da su domaćini sastanka, nemačka kancelarka Angela Merkel i franucski predsednik Emanuel Makron, jasno mogli da vide odgovorno ponašanje Srbije, a neodgovornost predstavnika Prištine.

On je uveren i da najavljeni sastanak u Parizu početkom jula neće ničemu štetiti, a da će biti prilika da se napravi pomak.

"Pozicija Srbije je vrlo jasna, da bi se razgovori nastavili, potrebno je ukinuti takse" na srpsku robu, ponovio je Selaković stav Srbije.

On je govorio i o jučerašnjem telefonskom razgovoru predsednika Aleksandra Vučića s turskim predsednikom Redžepom Tajipom Erdoganom o saradnji i situaciji u regionu.

Selaković navodi da je to redovna komunikacija s predsednikom Turske, deo partnerskih i dobrih odnosa dve zemlje, koji postoje, kako kaže, zahvaljujući ozbiljnim odnosima dva predsednika.

"U toj politici za sada je Srbija imala ozbiljne koristi za svoju privredu i građane, to će biti nastavljeno i tome doprinose i kontakti dva predsednika", kaže Selaković i dodaje da su turske kompanije veliki investitori i da će učestvovati i u pojedinim projektima putne infrastrukture.

Broj komentara: 11

Ana   14. 05. 2019. | 10:07
Sad je najvaznije da bude slozni oko najvaznijim pitanjima........
Igor  14. 05. 2019. | 10:57
Mora da postoji jedinstvo kada su tako bitne stvari u pitanju. Ne smemo sami sebi biti neprijatelji.
ika  14. 05. 2019. | 11:59
Potrebno je da svi mi imamo isti interes,bar oko Kosmeta.
Petar  14. 05. 2019. | 13:23
Bitna je zajednička borba i stav za sva pitanja vezana za Kosmet.
Tamara  14. 05. 2019. | 14:42
Svesni smo da nas ocekuju teskoce,i da ce pritisci biti sve vec.Zato moramo ostati jedinstveni.Srbija je prevazisla i mnogo teze periode.Boricemo se da sacuvamo mir.
Maja  14. 05. 2019. | 16:59
Odnose sa crkvom moramo održavati.
marijana   14. 05. 2019. | 17:59
Mora da budemo jedinstveni i snazni samo tako nas nece niko pokoriti
Vesna  14. 05. 2019. | 20:28
Srbija mora da bude jedinstvena
Sasa  14. 05. 2019. | 22:14
Nephodno nam je jedinstvo Države i Crkve da bi sačavali naš narod na Kosovu.
Ana  14. 05. 2019. | 23:03
Saradnja države i crkve je od velikog značaja, međusobno razumevanje, pomoć i podrška utiču na stabilnost u državi!
jana  15. 05. 2019. | 07:27
Sloga i zajednicka borba za nase Kosovo je kljuc uspeha!