07. maj  2019. 15.48  →  16.52 | Izvor: RTV (Sanja Macut Milovan)

Za unapređenje višejezičnosti 10 miliona dinara

KANJIŽA -

Kao i prethodnih, Pokrajinska vlada i ove godine konkursno je dodelila sredstva organima i organizacijama u Vojvodini u čijem radu su u službenoj upotrebi jezici i pisma nacionalnih manjina. 

video icon

Ta sredstva se dodeljuju kako bi se pospešila upotreba manjinskih jezika, ali i poboljšala informisanost građana.

07052019, obrazovanje, ugovori, 2, visejezicnost

Novac koji su dobile opštine, škole, domovi zdravlja i turističke organizacije biće iskorišćen za izradu višejezičnih tabli, štampanje obrazaca, ili za razvoj elektronske uprave na nekoliko jezika, a sve kako bi se pospešila višejezičnost. U Domu zdravlja u Kanjiži kažu da su sredstva koja su dobili na tom konkursu, za njih izuzetno značajna, jer će moći da prevedu sa srpskog na mađarski prospekte i biltene koji se tiču preventivnih pregleda.

Pokrajinska vlada za ovaj konkurs obezbedila je 10 miliona dinara, a novac su dobila 83 korisnika, najviše njih iz Subotice, Kanjiže i Novog Bečeja.

Mihalj Njilaš, Pokrajinski sekretar za obrazovanje i nacionalne manjine očekuje da će naredne godine za ove namene biti izdvojeno više novca.

 

Srodne vesti

Broj komentara: 2

Fifi  08. 05. 2019. | 07:58
Znači daje se novac da što manje ljudi govori Srpski u Vojvodini?
Jela  08. 05. 2019. | 18:58
Platite manjinama kurs srpskog jer svoje jezike i te kako mogu da govore svuda ali Zato jezik drzave u kojoj zive ne znaju ni na nivou minimalne komunikacije. Nemam nista protiv manjina al mislim da zaista imaju sva prava ali da je u bilo kojoj zemlji osnovno da svi koji tu zive govore jezik. Daju li Madjari drzavljanstvo Srbima bez poznavanja jezika ili uopste bilo koja druga zemlja?