');
Najnovije vesti
Blic Slobodno vreme Vesti

Pronađeni ostaci dinosaurusa stari 130 MILIONA GODINA

Paleontolozi Državnog Univerziteta u Sankt Peterburgu pronašli su ostatke divovskog dinosaurusa biljojeda stare oko 130 miliona godina u Suntarskom rejonu ruskog konstitutivnog subjekta Jakutije, izjavio je stručnjak Univerziteta Pavel Skučas.

tundra jakutija01 foto Flickr lyap Foto: lyap / Flickr
tundra jakutija01 foto Flickr lyap

On je za TASS rekao da se radi o veoma primitivnoj vrsti i da su slične životinje u južnim regionima uginule dosta ranije, te da bi novo otkriće moglo da promeni način na koji danas gledamo ove drevne reptile: "Imali smo sreću da pronađemo kosti dinosaurusa i dokažemo da su oni živeli na ovim mestima. Otkrili smo divovske dinosauruse i trenutno pretpostavljamo da potiču iz dobro poznate kineske porodice".

Naučnik kaže da su pronađene kosti jedni od "najsevernijih ostataka i otkrića" iz perioda krede, pre oko 130 miliona godina: "Tamo je, u stvari, bio pravi 'Park iz doba jure', gde su živeli ovi fosili, koji su veoma primitivni za to vreme".

Paleontolozi su pronašli kosti stegosaura, ogromnih dinosaurusa biljojeda sa četiri noge, koji su imali bodlje na repu i grbe na leđima. Naučnici nastavljaju sa izučavanjem, u nadi da će uspeti da opišu nove, do sada nepoznate vrste dinosaurusa. Skučas tvrdi da ova otkrića mogu da pruže više informacija o tome gde su dinosaurusi živeli i kako su se širili. Stručnjaci su ranije smatrali da stegosauri nisu žvakali hranu, već da su je samo uzimali zubima pre nego što je progutaju.

Naučnici se nadaju da će odgovoriti i na pitanje gde su se razmnožavali dinosaurusi koji su živeli u severnim područjima, jer se do sada smatralo da su se oni pomerali sa staništa pre reprodukcije. Međutim, naučnici su pronašli i veoma male kosti, koje su pripadale mladunčetu dinosaurusa, što bi moglo da implicira da reptili nisu samo "sezonski" dolazili na područje današnje Jakutije, več da su se tu i razmožavali.