Da li VW planira da proda Bentley i Lamborghini i šta će biti sa Bugattijem?

Spekuliše se da bi Volkswagen grupa mogla da se odrekne bar dva od ova tri brenda u narednih desetak godina.

Automobili

Izvor: B92

Petak, 10.05.2019.

14:00

Da li VW planira da proda Bentley i Lamborghini i šta će biti sa Bugattijem?
Foto: Bentley promo

Volkswagen grupa je u ranoj fazi realizacije svoje strategije Vision 2030, koja podrazumeva obimno restrukturiranje ovog automobilskog giganta u narednih 11 godina, uključujući i moguću prodaju pojedinih premijum brendova.

Kako saznaje Automobile pozivajući se na insajderske informacije, budućnost marki Audi i Porsche je zagarantovana u okviru grupacije.

Što se tiče “mejnstrim” proizvođača, kao što su Škoda i Seta, predviđa se da će svaki od ovih brendova usvojiti novi dizajnerski jezik po kojem će se izdvajati na tržištu.

Međutim, kada je reč o markama Bentley, Bugatti i Lamborghini, ti brendovi bi mogli da budu ili prodati ili čak potpuno ugašeni.
Foto: Bugatti promo
Kako se navodi, Bentley je prvi među kandidatima za prodaju jer unutar grupacije vlada mišljenje da je “isuviše staromodan”.

Automobile piše da bi se VW grupi više isplatilo da ulaže novac u nešto što je u trendu, nego da investira u auto-marku kao što je Bentley. Prema istom izvoru, kupac za tradicionalni britanski brend mogao bi da bude pronađen u Kini.

Ipak, ako i dođe do takvog razvoja situacije, prodaja bi mogla da se dogodi tek za desetak godina, s obzirom da VW strategija budućnosti pokriva period do 2030. godine.

U međuvremenu, Bentley bi trebalo da lansira i drugi SUV model, o čemu se neko vreme spekuliše, dok se do kraja 2019. očekuje da debituje novi Flying Spur.
Foto: Lamborghini promo
Kada je reč o brendu Bugatti, on bi trebalo da pređe u ingerenciju Porschea, navodi Automobile.

Najneizvesnija je budućnost Lamborghinija. Čelnici VW grupe navodno su naložili procenu finansijskih potencijala italijanskog proizvođača.

U slučaju da se pokaže da nove investicije u Lambo mogu da donesu veliku zaradu grupaciji, ovaj brend će ostati u vlasništvu Volkswagena – u suprotnom, ponudili bi ga na prodaju.

I dok se sa jedne strane govori o prodaji pojedinih brendova, Volkswagen bi u međuvremenu mogao da formira potpuno novu marku automobila, koja bi bila specijalizovana za proizvodnju električnih vozila.

U prilog toj tezi ide i najavljena ofanziva VW električnih modela u narednih nekoliko godina.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

17 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: