EVROPA OŠTRO ODGOVORILA TEHERANU: Ne prihvatamo ucene, nuklearni sporazum mora da se poštuje!
Foto: AP / Carlos Gonzalez

poruka iranu

EVROPA OŠTRO ODGOVORILA TEHERANU: Ne prihvatamo ucene, nuklearni sporazum mora da se poštuje!

Planeta -

Evropska unija i ministri spoljnih poslova Nemačke, Francuske i Velike Britanije saopštili su danas da neće prihvatiti ultimatume Irana, nakon što je ta zemlja najavila da će smanjiti ograničenja u svom nuklearnom programu.

U zajedničkom saopštenju, evropske zemlje uključene u iranski nuklearni sporazum i visoka predstavnica EU za spoljnu politiku Federika Mogerini ističu da ostaju posvećene tom programu.

"Odbacujemo svaki ultimatum i procenićemo u kojoj meri Iran poštuje svoje obaveze oko nuklearnih pitanja", navodi se u saopštenju, prenosi Rojters.

Ističe se da ove zemlje žale zato što su SAD ponovi uvele sankcije Teheranu.

"Odlučni smo da nastavimo napore da omogućimo nastavak legitimne trgovine sa Iranom", kaže se u saopštenju i dodaje da to uključuje dobijanje sredstava posebne namene u cilju omogućavanja poslovanja sa Iranom.

Nakon što je Teheran zapretio da će preduzeti više akcija kojima bi mogao da bude prekršen nuklearni sporazum iz 2015. godine, američki predsednik Donald Tramp uveo je nove sankcije Iranu, ciljajući na izvoz industrijskih metala. Prošle godine SAD su se unilateralno povukle iz nuklearnog sporazuma.

Kurir.rs / Tanjug

Foto: AP / Carlos Gonzalez

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track