Lideri EU 27 usvojili Deklaraciju nade i jedinstva

Na samitu u rumunskom gradu Sibinju, lideri EU 27 usvojili su Deklaraciju posvećenu prioritetima EU u narednih pet godina. Tom deklaracijom članice Unije obavezuju se na jedinstvo, solidarnost, zaštitu evropskih vrednosti i građana i jaču ulogu Evrope u svetu.

Lideri EU 27 obavezuju se da u narednom periodu "brane jednu Evropu" i da neće biti mesta za podele protivne zajedničkom interesu.

Obavezali su se i na traženje zajedničkih rešenja, kao i zaštitu evropskog načina života, demokratije i vladavine prava.

"Nastavićemo da slušamo brige i nade svih Evropljana, Uniju približavamo građanima i delujemo odlučno i ambiciozno", jedna je od deset tačaka Deklaracije. 

Dokument govori o podršci principu pravednosti u svim oblastima počev od tržišta rada, ekonomije, socijalnih pitanja, digitalne transformacije.

"Nastavićemo da smanjujemo razlike među nama i uvek ćemo pomagati najranjivijim Evropljanima, stavljajući ljude ispred politike", navodi se u Deklaraciji.

Čelnici EU će, kako se navodi u tekstu Deklaracije, svojim politikama, ali i saradnjom sa međunarodnim partnerima, štititi svoje građanje.

Navode da će biti odgovorni lideri na globalnoj sceni radi očuvanja pravnog poretka, ali i borbe protiv klimatskih promena.

"Unija je danas jača nego što je bila juče i mi želimo da jačamo njenu snagu za sutra. To je obaveza koju smo preuzeli za buduće generacije. To je duh Sibinja i nove Unije od 27 članica, spremne da kao celina zakorači u budućnost", navedeno je u zaključku Deklaracije iz Sibinja.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 18. април 2024.
6° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво