Istorijski dan: Abdicirao japanski car, postaje imperator emeritus FOTO

Japanski car Akihito (85) je predvodio glavnu ceremoniju kojom je abdicirao s prestola hrizantema i tron predao starijem sinu Naruhitu.

Izvor: Beta, Tanjug

Utorak, 30.04.2019.

08:24

Istorijski dan: Abdicirao japanski car, postaje imperator emeritus FOTO
Foto: Tanjug/AP/Japan Pool

To je prva adbikacija cara u Japanu u poslednjih dve stotine godina.

Car se najpre pojavio u tradicionalnoj, tamnonarandžastoj odori, a potom u tamnom odelu, dok su se građani Japana okupljali ispred carske palate, gde je pojačano prisustvo policije.

Akihito ostaje car do ponoći po lokalnom vremenu i od tada Japan ulazi u novu eru sa Naruhitom.

Car danas završava vladavinu dugu više od 30 godina koja je predstavljala simbol naroda i jedinstva nacije.

Naziv nove carske ere sa Naruhitom biće Reiva. Termin nove ere sastoji se od dva karaktera Rei i Va, u značenju "red" ili "naredba" odnosno "mir" ili "harmonija".

Akihito je u poslednjem obraćanju narodu, predajući prestolonasledniku Naruhitu presto hrizantema, izjavio da želi da nova era bude stabilna i plodna, i da se "moli svim srcem za mir i sreću za sve ljude u Japanu i širom sveta", prenosi AP.

Na svečanosti u palati, Akihito je zahvalio svom narodu na podršci tokom njegove 30-godišnje vladavine. On je dodao da je imao sreću što je mogao da ispuni svoje dužnosti sa punim poverenjem i verom u svoj narod.

Kako prenosi AP, Akihitova era je prva u modernoj istoriji Japana koja je okončana bez rata. Ovaj car je posvetio svoj život da bi se iskupio za rat koji se vodio u ime njegovog oca.

Akihito je prvi car koji je došao na poziciju pod novim Ustavnim propisima koji nalažu da car nema nikakvu političku moć. Car Japana za vreme Drugog svetskog rata, Hirohito, imao je božanski status, kog se odrekao nakon japanske kapitulacije.
Foto: Tanjug/ AP/Japan Pool
Akihito je 2016. godine izjavio da se plaši da zbog starosti neće moći da u potpunosti izvršava svoje dužnosti.

Kao ustavno definisan simbol bez političke moći, Akihito je tražio razumevanje u poruci svom narodu i odmah je osvojio ogromnu podršku javnosti, otvarajući put za odobrenje abdikacije od vlade.

Budući da je u zakonu o carskoj kući u Japanu nedostajala odredba o abdikaciji vladajućeg cara i da je on praktično dozvoljavao samo posthumne sukcesije, vlada je donela jednokratni zakon kojim se dopušta Akihitova abdikacija, prva u poslednjih 200 godina.

Usvajanje njegove abdikacije bilo je deo promena koje je Akihito doneo u palatu: on je bio prvi imperator koji se oženio građankom, caricom Mićiko i odlučio je da bude kremiran nakon smrti, čime je promenio vekovni običaj sahranjivanja.

U sredu ujutru Naruhito će u svom prvom ritualu kao imperator, primiti carsku regaliju, uključujući mač i dragulj, kao dokaz njegovog penjanja na tron.

Pored vladinih zvaničnika, samo odrasli muškarci članovi kraljevske porodice mogu da prisustvuju ritualu, što je tradicija koje se vlada drži uprkos kritikama javnosti.
Foto: Tanjug/AP/Junko Ozaki/Kyodo News
Car Akihito će imati novu titulu posle abdikacije, imperator emeritus, ali će u potpunosti biti oslobođen službenih dužnosti i više neće potpisivati dokumente, primati strane dostojanstvenike, prisustvovati vladinim događajima ili vršiti rituale u palati.

On čak neće prisustvovati ritualima sukcesije svog sina i uglavnom će se povući iz javnih nastupa.

Očekuje se da će Akihito uživati u penzionerskim danima, odlasku u muzeje i na koncerte, ili da će provoditi vreme u svojim istraživanjima u primorskoj vili.

Posle abdikacije, Akihito i Mićiko će se preseliti u privremenu rezidenciju pre nego što na kraju zamene mesta sa Naruhitom nakon renoviranja obe palate.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

29 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: