Srbi o EU: Najveći prijatelji Grci i Nemci, neprijatelji Hrvati i Britanci

Nakon 10 godina od predaje zahteva za članstvo i više od pet godina od otvaranja pregovora, većina građana Srbije i dalje podržava članstvo u EU (53 odsto).

Izvor: Tanjug

Sreda, 08.05.2019.

19:23

Srbi o EU: Najveći prijatelji Grci i Nemci, neprijatelji Hrvati i Britanci
Carsten Koall/Getty Images

Istovremeno, građani vrlo malo znaju o procesu priključivanja i na referendumu bi "za" glasalo manje od polovine (48 odsto).

Prema anketi koju je sproveo Institut za evropske poslove u saradnji sa Nina medijom, ocena odnosa Srbije i EU je 2,68.

Od članica EU, Grčka i Nemačka su najveći prijatelji Srbije, neprijatelji su Hrvatska i Velika Britanija. U regionu, najbolje odnose imamo sa Mađarskom i BiH, a najlošije sa Hrvatskom i Albanijom, prema mišljenju ispitanika.

Anketa je sprovedena u periodu od 8. do 17. marta kao istraživanje javnog mnjenja o Evropskoj uniji. Istraživanje je rađeno na reprezentativnom uzorku od 1206 ispitanika. Teme istraživanja su bile: odnos Srbije i Evropske unije, podrška članstvu, korist za Srbiju od saradnje sa Evropskom unijom, odnosi sa pojedinačnim zemljama članicama Evropske unije.

Odnos između Srbije i EU 43,1 odsto građana ocenjuje ocenom 3, ocenu 2 je dalo 23,8 odsto, ocenu jedan je dalo 15 odsto građana, 13,9 odsto ispitanika ocenilo sa ocenom 4, dok je ocenu 5 dalo 4,1 odsto ispitanika.

Na skali od 1 do 5, prosečna ocena odnosa između Srbije i EU iznosi 2,68.

Više prosečne ocene su dale žene, mladi do 30 godina, ispitanici visokog nivoa obrazovanja i stanovnici regije Zapadna Srbija sa Šumadijom.

Članstvo Srbije u EU podržava 53 odsto ispitanika, dok 40 odsto ima suprotan stav, dok sedam odsto njih nije umelo da se izjasni po ovom pitanju.

Većina ispitanika koji podržavaju članstvo Srbije u EU su stariji od 60 godina.

Takođe, većina od 62 odsto ispitanika smatra da Srbija ima koristi od saradnje sa Evropskom unijom (ispitanici od 30 do 45 godina starosti i preko 60 godina starosti, kao i oni sa višim i visokim stepenom obrazovanja), 30 odsto smatra da Srbija nema koristi od saradnje sa EU, dok osam odsto njih nije umelo da se izjasni po ovom pitanju.

Prema istoj anketi 27,1 odsto ispitanika smatra da je Srbiji najveći prijatelj u EU Grčka, nešto manje navodi Nemačku (25,7 odsto), 11,6 odsto ne zna da se izjasni po ovom pitanju.

Najvećim neprijateljem u Evropskoj uniji 31 odsto ispitanika smatra Hrvatsku, 28,7 odsto navodi Veliku Britaniju, 14,9 odsto Nemačku, dok 19,3 odsto ne zna da se izjasni.

Od ispitanih 22,5 odsto smatra da od susednih država najbolje odnose imamo sa Mađarskom, 21,7 odsto navodi BiH, dok se Crna Gora javlja u 18,2 odsto slučajeva.

Kao državu sa kojom imamo najlošije odnose 52,9 odsto ocenilo je Hrvatsku, dok 31,9 odsto navodi Albaniju.

Kada su u pitanju informacije o Evropskoj uniji, 46 odsto građana smatra da nema dovoljno informacija o EU (većinom žene, ispitanici osnovnog i srednjeg stepena obrazovanja i stanovnici Istočne i Južne Srbije).

Najveći broj ispitanika navodi da informacije o EU najčešće dobija od Vlade Srbije putem medija (29,3 odsto).

Škole i fakultete kao izvor informisanja navodi 19,5 odsto ispitanih; a porodicu i prijatelje kroz lični kontakt navodi 16,2 odsto. Izvori informisanja su za 15,5 odsto i nevladine organizacije putem medija, dok se parlament putem medija javlja u 14,7 odsto slučajeva kao najčešći izvor i način prikupljanja informacija na temu EU.

Ukoliko bi sutra bio raspisan referendum o članstvu Srbije u Evropskoj uniji, 48 odsto ispitanika navodi da bi glasalo "za" (više stanovnici Zapadne Srbije sa Šumadijom nego ostalih regiona), 35 odsto ima suprotan stav (većinom stanovnici Vojvodine), dok devet odsto njih ne bi izašlo na glasanje, a osam odsto ne zna kako bi glasalo.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

20 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: