Svet

0

Dva člana grupe Pusi rajot dobila azil u Švedskoj

Autor: MIM

Izvor: Beta

Dva člana grupe Pusi rajot dobila azil u Švedskoj

Izvor: Foto: Wikipedia

Umetnici Luisin Đanjan i Aleksej Knedljakovski, roditelji dvoje dece, podneli su zahtev za azil 2017. godine navodeći da su žrtve uznemiravanja i pretnji smrću u njihovoj zemlji, što je, po njihovim rečima, direktna posledica političkih akcija koje sprovode.

Porodici je prvo odbijen zahtev za azil krajem 2018. godine pošto je kancelarija za imigraciju procenila da nisu u zabrinjavajućoj situaciji, i oni su se žalili na tu odluku. 

"Srećna sam da moja deca mogu da odrastu bezbedno, posebno imajući u vidu ono što se dešava u Rusiji", rekla je za SVT Luisin Đanjan posle odluke kojom im se daje azil.

Prema britanskom dnevniku Gardijan dvoje umetnika su politički angažovani od 2010. Par je 2014. godine demonstrirao zajedno sa drugim članovima "Pusi rajota" protiv Zimskih olimpijskih igara organizovanih u Sočiju te godine.

Aleksej Knedljakovski je 2016. osuđen na 15 dana zatvora kada je okačio krst oko statue koja predstavlja šefa sadašnje ruske bezbednosne agencije FSB.

Grupa "Pusi rajot" je izazvala medijsku pažnju 2012. godine kada je izvela pank molitvu od 30 sekundi u crkvi Hrista spasitelja u Moskvi, tražeći od "Svete Bogorodice da otera (predsednika Rusije Vladimira) Putina s vlasti". Tri žene iz grupe su za to osuđene na dve godine zatvora, za huliganizam motivisan verskom mržnjom.

Komentari (0)

POŠALJI KOMENTAR