Ipak džabe: Nema naknade za selfije u zaštićenim područjima prirode

Fotografisanje za lične potrebe u zaštićenim područjima Srbije, iako se u javnosti spekulisalo drugačije, neće se naplaćivati.

Srbija

Izvor: B92

Subota, 11.05.2019.

12:15

Ipak džabe: Nema naknade za selfije u zaštićenim područjima prirode
Foto: Depositphotos, javiindy, 64961499

Ovo je za Tanjug izjavila Gordana Jančić iz Javnog preduzeća "Srbijašume" koje je upravljač u više zaštićenih područja u Srbiji.

U odlukama za zaštićena područja koje se donose na osnovu Zakona o naknadama za korišćenje javnih dobara, postoji naknada i za fotografisanje i snimanje, ali samo kada su u komercijalne svrhe, a "Srbijašume" ih naplaćuju već 15 godina.

"Još od 2004. godine mi to realizujemo na području Parka prirode Golija, a svake godine Vlada Republike Srbije proglašava zaštićena područja kao što su Stara planina, Sićevačka klisura, Kamena gora, Ozren-Jadovniki i dodeljuje ih na upravljanje 'Srbijašumama'", podsetila je Jančićeva.

Ona je dodala da za sva ta zaštićena područja postoje odluke za korišćenje kojima je definisano da se za delatnosti u njima plaća naknada.

Istakla je da je realno da deo profita koji se ostvari delatnošću u zaštićenom području tu i ostane, a "zakonom je definisano da sredstva od naknade upravljač koristi za zaštitu, održavanje, uredjenje, prezentovanje i unapredjenje tog zaštićenog područja".

"Tu lepotu treba sačuvati i za sadašnje i za buduće generacije", naglasila je Gordana Jančić.

Naknade su iz oblasti rudarstva, energetike, korišćenja voda, saobraćaja, naknade za mini hidrocentrale, za obavljanje delatnosti snimanja filmova i reklama u komercijalne svrhe, kao i za skupljanje lekovitog bilja i šumski plodova koji su za komercijalne svrhe,

"U proteklom periodu najveće učesce u naplaćenim naknadama imale su naknade iz oblasti energetike, a to su dalekovodi, rudarstva kao što je naplata u parku prirode Radan za rudnik Lece, naknada za korišćenje voda koje se flaširaju plaća se u parku prirode Zlatibor", navodi Jančić.

Ona ističe da se naknade naplaćuju od delatnosti iz kojih se ostvaraje profit, a ne od gradjana za selfije i fotografije, "što nije predvidjeno niti će se raditi".

U zaštićenim područjima postoji naknada za šatore, dodaje Jančićeva i objašnjava da se može kampovati samo na odredjenom prostoru a taj novac se upotrebljava da bi se uredio, zaštitio i obezbedio kamp prostor.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Srbija

Nove cene cigareta

Od 1. maja važiće novi iznosi akciza usklađeni sa prošlogodišnjom inflacijom od 7,6 odsto. Prema novim informacijama, već su ukalkulisane nove cene cigareta.

9:47

29.4.2024.

13 h

Svet

Hej, Rusi, odakle vam pravo?!

Italija je ambasadoru Rusije izrazila negodovanje zbog toga što je je ruski energetski gigant Gasprom preuzeo kontrolu nad filijalom italijanskog Aristona "Termo Group" - objavio je ministar spoljnih poslova Italije Antonio Tajani.

9:17

28.4.2024.

1 d

Podeli: