ZASMETAO IM TAMJAN: Albanci u Crnoj Gori ponovo pokušali da ometu crkveni obred

M. SEKULOVIĆ

30. 04. 2019. u 11:35

Albanci iz Martinovića kod Gusinja, ponovo su pokušali da ometu crkveni obred na temeljima crkve Svetog Vasilija Ostroškog, odnosno Vaskršnju večernju službu

ЗАСМЕТАО ИМ ТАМЈАН: Албанци у Црној Гори поново покушали да омету црквени обред

Crkveni obred na temeljima crkve Svetog Vasilija Ostroškog Foto Eparhija

Albanci iz Martinovića kod Gusinja, ponovo su pokušali da ometu crkveni obred na temeljima crkve Svetog Vasilija Ostroškog, odnosno Vaskršnju večernju službu, koju je u prisustvu vernika iz Gusinja, Plava i Berana služio episkop budimljansko-nikšićki, gospidin Joanikije.

Posle početnog komešanja Albanaca koji su pristizali uz ogradu porte crkve koja će se graditi na temeljima drevne svetinje, počelo je snimanje obreda, a onda se čulo negodovanje Albanaca, koji su pre tri godine ovde pokušali da onemoguće iskopavanje zarušenog crkvenog zdanja i da se fizički obračunaju sa sveštenstvom i vernicima, posle čega je desetak njih završilo u policiji.

Ovoga puta nije bilo potrebe za intervencijom policije, jer su to vernici sami završili sa Albancima, koji su isticali da "oni znaju i drugačije", ali posle čvrstog stava da će službe biti, sviđalo se to njima ili ne i razgovora sveštenika sa okupljenim Albancima izbegnut je teži incident.


- Temelji razrušene crkve Svetog Vasilija Ostroškog Čudotvorca u Martinovićima sveto su mesto, koje liči na Golgotu Hristovu, a Golgota Hristova, prethodila je, Njegovom Vaskrsenju i Njegovoj slavi. Ovo mesto ima silu živonosnog groba Hristovog i zato je to sveto mesto kome pristupamo sa najvećim poštovanjem, kao da je ovde veličanstveni hram, kao da je saborni hram nekog velikog grada. Suštinski, i nema nikakve razlike između malog i velikog hrama, između razrušenih temelja svetinje i hrama koji blista u slavi - besedio je posle večernje službe episkop Joanikije, ističući da je narod iz Limske doline vezan za ovo mesto, pa su blagočestivi ljudi odavno govorili da ovu svetinju treba obnoviti.

- Sa obnovom svetinje izliće se blagoslov na one koji joj pristupaju i koji je poštuju. Može samo da donese mir i blagoslov svima koji ovde žive, a dok su ovi sveti temelji u ovakvom stanju opominju nas na greh, da nismo izvršili ono što smo mogli. Treba da se složimo oko obnove ove svetinje sa ljubavlju, mirom i dobrim raspoloženjem prema svima. Nemamo nikakvog zlopamćenja, istorija je bila takva kakva je, mi samo razmišljamo o tome da svetinju treba obnoviti i propovedati mir. Na razrušenim temeljima hrama u Martinovićima služe se, već, neko vreme, svete službe Božje, a tako će biti i ubuduće. Bolje je da započnemo obnovu svetinje i da se jednog dana saberemo pod osvećenim svodovima ovog svetog hrama da bi blagoslov Svetog Vasilija Ostroškog bio sa nama i da bi se milost Božja od ovog svetog hrama izlivala na one koji mu pristupaju - kazao je episkop Joanikije, ističući da hram ne obnavljamo iz inata, niti sa zlopamćenjem, nego iz ljubavi prema Crkvi sa pozivom svima na mir i na dobre međusobne odnose, zasnovane na Božjim zapovestima i na Božjoj ljubavi.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (6)

опасно по живот

30.04.2019. 12:10

Којој ли вјери припада онај ко изгради високонапонску мрежу преко богомоље?!

Оги_БЛ_Србија

30.04.2019. 13:00

@опасно по живот - Вјероватно религији мира.

Рашо

30.04.2019. 18:06

Питам се, када би, не дај Боже, неки Срби православне вере ометали нечији верски скуп и сам обред за колико времена би Срби били бомбардовани?

Aries 71

30.04.2019. 20:23

Nikakvo čudo, pa mnogi Crnogorci ometaju crkvene obrede. Mislim na one koji nose pravoslavna imena i prezimena. A takvi su u većini. Inače, ovo se neće naći u cg novinama i portalima.