"Fajterka" najbolji evropski film za mlade

Ostvarenje "Fajterka" (Fight Girl) reditelja Johana Timersa sinoć je na svečanoj ceremoniji u Erfurtu, sedištu Evropske filmske akademije, glasovima mladog žirija iz cele Evrope proglašeno najboljim evropskim filmom za mlade, saopštila je Evropska filmska akademija.

Kultura

Izvor: B92

Ponedeljak, 06.05.2019.

14:34

Foto: maxxyustas / depositphotos

Film u holandsko-belgijskoj koprodukciji priča je o dvanaestogodišnjoj devojčici Bo koja se, posle razvoda roditelja, s majkom seli u predgrađe Amsterdama, gde upoznaje nove prijatelje i počinje da trenira kik-boks, za koji se ispostavlja da je vrlo talentovana, i počinje da se priprema za nacionalno takmičenje.

Celodnevni događaj upriličen povodom izbora Nagrade mlade publike Evropske filmske akademije (EFA Young Audience Award) istovremeno je organizovan u 34 države Evrope, a predstavnici Srbije bili su tinejdžeri i tinedjžerke iz Gornjeg Milanovca.

Na naš nacionalni žiri film "Fajterka" takođe je ostavio najjači utisak, pa mu je dodelio 46 poena, dok su preostali nominovani filmovi, "Los Bando" i "Najbolji ortaci", osvojili 35, odnosno 19 poena.

U pauzama između filmskih projekcija, 70 članova žirija, koji su činili učenice i učenici iz OŠ "Desanka Maksimović", OŠ "Sveti Sava", OŠ "Kralj Aleksandar I", kao i polaznici dečjih radionica Kulturnog centra Gornji Milanovac, aktivno su učestvovali u zanimljivim diskusijama koje je moderirao autorski tandem Dušan Čavić i Dušan Šaponja.

Vrhunac događaja bila je večernja ceremonija tokom koje su mlade prezenterke Ksenija Kozlina, Mia Jeremić i Isidora Lazić putem video-poruke organizatorima u Nemačkoj saopštile rezultate glasanja iz Srbije.

Nagrada mlade publike Evropske filmske akademije u Srbiji organizivana je u okviru programa Slobodna zona junior, uz podršku Filmskog centra Srbije, a u saradnji sa Kulturnim centrom Gornji Milanovac.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 1

Pogledaj komentare

1 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

1 d

Podeli: