');
Najnovije vesti
Blic Vesti Svet

SATIMA PLUTA PO JADRANU Pokvario se brod sa 350 ljudi nasred mora, ODLOŽENO SPASAVANJE

Putnički brod italijanske firme SNAV koji plovi na liniji Ankona-Split, nedaleko od ostrva Žirja u Jadranskom moru se pokvario. Na brodu je oko 250 putnika, 92 člana posade i vozila.

SNAV, brod Foto: Lino Arrigo Azzopardi / EPA;
SNAV, brod

Trajekt je isplovio sinoć oko 20.30 sati iz Ankone i trebalo je jutros oko sedam sati da uplovi u Split, ali nešto pre dva sata ostao je bez pogona, javlja Slobodna Dalmacija.

Brod se trenutno nalazi oko 10 nautičkih milja jugozapadno od Kornata.

- Mi smo agencija koja vrši posao za brodove i nama je cilj da taj brod dođe u Split. Nama je cilj da taj brod dođe u Split i da se ti putnici iskracaju - rekli su za Indeks iz splitskog ureda SNAV-a.

Iz Ministarstva mora, saobraćaja i infrastrukture rekli su nam kako je tegljenje odloženo.

- Predviđeno je bilo spasavanje, već je bila pokrenuta akcija u smislu aktiviranja dva remorkera iz Šibenika i Splita. Ali zbog jačanja vetra i porasta talasa odustalo se od toga budući da se pretpostavlja da ne bi bili adekvatni za tegljenje u Split. Trenutno čekamo informacije od nadležnih da vidimo što je odlučeno. Nije prijavljeno nikakvo povređivanje, nije prijavljeno niti zagađenje - kaže nam Dejvid Radas, šef službe za odnose sa javnošću pri spomenutom ministarstvu.

Situacija oko trajekta "Aurelia", na kojem se nalazi 250 putnika i 92 člana posade, nije tragična, najvažnije je da nema povređenih, a jedina šteta je na jednom od pogonskih motora koji je ostao u kvaru, izjavio je za "Jutarnji list" David Radas, šef Službe za odnose s javnošću hrvatskog Ministarstva mora, saobraćaja i infrastrukture.

On je potvrdio da je iz zadarske luke Gaženica prema "Aureliji" oko 11.30 isplovio "Poluks" riječke kompanije "Jadranski pomorski servis", tegljač najjače moguće klase.

Radas je rekao da trenutno na moru i dalje duva jak jugo, a da su talasi visoki oko pet metara.

"Aurelia" koristi alternativni pogonski motor i plovi znatno smanjenim intenzitetom uz stalnu korekciju plovnog puta. Trajekt i tegljač trebaloi bi da se sretnu dve do tri milje od Kornata, odnosno paralelno s njima, u akvatorijumu na granici Šibenske i Zadarske županije.

Pošto se sretnu i počne tegljenje, na licu mesta će se odlučiti koja će luka biti izabrana da u nju "Aurelija" uplovi, naveo je David Radas.