Partije "pojele" srpsko društvo, većina mladih smatra da je članstvo u stranci ključ za uspeh u karijeri

Više od 80 odsto ispitanih mladih od 18 do 29 godina smatra da je članstvo u stranci ključno za napredovanje u karijeri u Srbiji, posebno u državnoj administraciji, navodi Radio televizija Srbije pozivajući se na rezultate istraživanja.
Partije "pojele" srpsko društvo, većina mladih smatra da je članstvo u stranci ključ za uspeh u karijeri
Foto: Pixabay
Politika ih ne zanima, a u njoj vide krivca za ono što im se ne dopada u društvu. Velika većina nije član političke partije, a partije vide kao ključne, prenosi RTS.
 
Asistent na Fakultetu političkih nauka Nikola Jović ipak smatra da mladi nisu politički neaktivni, ističući da istraživanje pokazuje da svaki drugi prati politička dešavanja.
 
"Oni se prebacuju sa tradicionalnih konzervativnih političkih aktivnosti, kao što su birališta, na društvene mreže i ulične akcije, odnosno na demonstracije. Mladi menjaju sistem u kome žive na jedan drugačiji način", navodi Jović za RTS.
 
Oko 60 odsto mladih veruje da se glasanjem ne može promeniti situacija u Srbiji.
 
Jović ukazuje da je ovakavo uverenje mladih povezano sa dubinskim nepoverenjem u demokratiju, odnosno onim što se potura kao demokratija.
 
Na pitanje da li je članstvo u političkoj partiji ključ za napredak u karijeri, posebno u državnoj administraciji, više od osamdeset odsto mladih starosti od 18 do 29 godina odgovorilo je potvrdno. Oko 40 odsto mladih je odgovorilo potvrdno na pitanje da li bi glasali za partiju sa kojom nisu saglasni ako bi njima ili njihovoj porodici obezbedila posao. Trideset dva odsto odgovorilo je da ne bi glasalo, a 29 odsto nije znalo odgovor, piše RTS.
 
Skoro polovina anketiranih mladih smatra da nema razlike između političkih partija i političara, dok tek 11 odsto smatra da su svi različiti.
 
"Ne bih rekao da mladi ne vide političke partije kao različite, ali narativ koji se u društvu kreira svakodnevno, je narativ koji govori - svi su isti. I postoji samo jedan rascep u društvu, a to je na one koje vladaju i na one koji ne vladaju, na partije koje su na vlasti i partije koje nisu. Svi ostali se obeležavaju kao - svi su isti", smatra Jović.
 
Prema njegovim mišljenju, rezultati istraživanja pokazuju kako su političke partije "pojele" društvo.
  • Logi

    12.05.2019 19:35
    polusvet
    Partijsko zapošljavanje i braćala ekonomija su zaista kuga. Sećam se duela između Šešelja i Obradovića, u kome je ovaj prvi rekao da je to legalno i legitimno da stranka zapošljava svoje kadrove u javnim preduzećima. Međutim, iako žive u takvom ambijentu, mladi nemaju pravo da budu polusvet i zaključe da bez partijske knjižice nema rada i budućnosti. Postoji nekontaminirani deo privrede kome su potrebni kadrovi sa znanjem. Upravo parola "ništa bez knjižice" daje dodatnu vrednost toj knjižici.
  • /

    12.05.2019 17:58
    /
    da, i onda su nekima jos uvek penzioneri krivi za rezultate izbora
    penzioneri koji su 90-ih glasali su sada pomrli

    a ako misli na sadasnje penzionere ti su u slobino doba bili jos uvek cili

    udba/bia i dalje siri mrznju prema jednom sloju gradjana a u pozadini je napravila mehanizam kojim uvek dobija
  • vlat i kriminal

    12.05.2019 17:53
    Jedna partija je ključna u svekolikom prpopadanju ove zemnlej a to je SNS. Ima ih 700 .000
    Mnogo je 700.000 ktompira a ne bagre koja je tu samo da krade, da se zapošljava i vlada bez zakona, potpuno zaštićeni a u sprezi sa kriminalnim mafijama utaljeni i u trgovoni dtogom, trgovini uticajem, pranju para ...

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija

Poslanica Nastasja Baković podnela ostavku

Odbor Skupštine Srbije za administrativno-budžetska i mandatno-imunitetska pitanja danas je konstatovao da je narodna poslanica Nastasja Baković (25) podnela ostavku na tu funkciju.

Priveden Sergej Trifunović

Glumac Sergej Trifunović priveden je nakon što je kod njega pronađena marihuana, nezvanično saznaje Nova.rs.