U regionu bez protesta, za prava radnika proglasi, saopštenja

Tanjug

01. 05. 2019. u 11:28

Obeležavanje 1. maja, u regionu protiče bez velikih okupljanja, što zbog lošeg vremena, što zbog odluke sindikalnih organizacija da pokušaju da se proglasima i saopštenjima bore za veća prava radnika

У региону без протеста,  за права радника прогласи, саопштења

Foto Tanjug

Obeležavanje Međunarodnog dana rada, 1. maja, u regionu protiče bez velikih okupljanja, što zbog lošeg vremena, što zbog odluke sindikalnih organizacija da pokušaju da se proglasima i saopštenjima bore za veća prava radnika.

Međunarodni dan rada obeležava se širom Hrvatske, ali ove godine bez protesta sindikata.

Tri sindikalne organizacije - Savez samostalnih sindikata Hrvatske (ŠSH), Nezavisni hrvatski sindikati (NHS) i Matica hrvatskih sindikata (MHS) - ove godine ne organizuju protestne povorke, već će na mestima na kojima se tradicionalno obeležava 1. maj skupljati potpise za raspisivanje referenduma o promenama uslova za odlazaku prenziju, prenosi Index.hr.

Poznata sarajevska izletišta retko kada su za prvomajske praznike bila prazna kao danas, prenosi Klix.ba i dodaje da su zbog hladnog i kišovitog vremena se da su Stojčevac i Rimski most nadomak Ilidže posetili samo oni "najhrabriji". Ova izletišta su poznata po tome što su za prvomajske praznike obično preplavljena stotinama pa i hiljadama posjetilaca.

Inače, veliki tržni centri centru Sarajeva su zatvoreni, ali radnje sa prehrambenom robom na području celog grada rade skraćeno. Rijetki su objekti koji su otvoreni, što znači da većina poštuje odluku da se na ovaj praznik ne radi.

Izletište Bunica južno od Mostara poseban je deo tradicije obeležavanja 1. maja, ali ni ovo izletište zbog lošeg vremena nikada nije bilo lošije posećeno, navodi Klix.ba.

Slično je i na drugim izetištima oko Mostara, a već godinama izostaje sindikalno obeležavanje tog važnog dana za radnička prava.

Ni ove godine nije izostala prvomajska budnica Hrvatske glazbe Mostar, koja je veselim zvukom limene muzike obišla ceo grad, budila Mostarce, dajući gradu na Neretvi praznični dekor.

U Zenici se, u organizaciji Saveza samostalnih sindikata Bosne i Hercegovine, pred upravnom zgradom Železare Zenica danas okupilo blizu 200 bivših radnika i članova sindikata koji su na današnji dan simbolično zatražili bolji položaj radnika u BiH.

Predsednik Saveza samostalnih sindikata Bosne i Hercegovine Selvedin Šatorović poručio je okupljenima da će nastaviti da se bori za prava svakog radnika koji ih je svojim radom zaslužio.

Članovi duvačkog orkestra "Železara Zenica" jutros su se 93. put provozali ulicama Zenice, gde su tradicionalnim repertoarom probudili sugrađane na prvomajski uranak.

Vodeća crnogorska sindikalna organizacija, Unija slobodnih sindikata Crne Gore, odustala je od organizacije prvomajske šetnje pošto je Uprava policije zabranila okupljanje i govore ispred zgrade crnogorske Vlade, preneli su crnogorski medij.

"Na taj način oduzet je smisao Prvomajskoj protestnoj šetnji, koja, osim čuvanja tradicije i slanja poruka o nužnosti radničke borbe i solidarnosti, podrazumeva i poruku koju šaljemo vladi Crne Gore o aktuelnom trenutku u našoj zemlji i očekivanju zaposlenih i građana“, saopšteno je iz Unije.

Crnogorska policija saopštilaje da nije zabranila šetnju, već samo prolazak i zadržavanje pored zgrade crnogorske Vlade, pozivajući se na za Zakon o javnim okupljanjima, kojim je predviđeno da se „okupljanje mora održati 10 metara od štićenog objekta“.

Druga po brojnosti sindikalna organizacija u Crnoj Gori, Savez samostalnih sindikata, već niz godina ne orgnizuje protestne šetnje 1. maja, već se javnosti obraća proglasom. Ove godineu proglasu se upozorava „na težak položaj radnika u Crnoj Gori“. Prosječna plata iznosi 510 evra, ali, prema službenim podacima, više od tri četvrtine zaposlenih Crnogoraca prima platu manju od proseka. Na zavodu za zapošljavanje posao čeka 38.000 Crnogoraca.


Povećanje minimalne zarade i najniže penzije, otvaranje novih radnih mesta i zapošljavanje mlade radne snage, glavni su zahtevi Saveza sindikata Crne Gore, izneti u prvomajskom proglasu. Zahtevaju se i bezbedna radna mesta koja ć biti i adekvatno plaćena, poštovanje kolektivnih ugovora i Zakona o radu, ažurniji i odgovorniji odnos inspekcijskih organa i jači socijalni dijalog.

U ovom sindikatu kažu da u uslovima visoke nezaposlenosti, lošeg ekonomskog, socijalnog i životnog standarda, niskih zarada, niskih penzija, teško da postoji realan i objektivan motiv i povod za proslavu Međunarodnog dana rada.

Slovenački sindikati istakli su danas, povodom obeležavanja Praznika rada, da mnogi zaposleni rade više od osam sati dnevno, odnosno više od 40 časova nedeljno i često moraju da posao završavaju kući.

Direktorka zajednice sindikata "ZŠS" Lidija Jerkič izjavila je za slovenačku agenciju STA da posao sve više ulazi u privatne živote, što je posledica, između ostalog, novih tehnologija i digitalizacije. Ona se zalaže za tzv. "formulu 888", odnosno osam sati rada, osam sati odmora i osam sati slobodnog vremena svakog radnog dana.

Ministarka rada Ksenija Klampfer izjavila je da kršenja prava radnika ne pripadaju u današnjem dobu. Ona je poslodavcima poručila da poštuju prava radnika, obezbede adekvatne plate i unaprede poslovnu kulturu i međuljudske odnose.

Konfederacija sindikalnih organizacija Makedonije sa oko dvadesetak vozila i skroman broj ljudi započela je prvomajski marš ispred zgrade Makedonske televizije do zgrade Vlade, prenosi portal A1on.

Predsednik Konfederacije Marjan Risteski rekao je da je na današnjem protestu prisutno članstvo iz Skoplja, Tetova i Kumanova, a da im je odredište ispred makedonske vlade gde očekuju susret sa premijerom Zoranom Zaevim i Socijalno ekonomskim savetom.

On je dodao da se nisu na ovom protestu ujedinili sa Savezom sindikata jer s njima nije bilo moguće da se postigne sporazum.

Predsednik nezavisnog sindikata policije Goce Delčev Todev rekao je da "Zaevu nije potrebna metla", već da je ovoj državi potreban čekić za kompletan remont. On je zahtevao 20 odsto veću platu za policajce, i to ne samo za redovnu policiju, već i za šumsku u sudsku policiju.

Među zahtevima sindikalaca u Severnoj Makedoniji su dostojanstveno vrednovanje rada, isplata godišnjeg regresa u državnom sektoru, izmena Zakona o radnom odnosu, liberalizacija sindikalnog delovanja, poštovanje reprezentativnosti Nezavisnih sindikata.



Pratite nas i putem iOS i android aplikacije