BiH

Predstavnički dom saziva tri sjednice u dva dana

Predstavnički dom saziva tri sjednice u dva dana
Foto: N.N. | Predstavnički dom saziva tri sjednice u dva dana

SARAJEVO - Kolegij Predstavničkog doma FBiH odlučio je u utorak da sazove tri sjednice, dvije vanredne i jednu tematsku, i to 13. i 14. maja, potvrdio je "Nezavisnim" Osman Ćatić, zamjenik predsjedavajućeg Kluba SDA u Predstavničkom domu FBiH.

"Odlučili smo da sve tri sjednice budu tematske i da se održe u okviru ova dva dana. Prva sjednica će biti o migrantskoj krizi i bezbjednosnoj situaciji i vjerujem da će ona trajati cijeli dan s obzirom na to da je tražena informacija od svih MUP-ova u kantonima FBiH, a inicirale su je kolege iz USK. Druga će biti o aktuelnoj političkoj situaciji u BiH, odnosno o osnivanju rezervnog sastava policije u Republici Srpskoj, i treća o jednoj rezoluciji koju predlaže 12 bh. udruženja", objasnio je Ćatić. Riječ je o pismu koje je 12 udruženja iz BiH uputilo međunarodnim i domaćim institucijama, a u kojem traže usvajanje rezolucija o osudi prakse slavljenja i odlikovanja ratnih zločinaca.

Elvir Karajbić, predsjedavajući Predstavničkog doma FBiH, potvrdio je da su zakazali tri sjednice te da je cilj da se razbude i domaće i međunarodne institucije kako bi se prije svega problem migranata koji je zadesio BiH makar ublažio u odnosu na postojeće stanje. Karajbić je dodao da će biti govora i o problemima koji se tiču bezbjednosne situacije u tom entitetu.

"Govoriće se o usložnjavanju bezbjednosne situacije i svemu što je vezano za to. Poznate su ustavne nadležnosti kada je riječ o policiji u Federaciji. Za jedan dio je nadležna Federacija, a za jedan dio kantoni. Ustavnu strukturu treba poštovati i svako u svojoj nadležnosti treba da djeluje kako bi građani u cijeloj BiH imali koristi od tih odluka", rekao je Karajbić.

Govoreći o popunjenosti policijskih struktura u Federaciji, Karajbić je naveo da trenutno u redovnom sastavu policije RS i Federacije BiH nedostaje značajan broj policajaca. Prema službenim podacima, u FBiH nedostaje više od 1.500 policajaca.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije