DŽIHADISTI BEŽE SA BLISKOG ISTOKA, PA SE SPREMAJU ZA KRVAVE NAPADE U OVIM ZEMLJAMA: Dramatično upozorenje stručnjaka! Najveće mete poznata odmarališta!
Ilustracija, Foto: AP

posle sloma kalifata

DŽIHADISTI BEŽE SA BLISKOG ISTOKA, PA SE SPREMAJU ZA KRVAVE NAPADE U OVIM ZEMLJAMA: Dramatično upozorenje stručnjaka! Najveće mete poznata odmarališta!

Planeta -

Stručnjaci upozoravaju da će pripadnici terorističke grupe Islamske države izvesti nove terorističke napade u popularnim odmaralištima.

Neimenovani izvori britanskog Telegrafa kažu da se veruje da teroristi beže iz Iraka i Sirije, a da napade planiraju u najranjivijim lokacijama poput Indije, Maldiva, Kenije i Tanzanije.

Nakon pada samoproglašenog kalifata, veruje se da su pripadnici terorističke gupe preusmerili svoju pažnju na napade širom sveta.

"Ova izmena taktike izaziva veliku bojazan. Kada su bili zaokupljeni vođenjem de fakto države, dosta vremena su posvetili stvarima poput zdravstva. To im je oduzimalo dosta vremena, ali sada to ne rade i imaju vremena da šire propagandu putem napada", rekao je izvor.

Drugi izvor smatra da je pad samoproglašenog kalifata fantastična stvar, ali da stvara kratkoročne i srednjeročne probleme širenja pripadnika Islamske države po svetu, koji će pokušati da sprovode napade u cilju širenja poruke Islamske države.

Navodno, bombaši samoubice iz Šri Lanke bili su u kontaktu sa liderima Islamske države u iraku.

"Postoje šanse da se još takvih napada dogodi u južnim azijskim državama u bliskoj budućnosti. Islamska država će koristiti istu bombašku strategiju iz Šri Lanke, jer je bila uspešna", kažu.

Kurir.rs/Tanjug

Foto: AP

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track