UŽIVO: Papa Franja u Skoplju, papamobil, vernici iz SAD i Kine, Hrvati pevaju "Aleluja" VIDEO

Papa Franja stigao je jutros na aerodrom u Skoplju, gde je tradicionalno dočekan sa hlebom i solju.

Izvor: B92, Beta

Utorak, 07.05.2019.

09:23

UŽIVO: Papa Franja u Skoplju, papamobil, vernici iz SAD i Kine, Hrvati pevaju
Foto: Tanjug/AP/Thanassis Stavrakis

Poglavara Rimokatoličke crkve su dočekali predsednik i premijer Severne Makedonije Đorđe Ivanov i Zoran Zaev, i drugi predstavnici Vlade i Grada Skoplja.

Papa Franja će prvo otići u predsedničku palatu Vila Vodno, gde je organizovan prijem dobrodošlice, a kasnije tokom prve posete Severnoj Makedoniji na centralnom trgu u Skoplju služiće misu, kojoj će prisustvovati više od 15.000 ljudi.

Za današnju posetu pape Franje Severnoj Makedoniji, u Skoplju je pripremljena jedinstvena liturgijska haljina.

Specijalna haljina je poklon bračnog para Dragana Georgievskog i Marije Georgievske Ristovske, a napravljena je od 100 posto vune prevučene zlatnim nitima. Haljina na sebi ima makedonske nacionalne i hrišćanske motive.

Inače, ovu prvu posetu pape Franje Severnoj Makedoniji pratiće više od 300 novinarskih ekipa - oko 250 lokalnih i više od 100 stranih medija.

Papu Franju na skopskom trgu Makedonija dočekali su vernici iz Severne Makedonije, ali i iz regiona. Makedonski mediji pišu da su vernici zbog pape došli iz SAD i Kine u Skoplje.

Kako navode, na ulicama severnomakedonske prestonice ore se pesme, a papa se provozao "papamobilom". Ljudi iz svih verskih zajednica želeli su da dobiju besplatne karte, njih oko 15.000, koje su se delile za papinu misu na glavnom trgu, u neposrednoj blizini mesta na kojem je rođena majka Tereza.

"Mnogi moji prijatelji će doći", rekla je Stefanija Veselovska, 25-godišnja pravoslavka.

"Želim zaista da ga vidim", rekao je Abedin Arajdini, 26-godišnji Albanac koji se domogao karte.

Papa je inspiracija za mnoge zbog načina na koji govori o siromaštvu, kaže taj nezaposleni inženjer iz Skoplja.

U svojoj poruci uoči posete, Franja je pozdravio versku, kulturnu i etničku mešavinu u Severnoj Makedoniji i, kako je rekao, treba "posejati seme" bratstva.

"Posebna lepota vaše zemlje zaista je vezana uz raznolikost kultura i pripadanje različitim etničkim i verskim zajednicama koje u njoj žive", kazao je.

"Suživot nije uvek jednostavan, to znamo, ali najlepši mozaici su oni koji su najbogatiji bojama", dodao je papa Franja.

Premijer Zoran Zaev ocenjuje da je papina poseta posebno simbolična u rodnom gradu majke Tereze, simbolu pomirenja i solidarnosti.

Uoči mise papa će se sastati s političkim i verskim vođama u zemlji. Posetiće i spomen-mesto podignuto u čast majci Terezi, koja je napustila svoje rodno Skoplje krajem dvadesetih godina prošlog veka, te provela većinu života u Indiji pomažući siromašnima. Proglašena je sveticom 2016. godine

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 6

Pogledaj komentare

6 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: