Najnovije vesti
Vesti Društvo
(VIDEO) KALKUTA ILI NOVI PAZAR? Reka Jošanica teče i nosi ogromnu količinu smeća

(VIDEO) KALKUTA ILI NOVI PAZAR? Reka Jošanica teče i nosi ogromnu količinu smeća

"Jošanica da promeni ime u Plastikanica", predložio je građanin koji je video količinu đubreta, koju nose reka Jošanica u Novom Pazaru.

NOVIPAZAR01 Centralni gradski trg foto N. Koccovich Foto: N. Kočović / RAS Srbija
NOVIPAZAR01 Centralni gradski trg foto N. Koccovich

Snimak na kome se vidi kako reka Jošanica nedaleko od centra Novog Pazara nosi veliku količinu smeća, uznemirio je građane. Kako kažu, ovo nije uobičajeno stanje ove reke, ali događa se da prilikom većih padavina reka nadođe i ponese đubre sa obala.

Novopazarci za sada pretpostavljaju da se negde stvorio "čep" đubreta i da ga je voda pogurala, oslobodila i rasula sada kada je zbog kiša nadošla.

Trenutno stanje Jošanice i izgled koji daje Novom Pazaru neke je podsetilo na Kalkutu, koja se smatra najzagađenijim velikim gradoom u Indiji.

Komunalci: Opslužujemo 70 odsto teritorije

Direktor Javnog komunalnog preduzeća "Gradska čistoća" Emin Omerović kaže da su oni, uz podršku lokalne samouprave, drugih preduzeća i ustanova, nedavno završili veliku akciju čišćenja Novog Pazara tokom koje je otkriveno i očišćeno nekoliko divljih deponija, od kojih su neke bile i na obalama reka.

- Naš osnovni zadatak je prikupljanje i odnošenje smeća i mi opslužujemo do 70 odsto teritorije Novog Pazara. Nemamo dovoljno ljudstva, a to i nije naša delatnost, da osmatramo i sprečavamo ljude da bacaju otpad u reke. Međutim, kada otkrijemo takvo nešto, mi redovno podnosimo prijave, a u međuvremenu možemo samo da apelujemo na naše sugrađane da otpad odlažu u kontejnere – priča Omerović.

Na otkrivanju i sankcionisanju neodgovornih građana radi komunalna inspekcija Novog Pazara, ali i u lokalnoj samoupravi kažu da i oni kubure sa manjkom ljudstva. Kažu da bi problem, delimično, bio rešen kada bi nadležno ministarstvo dozvolilo da se formira Komunalna policija koju ovaj grad od preko 120.000 stanovnika godinama čeka.