Vesti

0

Vučić: Do rešenja za nastavak dijaloga u užem formatu uz posredstvo EU, Francuske i Nemačke

Autor: JU

Izvor: Beta

Vučić: Do rešenja za nastavak dijaloga u užem formatu uz posredstvo EU, Francuske i Nemačke

Izvor: Foto: Beta/Miloš Miškov

"Suština je da ćemo pre samita u Poznanju u okviru Berlinskog procesa imati novi sastanak u Parizu, mislim 1. ili 2. jula, gde ćemo pokušati da pronađemo rešenja za nastavak dijaloga", rekao je Vučić novinarima po završetku samita.

On je kazao da su Albanci danas imali stav da Srbija mora da prizna Kosovo, da neće biti nikakve autonomije za Srbe na Kosovu, da neće biti nikakve Republike Srpske, niti izvršnih ovlašćenja za Zajednicu srpskih opština.

Vučić je kazao da Srbija danas nije imala nijedan uslov osim da budu povučene kosovske takse na uvoz robe iz Srbije i Bosne i Hercegovine, a da su "neki drugi smatrali da je važnije od dijaloga da ostanu takse".

On je dodao da se u jednom danu videlo "sve ono što se krilo ispod žita".

"Danas smo mogli da vidimo ko u regionu ima kakav odnos prema Srbiji i Kosovu, iznenadili smo se oštrinom kojom su govorili Albanci sa Kosova. Iznenadili smo se oštrinom i žestinom napada kojom su govorili i protiv Republike Srpske, posebno (predsedavajući Saveta ministara BiH Denis) Zvizdić", rekao je Vučić.

Kazao je da je reagovao na Zvizdićevo obraćanje i rekao da Republika Srpska "nije loša, već dejtonska tvorevina".

Vučić je rekao da je srpska delegacija u Berlinu imala seriju teških sastanaka i izrazio zahvalnost na angažmanu organizatorima samita, nemačkoj kancelarki Angeli Merkel i francuskom predsedniku Emanuelu Makronu.

"Merkel i Makron su bili vrlo racionalni, odgovorno su se ponašali, pokušavali su da utiču na stabilizaciju prilika na Balkanu. Nije fer prema njima da pričamo ko su bili ti koji su sve odbijali", naveo je predsednik Srbije.

Komentari (0)

POŠALJI KOMENTAR