VIDEO: Počinje prva Novosadska nedelja ponosa

Prva Novosadska nedelja ponosa, u okviru koje će se održati i Novosadski prajd, počeće sutra, 13. maja na više lokacija u Novom Sadu, a u organizaciji grupe "Izađi" iz Novog Sada, uz podršku Grada Novog Sada i Omladinske prestonice Evrope Novi Sad 2019.
Novosadska nedelja ponosa zakazana je u sedmici u kojoj se obeležavaju Međunarodni dani borbe protiv homofobije, bifobije i transfobije (IDAHOBIT).
 
Novosadska nedelja ponosa biće svečano otvorena u ponedeljak u plavoj sali Skupštine grada, a u okviru otvaranja održaće se i tribina. Ponedeljak će obeležiti i izložba fotografija 'Transbalkan' Aleksandra Crnogorca. 
 
Utorak je posvećen mladim pripadnicima LGBTI zajednice i diskusiji u KC Lab. Na istom mestu biće puštani filmovi, a biće priređena i žurka. 
 
U sredu će u društvenom centru 'Izađi' biti aktivnosti koje sprovode roditelji LGBTI omladine. 
 
U četvrtak publiku očekuje predavanje "Zašto homoseksualnost i transeksualnost nisu bolest" u kancelariji Opensa u Laze Telečkog, kao i aktivnost "Upoznajte Da se zna volontere".
 
Novosadski prajd zakazan je za petak u 12 časova na Trgu republike. Uveče će u Firchie Think Tank studiju u Kineskoj četvrti biti organizovana "Drag up" žurka, što je, najveći drag šou organizovan u Novom Sadu. 
 
Ciljevi Novosadske nedelje ponosa i Novosadskog prajda su, kako je ranije za 021 rekao koordinator programa javnog zagovaranja grupe "Izađi" Filip Kocevski, ukazivanje na položaj LGBTI populacije i ostvarivanje prava koja su zagarantovana Ustavom Republike Srbije, podizanje vidljivosti ove ranjive grupe u Novom Sadu, osnaživanje lokalnog i pokrajinskog LGBTI pokreta i aktivista/kinja; osnaživanje mladih LGBTI osoba. 
 
"Ovom manifestacijom želimo da povećamo razumevanje i zatražimo podršku većinske populacije za LGBTI osobe, kroz zajedničko učestvovanje u svim aktivnostima. Grupa 'Izađi' želi da doprinese izgradnji demokratskog društva u kojem svaki pojedinac i pojedinka mogu uživati ista prava bez obzira na svoju seksualnu orijentaciju i rodni identitet. Ovim događajem želimo zapravo da osnažimo mlade osobe na lokalu i da im pokažemo da postoje i organizacije i ljudi koji se bore za njihova prava", rekao je Kocevski.
 
Kocevski je istakao da su za organizaciju Novosadske nedelje ponosa i Novosadskog prajda dobili punu podršku Grada Novog Sada, kao i lokalne policije, bez čega organizacija ne bi bila moguća na ovako uspešan način.
 
Sve detalje u vezi sa prvom Novosadskom nedeljom ponosa mogu se pronaći OVDEOVDE.
 
  • Paja

    13.05.2019 11:29
    Delić opširne teme
    Meni se čini da je glavni problem kad neko bude prebijen-unakažen jer pomisle da je gej. Vrlo verovatno je to istresanje strasti, frustracije, kad već ne mogu da savladaju geja u sebi, mogu da se osvete geju pored sebe. Nekoliko muva jednim udarcem - misle da će tako prikriti geja u sebi. U stvarnosti, jedino im zavaravanje samih sebe ide od ruke. I agresivnošću uspevaju da ućutkaju prijatelje koji bi im inače možda ukazali na problem. E, u svemu ovome paradiranje proizvodi mnogo štete, a nimalo koristi.
  • hm

    13.05.2019 10:05
    Samo da kažem vama što se ovde hvalite kako ste odgajili sinove prave heteroseksualne muškarčine, da pola njih dolazi u moju psihijatrijsku ordinaciju zbog psihičkih smetnji koje imaju baš zbog odrastanja kao skriveni homoseksualci kod zatucanih primitivaca. Šteta koju činite svojom zatucanošću i netolerancijom ne samo nepoznatim ljudima nego nekad i svojim najrodjenijima je ogromna. Ovakvi dogadjaji su apsolutno neophodni radi menjanja loših i zatucanih i nazadnih stavova ljudi, a verujte da se ovim i menjanju, koliko god sporo. Što više i što agresivnije kampanje su potrebne jer se tako prevaspitavaju defektni stavovi u jednom bolesnom društvu, kakvo naše svakako jeste poslednjih nekoliko decenija.
  • nebojsha

    13.05.2019 09:59
    Citajuci komentare dobijam jos vecu zelju za sto skorijim odlaskom iz ove "drzave" .

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Novi Sad - Vesti

FOTO: Ovako će izgledati crkva kod Štranda

To što ni regulacioni plan nije usvojen, ni zemljište prodato Srpskoj pravoslavnoj crkvi ne sprečava krugove bliske Eparhiji bačkoj da dele fotografije projekta crkve kod okretnice Štranda.