BURNE REAKCIJE POSLE EKSPLOZIJA NA DVA SAUDIJSKA TANKERA: Strah od slučajnog sukoba

D. SAVIĆ

14. 05. 2019. u 06:52

Petina svetske trgovine nafte prolazi tim vodama. Napad se dogodio nedaleko od emiratske luke Fudžaira

БУРНЕ РЕАКЦИЈЕ ПОСЛЕ ЕКСПЛОЗИЈА НА ДВА САУДИЈСКА ТАНКЕРА: Страх од случајног сукоба

Skladište nafte na obali UAE, foto Ap

PORAST cena "crnog zlata" usledio je ubrzo posle "sabotažnog napada", kako je Saudijska Arabija okarakterisala eksplozije na svoja dva naftna tankera u vodama Ujedinjenih Arapskih Emirata u Omanskom zalivu, koji predstavlja glavni trgovački put.

Petina svetske trgovine nafte prolazi tim vodama. Napad se dogodio nedaleko od emiratske luke Fudžaira.

Incident u kome nije bilo žrtava, ali je bilo štete na tankerima koji su prevozili naftu u SAD, dogodio se usred napetosti između Vašingtona i Teherana, a poklopio se i sa briselskim sastankom šefova diplomatije članica EU o Iranu. Tu se, iznenada, pojavio i američki državni sekretar Majk Pompeo.

Poslednjih dana tenzije su pojačane dolaskom američkih nosača aviona i borbene avijacije u blizinu Irana, kao i pretnjama Teherana da će "udariti SAD u glavu". SAD su prethodno upozorile Teheran da će uzvratiti na napad na američke interese u regionu, a dan pre napada na saudijske tankere izraelski mediji su govorili da bi na meti Irana mogli da se nađu upravo ciljevi Saudijske Arabije.

Pored dva saudijska, na meti napadača bila su još dva tankera, jedan Norveški i jedan iz Arapskih Emirata, ali su oni prošli sa manjim oštećenjima.

U Briselu se u ponedeljak povodom ovog događaja oglasio i šef britanske diplomatije Džeremi Hant.

- Mi smo veoma zabrinuti zbog rizika od sukoba Amerike i Irana koji bi se desio slučajno i onda eskalirao - kazao je Hant novinarima.

Portparol iranskog ministarstva spoljnih poslova Abas Musavi izrazio je, istovremeno, zabrinutost zbog eksplozija na tankerima i zatražio više informacija o incidentu. On je, uz to, upozorio i na "zaveru orkestriranu od zlonamernika" i "avanturizam stranaca" radi potkopavanja regionalne stabilnosti i bezbednosti.

Prošle nedelje evropske zemlje su odbacile ultimatum Teherana, koji je zapretio kršenjem međunarodnog nuklearnog pakta iz 2015. godine, ukoliko mu zapadnoevropske zemlje ne izađu u susret u vezi sa bankarskim i naftnim zahtevima. Ta objava Irana bila je, inače, odgovor na američke sankcije nametnute pošto se predsednik SAD Donald Tramp pre godinu dana povukao iz sporazuma sa Teheranom.

Tanker u blizini luke Fudžaira u Omanskom zalivu,foto Epa

Šefica evropske diplomatije Federika Mogerini rekla je u ponedeljak da će države članice EU koje podržavaju nuklearni sporazum s Iranom nastaviti i dalje to da čine, ali da su sada usredsređeni na način kako nastaviti na najbolji način sa njegovom primenom.

- Mi se u Evropi slažemo da je ovaj sporazum neophodan za našu bezbednost. Niko ne želi da Iran dođe u posed atomske bombe - poručio je nemački ministar spoljnih poslova Hajko Mas.

LAVROV ČEKA POMPEOV ODGOVOR

Američki državni sekretar Majk Pompeo u ponedeljak je sa evropskim zvaničnicima razgovarao o Iranu pre nego što je nastavio put ka Rusiji, prvi otkako je na čelu Stejt departmenta. Trebalo bi da se sastane sa ruskim predsednikom Vladimirom Putinom i šefom diplomatije Sergejem Lavrovom, koji je izjavio da od američkog kolege očekuje da čuje kako SAD nameravaju da izađu iz krize u vezi sa nuklearnim sporazumom sa Iranom.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (7)

Murat

14.05.2019. 07:47

Svi pricaju o napadu i gledaju sa finansijskog aspekta, a prirodna katastrofa? Koliko se nafte izlilo u more?

Vlade

14.05.2019. 11:09

SAUDIJCI IMAJU NAFTU I JAKO DOBAR STRATEŠKI POLOŽAJ A OVI NAŠI ŠIPTARČIĆI DROGU KOJU PRODAJU PO EVROPI I AMERICI I ZA TO DOBIJAJU IZUZETNO JAKU LOGISTIKU NAFTA JE GLOBALNI FENOMEN I TIČE SE SVIH NAS DOK DROGA MOŽE DA POKVARI AMBIJENT U ODREĐENIM DELOVIMA SVETA I MOŽE DA SE PREDUPREDI NA NEKI NAČIN POD USLOVOM DA POLICIJA RADI SVOJ POSAO.

Pera

14.05.2019. 12:42

@Vlade - Nafta će još neko kraće vreme biti kako kažeš "globalni fenomen" Sve su jači ekološki pokreti u svetu i iznalaze se novi izvori energije koji su čistiji i znatno jeftiniji. Verujem da će za 15-20 godina struja iz obnovljivih izvora biti korištena kao energent u barem 70% tehnologije. Treba samo krenuti. Pa da vidimo ove šeike od čega će izdržavati svoje hareme. A onda će ih napustiti i njihovi nazovi saveznici - braća po oružju.

RACAK MARKALE TUZLANSKA KAPIJA

14.05.2019. 13:19

SVE IZ KUHINJE CIA, u dogovoru sa S.Arabijom (svojim podrepasima) izveli su sabotazu, da bi nasli razlog za napad na Iran.