Ponedeljak, 27.01.2003.

08:28

Bliks: Irak nije istinski sarađivao

Izvor: Beta

Default images

Irak nije istinski prihvatio rezoluciju 1441 UN o razoružanju i mada Bagdad sarađuje po pitanju nesmetanog pristupa ekspertima Ujedinjenih nacija svojim vojnim bazama, potrebno je da iračke vlasti suštinski učine više, rekao je u ponedeljak šef inspektora UN za kontrolu naoružanja Hans Bliks. "Izgleda da Irak, čak ni do danas, nije istinski prihvatio razoružavanje koje se od njega zahteva", rekao je Bliks na početku odlučujućeg sastanka Saveta bezbednosti UN, na kom inspektori UN podnose svoj izveštaj o 60 dana misije u Iraku. Bliks je dodao da nije dovoljno da Iračani samo "otvore vrata" inspektorima UN. "Iz našeg dosadašnjeg iskustva se čini da je Irak u principu odlučio da sarađuje, pogotovo kada je reč o pristupu lokacijama. Takav odnos je neophodan i za suštinsku saradnju, kako bi zadatak razoružavanja bio priveden kraju na miran način i kako bi nadgledanje iračkog naoružanja dobilo stabilan tok", rekao je on. Na pitanje koliko još je potrebno vremena za završetak misije inspektora, Bliks je rekao da deli "osećanje hitnosti", kako bi razoružavanje bilo okončano "u razumnom periodu".

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 1

Pogledaj komentare

1 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Nemačka na udaru Rusije: "Uzimamo svoje"

Ruski sud naredio je da imovina, računi, nekretnine i akcije Dojče banke i Komercbanke budu zaplenjene u Rusiji, kao deo tužbe protiv nemačkih banaka, navodi se u sudskim dokumentima.

13:07

19.5.2024.

1 d

Svet

Rusi prešli severnu granicu: Harkov pada?

Ofanziva ruskih snaga na harkovskom pravcu pokazala se toliko brzom i snažnom da im oskudne odbrambene strukture Ukrajine nisu postale prepreka, a osiromašeni redovi ukrajinskih oružanih snaga nisu bili spremni da brane svoje položaje, piše Njujork tajms.

8:12

19.5.2024.

1 d

Podeli: