Dostupni linkovi

Pendarovski novi predsednik Severne Makedonije


Severna Makedonija bira predsednika
molimo pričekajte

No media source currently available

0:00 0:00:39 0:00

Severna Makedonija bira predsednika

Stevo Pendarovski, kandidat vladajuće koalicije predvođene Socijaldemokratskim savezom (SDSM), će biti predsednik Republike Severne Makedonije u narednih pet godina, pokazuju rezultati drugog izbornog kruga održanog u nedelju.

Na izborima za predsednika Severne Makedonije, na osnovu 99,52 odsto prebrojanih glasova, Stevo Pendarovski je dobio 51,66 odsto ili oko 434.000 glasova, a Gordana Siljanovska-Davkova, iza koje je bila opoziciona koalicija na čelu sa VMRO DPMNE, 44,73 odsto ili oko 378.000 glasova, pokazuju podaci Državne izborne komisije (DIK).

Pendarovski je u nedelju naveče proglasio pobedu na predsedničkim izborima, zahvalivši glasačima na makedonskom i albanskom jeziku, rekavši da će služiti verno svim građanima.

"Biću predsednik svih građana, tražiću podršku Vlade za sve važne projekte. Kritikovaću, sugerisaću, biću saveznik u interesu građana, biću predsednik države kojeg se nećete stideti", rekao je Pendarovski nakon objavljenih prvih nekompletnih rezultata.

On je dodao da ishodom ovih izbora zagarantovan put prema napred, prema EU i NATO-u i prema ekonomski razvijenom svetu, "gde i pripadamo".

Pendarovski: 'Biću predsednik svih građana'
Pendarovski: 'Biću predsednik svih građana'

Stevo Pendarovski je rođen 1963. godine u Skoplju, a trenutno je univerzitetski profesor za međunarodnu bezbednost, globalizaciju, spoljnu politiku i terorizam. Ranije je bio rukovodilac sektora za analitiku u Ministarstvu unutrašnjih poslova (MUP) i portparol tog ministarstva, a poznat je i po tome što je bio glavni savetnik za spoljnu politiku u kabinetima ranijih predsednika države Borisa Trajkovskog i Branka Crvenkovskog. Od 2004. do 2005. godine bio je predsednik Državne izborne komisije. Bio je kandidat SDSM-a i na prošlim predsedničkim izborima 2014. godine, ali je tada izgubio od sadašnjeg šefa države Đorđa Ivanova. Ima suprugu i sina.

Premijer Zoran Zaev u nedelju naveče je izjavio da su izbori bili uspešni, te da su građani izabrali predsednika na fer izborima. Pendarovskom je poručio da "čuva građane, da bude pravičan, častan i kritičan". Naveo je kako je to "zajednička pobeda, pobeda koncepta 'zajedno napred', građana i države".

"Imamo evropsku zemlju, ponosnu, sa jasnim evropskim opredeljenjem. Imali smo besprekorne izbore i pokazali smo da smo spremni za Evropu. Niko više nam ne može stati na putu napretka i perspektive", naglasio je Zaev.

Hristijan Mickoski poručio Zaevu i Pendarovskom da za njih počinje "istinski politički pakao"
Hristijan Mickoski poručio Zaevu i Pendarovskom da za njih počinje "istinski politički pakao"

Gordana Siljanovska-Davkova na konferenciji za novinare nakon izbora u nedelju naveče je izjavila kako jeste pobedio protivkandidat, ali kako ona "ne misli da je kao kandidat VMRO-DPMNE i kao pojedinac izgubila bitku".

"Da dobijete skoro 370.000 glasova je velika stvar, a istovremeno da postanete poznati na ulicama kao Goga. Ovo je bilo moje najzanimljivije iskustvo u mom životu. Uradila sam sve što sam znala i mogla. Ne osećam se poraženom, već nagrađenom od onih koji su me podržavali", istakla je ona, dodajući da brojke pokazuju da se vlasti delegitimišu i da se javlja potreba za pregovore i ozbiljno razmišljanje o prevremenim parlamentarnim izborima.

Predsednik VMRO-DPMNE Hristijan Mickoski izjavio je da Zaev i Pendarovski od danas znaju šta ih čeka, odnosno da za njih počinje "istinski politički pakao" koji će da predvodi VMRO-DPMNE. Ustvrdio je kako su se na izborima desili težak falsifikat i izborni inženjering.

Predsednik Demokratske unije za integraciju (DUI) Ali Ahmeti čestitao je pobedu Pendarovskom i rekao da je to trijumf koncepta konsenzualne demokratije. Prema njegovim rečima, bilo je teško implementirati taj koncept i objasniti ga javnosti, ali to je bio jedini put napred.

Centralni izborni štab Demokratske partije Albanaca saopštio je da se "pobedom zajedničkog kandidata vladajuće koalicije zaokružava proces ulaska zemlje u NATO, čime se zadaje udarac pokušajima uticaja ruske politike u ovom regionu", kaže DPA.

Glasanje predsedničkih kandidata
molimo pričekajte

No media source currently available

0:00 0:00:27 0:00

Čestitke iz EU i NATO-a

Evropski komesar za proširenje Johanes Han čestitao je pobedu Pendarovskom, te poručio da Severna Makedonija može da računa na kontinuiranu podršku Brisela za evropsku perspektivu zemlje, u skladu sa željama građana.

"Čestitke Stevi Pendarovskom na njegovom izboru za predsednika Severne Makedonije, sa nestrpljenjem očekujem kontinuiranu saradnju na EU agendi u kontekstu prošlogodišnjih zaključaka Saveta, koji su otvoriti put za početak pregovora za članstvo u junu", napisao je Han.

Generalni sekretar NATO-a Jens Stoltenberg takođe je čestitao Pendarovskom i napisao na Tviteru:

"Čestitke Stevi Pendarovskom na pobedi na predsedničkim izborima, sa nestrpljenjem očekujem da radim za vas na prijemu Severne Makedonije kao trideset članice na NATO."​

Izborni rezultat poruka svima

Politički analitičar Albert Musliu smatra da i pored pobede Pendarovskog rezultat glasanja u oba kruga poručuje vlastima da se nešto treba menjati u njihovoj vladavini. On se nada da su vlasti to shvatile, jer je, kako kaže, u govorima Pendarovskog i premijera Zaeva posle pobede prepoznao svesnost o potrebnim promenama i nameru da će to biti njihov prioritet. Musliu se osvrnuo i na partiju Albanaca u Vladi, DUI.

"DUI je dobila poruku da te promene i reforme treba sprovesti i u svojim redovima. Broj glasača Albanaca je pomogao da pobeda pripadne Pendarovskom, ali mislim da brojke nisu dovoljne da bi DUI bila zadovoljna svojim radom", ocenjuje Musliu.

Što se tiče opozicije, Musliu kaže da su oni osvojili dosta glasova, ali da je izborni rezultat poruka i njima.

"Poruka je upućena i njima, da su i tamo neophodne reforme, ne samo u kadrovskom, već i u političkom smislu, jer treba im postati jasno da jednonacionalni narativ nije taj koji vodi do pobede", ocenjuje Musliu.

Pravo glasa ma izborima imalo je nešto više od million i 800.000 građana, a glasanje je provedeno na 3.480 biračkih mesta. Da bi drugi krug izbora bio uspešan, neophodan uslov je bio da na biračka mesta izađe najmanje 40 odsto glasača, odnosno oko 720.000. Taj uslov je ispunjen, jer je, prema podacima Državne izborne komisije, odziv glasača bio 46,7 odsto.

Ukupan odziv u prvom krugu je bio nešto ispod 42 odsto, što je povećalo strahovanja da danas možda neće biti ispunjen cenzus. Upravo zato, oba kandidata su veliki deo kampanje posvetili upućivanju apela glasačima da izađu u što većem broju, a slične pozive su uputili i sve veće političke partije.

Dosadašnji šefovi države su bili Kiro Gligorov, Boris Trajkovski, Branko Crvenkovski i aktuelni predsednik Đorđe Ivanov, čiji drugi petogodišnji mandat završava 12. maja.

Istovremeno sa predsedničkim, u opštinama Ohrid i Novo Selo održan je drugi krug izbora za gradonačelnike.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG