');
Najnovije vesti
Blic Vesti Politika

MOŽE LI UJEDINJENJE DA OŽIVI DEMOKRATE? Otkrivamo ko bi trebalo da bude u SAMOM VRHU STRANKE

Unija Demokratske stranke, Zajedno za Srbiju i SDS biće formirana 19. maja, a na njenom čelu biće lider DS Zoran Lutovac i dvojica kopredsednika - Nebojša Zelenović iz ZZS i najverovatnije Aleksandar Ivanović iz SDS Borisa Tadića, saznaje nezvanično "Blic".

Zoran Lutovac Foto: Mitar Mitrović / RAS Srbija
Zoran Lutovac

Razgovori činilaca buduće unije privode se kraju i očekuje se da sve bude definisano do 19. maja kada će, u Kombank dvorani, biti organizovana i osnivačka skupština unije. Kako saznajemo, u narednih najmanje nekoliko meseci unija će, prema rečima ključnih aktera, funkcionisati kao jedinstvena politička organizacija. Čim se steknu i tehnički uslovi, biće formirana velika Demokratska stranka, što je i konačni cilj.

Zoran Lutovac
Foto: Mitar Mitrović / RAS Srbija
Zoran Lutovac

- Ovo je prvi korak ka ujedinjenju, ka stvaranju jedinstvenog političkog i pravnog subjekta. Delovaćemo kao celina. Ideja je da DS ponovo bude velika i jaka, da uđu svi koji su nekad bili, ali i da otvorimo vrata za druge - navodi Zoran Lutovac, predsednik DS.

On kaže da su stranke koje će ući u uniju ideološki i programski iste.

- Profilisaćemo se kao gravitaciona politička opcija levog centra. Već od 19. maja ćemo delovati jedinstveno, manje je bitno kada ćemo se ujediniti i u pravnom smislu - objašnjava on.

- Budući kopredsednik unije tri pomenute partije i lider ZZS Nebojša Zelenović kaže da je unija način da se proces ujedinjenja dovede do kraja. On ističe da trenutno nije moguće tehnički završiti taj posao, ali da će tri stranke "ka spolja delovati kao jedinstvena organizacija".

Foto: Oliver Bunić / RAS Srbija

- Svakako da je reč o jednoj dobroj ideji i trendu. Idemo ka tome da se DS u perspektivi pojavi kao velika organizacija koja je sposobna da se sa novom politikom i novim ljudima pripremi za sledeće izbore koji će biti fer, jer nemamo nameru da učestvujemo na unapred izgubljenim izborima. Naš zadatak će biti da odbranimo 8.300 kutija na isto toliko biračkih mesta. Za to je potrebna armija organizovanih ljudi koji su spremni da pobede Srpsku naprednu stranku kada za to dođe vreme - kaže Zelenović za "Blic".

Na pitanje kakav će biti odnos novoformirane unije sa Savezom za Srbiju, Zelenović odgovara - "potpuno prirodan".

Iako je bilo u planu, Nova stranka Zorana Živkovića neće biti deo unije ili makar ne u početku. Na pitanje zašto, iako se očekivalo, NS nije deo organizacije, Živković kaže za "Blic" da to nije pitanje za njega.

Foto: Đorđe Kojadinović / RAS Srbija

- To treba da pitate moje kolege. Imali smo razgovor, izjasnili smo se da smo zainteresovani ukoliko to ujedinjenje znači vraćanje petooktobarskim vrednostima Zorana Đinđića. Trebalo je da dobijemo pismeni predlog, ali do danas nije stigao - kaže Živković.

Na pitanje hoće li 19. maja biti na skupštini unije, Živković odgovara:

- Ne znam još. Ako nismo deo projekta, nema razloga da budemo tamo.

"Blic" je u martu prvi pisao o tome da je Glavni odbor DS održao je inicijativu za pokretanje procesa ujedinjenja partija koje su nastale iz DS-a u jednu stranku.

Pajtić: Ja sam deo Ds, ali..

Kada je "Blic" prvi pisao o ovoj temi, oglasio se nekadašnji lider demokrata Bojan Pajtić.

Foto: Vesna Lalić / RAS Srbija

- Ja sam član DS, nikada nisam prestao da to budem. Stranke koje se pominju u kontekstu ujedinjenja su na beogradskim izborima nastupile u koaliciji i proknjižile su dva odsto glasova. Tako da o velikoj DS, nažalost, ne može biti reči - rekao je Pajtić za "Blic" početkom marta.