Capital.ba

Čovjek zaražen kompjuterskim virusom

26.05.2010. / 13:29

LONDON, Britanski naučnik Mark Gejson tvrdi da je prvo ljudsko biće koje je zaraženo kompjuterskim virusom nakon što je zarazio elektronski čip koji je ubacio u svoju ruku.

Doktor Gejson sa Univerziteta u Ridingu rekao je da je napravica programirana sa virusom koji se može prebaciti na druge elektronske sisteme sa kojima dođe u kontakt.

Prema njegovim riječima, svaki drugi čip koji dođe u kontakt sa zaraženim sistemima može isto tako biti zaražen čime se otvara mogućnost da u budućnosti napredne medicinske spravice, kao što je pejsmejker, budu meta sajberskih napada.

Čip doktora Gejsona, koji je prerađena verzija identifikacionog čipa pomoću kojeg se prate životinje, programiran je da mu otvara bezbjednosna vrata i da automatski otključava njegov mobilni telefon.

“Uz korist od ove tehnologije dolaze i rizici. Možemo poboljšati i sami sebe, ali poput poboljšanja u drugim tehnologijama, poput, na primjer, mobilnih telefona, koje su naišle na rizike, kao što su bezbjednosni problemi i kompjuterski virusi”, rekao je doktor Gejson.

Tehnologija implantanata postala je veoma uobičajena u SAD, gdje se skeniranjen medicinskih narukvica može pročitati medicinska istorija pacijenta.

Share Tweet Preporuči

    Komentari

    Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:
    Komentari koji sadrže uvrede, nepristojan govor, prijetnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni. Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Molimo Vas da se u pisanju komentara pridržavate pravopisnih pravila. Komentare pisane isključivo velikim slovima nećemo objavljivati. Zadržavamo pravo izbora i skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Mišljenja sadržana u komentarima ne predstavljaju stavove poslovnog portala CAPITAL.ba. Komentare koji se odnose na uređivačku politiku možete poslati na adresu [email protected]

    Vaša e-mail adresa neće biti objavljena. Sva polja su obavezna!

    Komentari na članak: Čovjek zaražen kompjuterskim virusom

    1. Milos

      ROFLMAO, ali ROFLMAO!!!!!
      Ovom je izgleda pregoreo veliki broj malih sivih celija u vugla, pa prica neke nebuloze…!

    2. divlji

      pa sta i moj moped je dobio svinjski grip!

    3. Perspektiva

      Meni se cini da su ovom tipu neki cipovi pregorjeli.

    4. brkoug

      Je li ovaj čip uz virus imao i dječije igrice?

    5. bosman

      Krenulo je. Još kada krene vještačka ćelija, biće i dinosaurusa.

    6. Mare

      ma daj, kakve su ovo gluposti !!!!!