Najnovije vesti
Slobodno vreme Vesti
"PONAVLJAJ ZA MNOM, DA BUDEM S KOJOM ŽELIM" Kako rumunske vračare "bacaju" LJUBAVNE BAJALICE preko interneta

"PONAVLJAJ ZA MNOM, DA BUDEM S KOJOM ŽELIM" Kako rumunske vračare "bacaju" LJUBAVNE BAJALICE preko interneta

"Ponavljajte za mnom! Da budem sa onom koju želim", porodica rumunskih vračara uzvikuje putem video poziva klijentu iz Indije, koji je platio za ljubavnu bajalicu.

Rumunske veštice Foto: screenshot
Rumunske veštice

Seansa u, za tu priliku, preuređenoj i dekorisanoj garaži u zadnjem dvorištu kuće u selu Mogošoaja, 15 km severno od glavnog grada Bukurešta, jedna je od mnogobrojnih koje ta porodica vračara drži preko interneta, pored rituala koje uživo emituju na Fejsbuku, sve u cilju promocije njihovog "digitalnog servisa".

"Stvarno moćna vračara može da rešava probleme na daljinu. Ne čini magiju ni telefon ni Fejsbuk. Magija su reči koje izgovaramo, rituali koje sprovodimo i dovoljno je da se pogledamo u oči da bi ritual bio uspešan", pojašnjava za agenciju Rojters 20-godišnja vračara Kasandra Buzea.

Internet je omogućio veoma traženoj rumunskoj zajednici vračara da postepeno prebaci svoje drevne tehnike bajanja na mrežu, piše N1.

Vračanje je oduvek smatrano delom narodnih običaja u Rumuniji, a mnoge od, kako se procenjuje, 4.000 vračara u toj istočnoevropskoj zemlji privukle su mušterije iz ostatka Evrope, Azije i SAD.

Buzea navodi da su mlađe generacije vračara te koje su ubedile starije u moći "selfija", te se njena majka ubrzo pridružila novim tendencijama. "Ništa se nije promenilo (u samim ritualima), tehnika je ista, ali sada nam je mnogo lakše da budemo u kontaktu sa klijentima iz drugih zemalja", kaže Mihaela Minča, koja je svoju ćerku Buzeu uvela u porodični biznis vračanja.

Nisu želele da otkriju koliko zarađuju, ali su rekle da je početna cena gledanja u tarot karte 50 evra.

Međutim, mnogi specijalni rituali, najčešće u vezi sa ljubavnim pitanjima, zdravljem ili novcem, traju nedeljama i njihova cena može da dostigne i stotine evra.

Neke od vračara u Rumuniji, zemlji Drakule, zapravo toliko zarađuju da je vlada počela da ih oporezuje kao legalne radnike.

Udružene da "bace kletvu" na korumpirane poslanike

Ove vračare, takođe su navele da su se odnedavno zainteresovale i za politiku, pridruživši se demonstracijama protiv korupcije. Minča kaže da se povezala preko interneta sa još devet vračara i čarobnjaka iz Evrope i SAD, u pokušaju da baci kletvu na rumunske poslanike koje smatra korumpiranim.

Ta grupa je organizovala zajednički ritual, koji je mogao uživo da se prati, protiv "onih koji ne rade svoj posao i imaju loše namere", sa ciljem da pomenuti "izgube svoje pozicije i dobiju zdravstvene probleme", rekla je Minča.

Dodala je da nameravaju da još jednom iskoriste globalnu moć interneta pred evropske parlamentarne izbore, koji će biti održani od 23. do 26. maja. "Nastavićemo ovaj ritual 25. maja. Izvešćemo moćni ritual protiv rumunske vlade, te ćemo 26. maja, kada će evropski izbori biti održani (u Rumuniji) izgovoriti bajalicu za dobro naše zemlje", navela je Minča.

Organizacija Tranparency International, koja prati korupciju na međunarodnom nivou, Rumuniju svrstava u jednu od najkorumpiranijih zemalja EU, a Brisel je njen pravosudni sistem stavio pod posebni monitoring od kako se pridružila Uniji 2007. godine. Vladajuće rumunske socijal-demokrate predvodile su prošle godine reformu krivičnog zakonika zemlje. Evropska komisija je ocenila da su predložene promene preokret decenije kada se radi o demokratskim i tržišnim reformama u toj bivšoj komunističkoj zemlji, piše Rojters.

Veštičarenje u Rumuniji

Rumunija je, zapravo, savršeno mesto za bujanje vračarenja, jer je to zemlja sa "aktivnom veštičjom kulturom", koja se prenosila sa kolena na koleno.

One ne samo da rešavaju već postojeće probleme, već i često "proriču sudbinu", i u te svrhe koriste "sva raspoloživa sredstva" koja možete da zamislite, od bajalica, raznih "čarobnih" napitaka do kristalnih kugli i hipnoze.

Iako se ljudi i dalje stide da posete psihoterapeuta ili neke vrste lekara, mnogi Rumuni rado idu kod vračara. U velikom broju slučajeva, one su alternativa tradicionalnom lečenju, te se Rumuni ne ustručavaju da ih posete.

Prema nekim istraživanjima, jedan od 10 Rumuna rado ide kod vračara, što ne znači da to baš objavljuju na sva zvona. Mnogi se uzdaju u vračare da će im rešiti zdravstvene probleme, i samo, ako to baš ne uspe, odlaze kod lekara.

Iako ne lete na metli, ne nose crnu odeću i šiljati crni šešir, niti moraju da budu stare i ružne, sa bradavicama na licu, rumunske vračare rade sve ono što očekujete od klasične veštice iz bajke: bacaju kletve, skidaju crnu magiju, spravljaju magične napitke, proriču budućnost, omogućuju i razbijaju brakove, a, navodno, leče i bolesti i isteruju đavola, piše sajt The Richest.

Niko, naravno, ne očekuje da vračare sto odsto pogode budućnost, ali, često se desi da potpuno omanu.

Primer je slovačka fotografkinja Lucija Sekerkova, koja je neko vreme živela sa vračarama, u želji da ih upozna i dokumentuje njihovu priču. Ona ih je testirala i prilično se u njih razočarala, bar prema njenom svedočenju.

"Deo mog projekta je bio da ustanovim koliko se razlikuju proročanstva tih žena. I totalno su se razlikovala – neka su bila pozitivna, druga negativna. Sva su bila kratka i prilično uopštena. Na primer, jedna od vračara mi je rekla da ću se u narednih godinu dana udati i u tom braku imati troje dece. Od tada je prošlo više od godinu dana, i ništa od toga se nije ni izbliza ostvarilo. Najčudnija stvar je bila kada mi je vračara prišla, povukla me za kosu, i rekla mi da će neko blizak meni umreti. Na sreću, to se nije dogodilo", ispričala je Sekerkova.

Rodika, ćerka najpoznatije romske vračare u Rumuniji, Majke Gusenice, nekada lične "proročice" Elene Čaušesku, supruge u krvi svrgnutog diktatora Nikolaja Čaušeskog, kaže da je njena osnovna delatnost skidanje crne magije.

Tzv. "bele vračare" ne vide razliku između vračarenja i dogme pravoslavne crkve. To je, u najmanju ruku zanimljivo, jer većina drugih nacija "veštičarenje" smatra "đavoljom rabotom". Bele vračare su jedine veštice u Rumuniji kojima je dozvoljeno da koriste krst (hrišćanski simbol) u svojim ritualima.

Bela vračara Rodika je rekla: "Krst predstavlja našu veru u Boga. Sve što radimo, radimo sa verom u Boga".

E, sad, ima smisla da postoje i crna i bela magija, jer je fakat da postoje zlo i dobro. Prema vračarama, sa crnom magijom čini se zlo, i ona se sprovodi noću. Belom magijom neutrališe se dejstvo crne magije, i to se čini danju. U beloj magiji koristi se med, cveće i voda, jer su oni znakovi života. Crna magija za svoje rituale koristi mrtve životinje i krv.

Neke vračare tvrde da mogu da komuniciraju sa svetom mrtvih, upravo putem crne magije, i ne samo to, već i da mogu da pređu u carstvo mrtvih. Većina vračara u Rumuniji je iz redova Roma, koji su u mnogim zemaljam Evrope već dugo na meti diskriminacije i potpuno su marginalizovani. Žig kojim su Romi u Rumuniji obeleženi ide i na korist i protiv vračara. Prema lokalnom verovanju, Romi su oduvek bili "vračevi" i "proroci". No, u romskoj tradiciji, ove dve stvari su jedine kojima žene mogu da se bave zarad zarađivanja i sticanja ugleda, jer je pravi "obskrbljivač" porodice muškarac.

Kad je uveden porez, vračare uzvratile kletvom

S druge strane, vlada Rumunije ne ceni "veštičarenje", i više puta je ocenila da je to "sramota". No pre 2011, kada je "vračanje" oporezovano, mnogi političari su se plašili da u tom smislu naprave bilo kakav korak, kako ne bi postali žrtve crne magije. Kada je donesen zakon o oporezivanju, vračare su zaista bacile kletvu na političare.

Jedna od njih je čak rekla novinarima da će baciti kletvu na vladu i predsednika, uz pomoć mešavine mačjeg izmeta i mrtvog psa, što je nedvosmisleno crna magija.

Vračare
Foto: rtvbn.com/ilustracija / Arhiva
Vračare

Dve vračare su čak 2011. bile optužene za ucenu i iznudu, pošto su nekim ponatim rumunskim ličnostima obećale da će im "skinuti kletve" i prevazići prepreke na poslu i u ljubavi.

Na početku su vračare svoje usluge neplaćivale malo, ali onada su počele da podižu cenu. Jedna žrtva, identifikovana kao "rumunska ličnost sa televizije Oana Zavoranu" rekla je da je dala stotine hiljada evra u kešu i nekretninama da bi isplatila veštice. Prema njenim rečima, kada je htela da obustavi isplate vračare su joj zapretile novim kletvama i objavljivanjem podataka iz njenog ličnog života.

"Kriviti kugle i karte, ne nas"

No, samo mesec dana pošto je 2011. stupio na snagu zakon o oporezivanju rumunskih vračara, pojavio se predlog novog zakona kojim bi one bile kažnjene, ili čak pritvorene, ukoliko se njihova proročanstva pokažu netačnim.

Međutim, vračare su se pobunile, navodeći da umesto njih treba kriviti "tarot karte i kristalne kugle".

Vračarska kraljica Bratara Buzea otišla je i korak dalje, navodeći da su njihovi klijenti često neiskreni kada se radi o njihovim ličnim podacima.

"Ne možete da osudite vračare. Treba da osudite karte. A šta s tim kad klijent da pogrešne podatke o sebi. Ne možemo za to mi biti okrivljene", rekla je Bratara.

No, ipak, svaka vračara treba da se suoči sa moralnim posledicama svog rada, jer one taj posao nasleđuju, bez obzira na to da li imaju ili ne paranormalne sposobnosti.

Pošto Romkinje završe školovanje, treba da odluče da li žele da uđu u taj posao, koji je njihova jedina opcija pored održavanja domaćinstva. "Svaka devojka mora sama da odluči da li je ovaj posao ispravan ili ne, jer bavljenje njime uvek podrazumeva iskorišćavanje naivnosti klijenata", smatra Selena.

Zanimljiivo je i da se na 30 minuta vožnje od Bukurešta nalazi tzv. Veštičje jezero, za koje se smatra da je prokleto. Ono izgleda kao i svako jezero i nije spektakularno ni na koji način. Međutim, lokalci veruju da je okruženo "onostanim silama", kao i da se tu dešavaju neobjašnjivi događaji, kao što su oluje koje se formiraju niotkuda. Takođe navode da životinje odbijaju da piju vodu iz jezera, kao i da se, navodno, na njegovim obalama okupljaju veštice, posebno u noćima letnje dugodnevnice 21. juna, a prema legendi Svetog Andrije Prvozvanog, svaka kletva ili bajalica koja se izgovori na obalama tog jezera se ostvari. Ono što je misterija je da, uprkos činjenici da je duboko oko metar i po, može da primi ogromne količine "materije", kao što se to desilo posle zemljotresa 1977. u Bukureštu.

Letnja dugodnevnica je najvažniji praznik za rumunske vračare, kada one gledaju u zvezde, koje im "nepogrešivo" otkrivaju šta budućnost nosi.

Ono što, na kraju, treba posebno naglasiti, činjenica je da su rumunske vračare ili užasne biznismenke ili baš lepo profitiraju od svog rada. To, zapravo, znači, da njihova tafira zavisi od toga kako procene imovinsko stanje osobe koja ih poseti. Iako to ne važi za svaku vračaru u Rumuniji, svakako važi za Margaretu, koja je za BBC rekla da svoju tarifu prilagođava imovinskom stanju korisnika.