Novosti

Mazda 6 će imati pogon na zadnje točkove

Mazda 6 će imati pogon na zadnje točkove
Foto: Mazda | Mazda 6 će imati pogon na zadnje točkove

Mazda je nedavno objavila finansijski izvještaj za prošlu godinu, u kojem su slučajno bili prikazani i planovi za budućnost.

Navodi se kako će manji modeli poput "dvojke" i "trojke" dobiti osvježenu verziju sadašnjih motora, uvešće se tehnologija mild-hybrid i raditi na razvoju potpuno električnih modela. 

Sve je to donekle očekivano, ali dočekalo nas je iznenađenje u vezi s većim modelima poput "šestice".

Naime, Mazda planira napraviti dva redna "šestaka", jedan je dizelaš, a drugi će koristiti benzinsku tehnologiju SkyActiv-X. Osim što će uz oba motora dolaziti tehnologije mild-hybrid i plug-in hybrid, u planu se navodi i dodatan razvoj zadnjeg pogona uz te motore.

Iako ima prednji pogon, aktuelna Mazda 6 već je sad opasan konkurent limuzinskim BMW-ima, Mercedesima, Audijima i sličnim, ali s obzirom na plan u budućnosti, "šestica" bi mogla direktno napasti i njihove sportske modele. Naime, uz redni "šestak" i hibridne tehnologije, očekuje se da će novi model razvijati oko 500 konjskih snaga. 

Prema konceptu Vision Coupe s četvoro vrata, pretpostavljamo da bi nova Mazda6 čak mogla postati i grand tourer pa bi tako, osim sportskim limuzinama, konkurisala i luksuznijim varijantama konkurencije, poput Cadillaca CT5, Audija A5 i Kije Stinger. Sve u svemu, Mazdina budućnost izgleda vrlo obećavajuće i moramo priznati da ju željno iščekujemo.

(autostart.24sata.hr)

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije