Capital.ba

Erste banka izmijenila način računanja kreditne sposobnosti

26.05.2010. / 15:53

NOVI SAD, Erste banka odlučila da iz kalkulacije kreditne sposobnosti klijenata pri podnošenju zahtjeva za kredit isključi obračunavanje pet odsto prekoračenja po tekućem računu i 50 odsto iznosa datih neaktiviranih jemstava po kreditima, izuzev u slučaju kad je dato jemstvo veće od 10.000 evra, saopštila ta banka.
Takva odluka donijeta je na osnovu izmjene odluke Narodne banke Srbije o klasifikaciji bilansne aktive i vanbilansnih stavki.
Za klijente kojima je veći dio kreditnih obaveza u valuti u kojoj su i njihova redovna mjesečna primanja omogućeno je zaduživanje do 40 odsto redovnih neto mjesečnih prihoda, odnosno do 60 procenata uključujući obaveze po stambenim kreditima.
Primjera radi, ako neko ima platu 30.000 dinara i želi da uzme dinarski gotovinski kredit, njegove maksimalne mjesečne obaveze će umjesto 9.000 dinara moći da budu 12.000 dinara. Emg.rs

Share Tweet Preporuči

    Komentari

    Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:
    Komentari koji sadrže uvrede, nepristojan govor, prijetnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni. Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Molimo Vas da se u pisanju komentara pridržavate pravopisnih pravila. Komentare pisane isključivo velikim slovima nećemo objavljivati. Zadržavamo pravo izbora i skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Mišljenja sadržana u komentarima ne predstavljaju stavove poslovnog portala CAPITAL.ba. Komentare koji se odnose na uređivačku politiku možete poslati na adresu [email protected]

    Vaša e-mail adresa neće biti objavljena. Sva polja su obavezna!