Kultura

Sreda, 26.05.2010.

08:54

Predstavljen Rečnik srpskog jezika

Pravopisni rečnik srpskog jezika s pravopisno-gramatičkim savetnikom, autora Milana Šipke i u izdanju novosadskog Prometeja, predstavljen je u Vukovoj zadužbini u Beogradu.

Izvor: Tanjug

Default images

Profesor Milan Šipka rekao je na promociji da je Rečnik, uprkos tome što Matica srpska još nije objavila dugoočekivani Pravopis srpskog jezika, rađen u skladu s postojećim pravopisnim odredbama.

Recenzent Rečnika, akademik Ivan Klajn, naglasio je da je neophodno što pre objaviti novo izdanje Pravopisa srpskog jezika, podsećajući da je Matica srpska završetak tog posla najavila još 2004. godine.

Matica srpska poslednji put je Pravopis srpskog jezika objavila 1993. godine, a rešenja za jezičke nedoumice koje su se tokom proteklih 17 godina pojavile kao prirodna posledica političkih, socijalnih, kulturnih i drugih promena, mogu se naći samo u pojedinačnim, često međusobno neusklađenim, pravopisnim priručnicima.

Godine 2007. Matica je objavila jednotomni Rečnik srpskog jezika, a 2006. Srpska akademija nauka i umetnosti (SANU) objavila je 17. tom velikog Rečnika srpskohrvatskog književnog i narodnog jezika, koji je započet joss 1959. godine. Očekuje se da će, uz dosadašnji tempo rada, taj posao biti završen za dve do tri decenije.

Milan Šipka je rekao da je Pravopisni rečnik srpskog jezika namenjen pre svega onima koji su po svojoj profesiji dužni da pišu pravilno (novinarima, spikerima, prevodiocima, vaspitačima, nastavnicima, lektorima, službenicima u administraciji i drugima).

Lingvista Veljko Brborić ocenio je da je Šipkin pravopisni rečnik izuzetno značajan za srpski jezik i kulturu, ali je ukazao i na neke njegove nedostatke, sugerišući autoru da ih izmeni u novom izdanju knjige.

Brborić je naveo pojedine arhaizme i dijalektizme u Rečniku, koji su, prema njegovoj oceni, suvišni jer se gotovo i ne koriste u savremenom srpskom jeziku.

Dramaturg Jovan Ćirilov, koji se bavi i lingvistikom, kao posebne kvalitete Rečnika naveo je to što su u njemu podjednako zastupljene i ekavica i ijekavica, kao i to što su sve reči, u svim gramatičkim oblicima, akcentovane.

Na promociji je bio i pokrajinski sekretar za kulturu Milorad Đurić koji je naglasio da je objavljivanje Pravopisnog rečnika srpskog jezika "dobar signal u Godini knjige i jezika" i dodao da će Vlada Vojvodine nastaviti da podržava projekte tog tipa.

Vlasnik i direktor izdavačke kuće "Prometej" Zoran Kolundžija kritikovao je državna ministarstva, za koja je rekao da nemaju sluha za kapitalna dela srpske jezičke kulture.

Kolundžija je zahvalio Vladi Vojvodine koja je pomogla da Rečnik bude objavljen, napominjući da je to jedina državna institucija koja je podržala taj projekat.

Ovo je bilo drugo predstavljanje Pravopisnog rečnika srpskog jezika nakon prve promocije 12. aprila Novom Sadu.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Nemačka na udaru Rusije: "Uzimamo svoje"

Ruski sud naredio je da imovina, računi, nekretnine i akcije Dojče banke i Komercbanke budu zaplenjene u Rusiji, kao deo tužbe protiv nemačkih banaka, navodi se u sudskim dokumentima.

13:07

19.5.2024.

1 d

Svet

Rusi prešli severnu granicu: Harkov pada?

Ofanziva ruskih snaga na harkovskom pravcu pokazala se toliko brzom i snažnom da im oskudne odbrambene strukture Ukrajine nisu postale prepreka, a osiromašeni redovi ukrajinskih oružanih snaga nisu bili spremni da brane svoje položaje, piše Njujork tajms.

8:12

19.5.2024.

1 d

Podeli: