TAČI PRED ODLAZAK U BERLIN PROMENIO PLOČU: Tražićemo pripajanje preševske doline, kažnjavanje Beograda, nećemo dozvoliti dvojni suverinitet

Novosti online

28. 04. 2019. u 19:53

Tači je medijima na prištinskom aerodromu pred odlazak u Berlin rekao da "neće dozvoliti razgovore o razmeni teritorija"

ТАЧИ ПРЕД ОДЛАЗАК  У БЕРЛИН ПРОМЕНИО ПЛОЧУ: Тражићемо припајање прешевске долине, кажњавање Београда, нећемо дозволити двојни суверинитет

Kosovski predsednik Hašim Tači izjavio da nema velika očekivanja od sutrašnjeg samita u Berlinu, dodajući da će u Nemačkoj zatražiti pripajanje takozvane "preševeske doline" Kosovu.

Tači je medijima na prištinskom aerodromu pred odlazak u Berlin rekao da "neće dozvoliti razgovore o razmeni teritorija".

"Ponavljam svoj stav, bilo bi od interesa da se Albanci iz Preševa, Bujanovca i Medveđe priključe Kosovu. To bi bila korekcija istorijske nepravde. Ja ću biti protiv razmene teritorija. Nećemo dozvoliti ni pod kojim okolnostima nikakav dvojni suverenitet, nemačko-nemački model, model Republike Srpske", rekao je Tači, prenosi RTS.

On očekuje od lidera Nemačke i Francuske da podrže Kosovo na evropskom putu i ​​liberalizaciji viznog režima.

"Očekujem da će kancelarka Merkel i predsednik Makron tražiti priznanje Kosova na ovom sastanku. Čak i priznavanje Kosova od strane pet zemalja EU koje oklevaju", rekao je Tači.

RTK 2 na srpskom jeziku preneo je da je Tači naveo da je ovih dana nastavio konsultacije sa međunarodnim partnerima u vezi sa konferencijom u Berlinu, čiji su organizatori Merkelova i predsednik Francuske Emanuel Makron.

Prema Tačijevom mišljenju, na sastanku će se posebno naglasiti mogućnost nastavka dijaloga između Kosova i Srbije i postizanja sveobuhvatnog i konačnog sporazuma koji bi doneo još veću stabilnost na Zapadnom Balkanu.

„Pozdravljam pojačani angažman Nemačke i Francuske za Zapadni Balkan u celini, a posebno za Kosovo. Na ovom sastanku će se oceniti značajan napredak koji je urađen do sada. Berlinski sastanak neće doneti novi proces, ali će se tražiti mogućnosti za rešavanje problema, uzimajući kao primer uspešni sporazum između Severne Makedonije i Grčke“, poručio je Tači.

On je takođe izneo očekivanja da će kancelarka Merkel i predsednik Makron dati podršku liberalizaciji viznog režima za građane Kosova, u znak poštovanja ugovora između Evropske unije i Kosova.

„Kosovo je ispunilo sve kriterijume i zaslužuje slobodno kretanje kao i svi drugi građani regiona i kontinenta. Ako se to ne dogodi, sastanak u Berlinu će biti razočaravajući za građane Kosova“, naveo je Tači.

On je ponovio tvrdnje o „genocidu Srbije na Kosovu 1998. i 1999. godine“, najavivši da će na ovom sastanku tražiti i kažnjavanje Beograda.

„Takođe ćemo se fokusirati na mogućnosti ekonomske saradnje i jačanje zakona i reda, posebno u borbi protiv korupcije i organizovanog kriminala. Takođe ćemo potvrditi našu posvećenost da nastavimo, bez kompromisa, borbu protiv radikalizma, terorizma i bilo kakvog ekstremizma“, naveo je Tači.

On je juče u intervjuu za RTV 21 izjavio da očekuje da će Merkelova ubediti predsednika Srbije da prizna samoproglašenu nezavisnost Kosova na predstojećem sastanku u Berlinu.

Tači je izneo očekivanja da će Merkelova pozvati i pet država-članica Evropske unije, kao i Bosnu i Hercegovinu, da priznaju samoproglašenu prištinsku nezavisnost.

„Postojaće dobra šansa da se to dogodi. Istovremeno, nećemo ni pod kojim uslovima prihvatiti da Kosovu neko predloži neki tip duplog suvereniteta ili bilo kakav nemačko-nemački model, Republiku Srpsku ili bilo kakvu autonomiju“, istakao je Tači.

On je kazao i da je skeptičan po pitanju toga da će se Beograd i Priština usaglasiti o nastavku dijaloga, ali da će na sastanku u Berlinu biti poziva za nastavak dijaloga na osnovu mogućnosti postizanja sveobuhvatnog sporazuma normalizacije.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (20)

Nile

28.04.2019. 20:15

Zašto ne traži i ceo Jug Srbije jer su u svim gradovima Albanci većina samo to još niko neće da kaže i prizna u Srbiji pa eto neka to on kaže?

jednostavno pitanje

28.04.2019. 20:22

Baš me interesuje kako je to kad jako dobro znaš da krivoslaviš na krive datume u krivoj i otcepljenoj i viznatijskoj i huškačkoj Crkvi....?

Смрт ЕУ/НАТО рајХу, слобода народу Србије!

28.04.2019. 22:34

@jednostavno pitanje - Питај didu Ujane, својевремено "храврог кУрватског витеза" у црној павелићевој одори с благословом Степинца убијао стотине хиљада невиних цивила, кад те поведе на misu код ватиканских сотона са Каптола......

Lenka

28.04.2019. 23:22

@jednostavno pitanje - Ako mislis na pravoslavnu crkvu onda ti mogu reci da ti je vaspitanje na istom nivou kao i obrazovanje. Prouci malo istoriju (guglaj ako knjige nemas) a kultura na zalost dolazi iz porodice, tu vam pomoci nema.

Rod

29.04.2019. 00:48

@jednostavno pitanje - Lenka, on upravo misli na pravoslavnu crkvu i julijanski kalendar. Po njegovom pisanju se vidi da nije obrazovan. Vjerujem da mnogi koji su ovo potvrdili nisu shvatili šta je htjeo reći. Ovako se samo izražavaju Hrvati ustaški nastrojeni, a potpuno nepismeni. Zbog prirode posla dosta putujem po svijetu i još me nikada niko nije uvrijedio niti postavio pitanje oko moga pravoslavlja. To samo čine Hrvati.

Смрт ЕУ/НАТО рајХу, слобода народу Србије!

28.04.2019. 20:22

Можда вам дозволимо да живи одете са окупираног АП КИМ. Можда...

RAKONI

28.04.2019. 20:26

Srbija treba da odbije bilo kakve sastanke ili pregovore sa bilo kojim Siptarskim zastupnikom protiv kojeg se vodi istraga ili se sumnjici za ratni zlocin kao i sa bilo kim ko je bio u teroristickoj grupi UCK !!!

Čika Velja

28.04.2019. 21:00

Uz proporcionalno pripajanje svih teritorija na Kosovu gde su Srbi vecina,sto siptar ni lud nece pristati,ali na tudje jos uvek kidise,tako da ce kuci doci kao sto je i otisao?!?!

Vasa

28.04.2019. 21:04

Možeš da tražiš kad su ovi naši političari pristali da pregovaraju sa jednim ubicom i zločincem.

Stevan

28.04.2019. 21:22

Rešenje je pozvati Rusiju i Kinu u pomoc i to vojno, proglasiti sve ambasadore EU i USA za nepoželjne i konačno otvoriti karte- to je svima jasno, ŽIVELA SRBIJA!

CAR Lazar

28.04.2019. 21:22

Drac, Tirana itd.... je Srpski grad bio pod Carom DUSANOM... ne znam o cemu ovaj parazit masta... Ja vidin nas na nasem moru dole....

Neša

28.04.2019. 21:44

Što je babi milo to joj se snilo.Samo ti sanaj, jer Srbija treba da traži vracanje rezoluciju UN 1244.

Huawai

29.04.2019. 00:05

Kao njemu se nikuda ne zuri... Ima on strpljenja da ceka jos godinama... Pojest ce ga uskoro njegovi gladni siptarski misevi kao sir...

Perica Iz Varosi

29.04.2019. 00:41

Овај берлински састанак ће бити пун погодак у ПРАЗНО !!!!!!!?

Sloboda više

29.04.2019. 00:44

Zasto u opste Srbija i ide u Berlin, kada takse nisu ukinuli?Imamo li vise casti i obraza?!Nisu ni Makron, a ni Merkelova, tako veliki, da mi moramo da budemo slepi pored ociju!Dosta je vise prica, kako treba sa svima pricati i svakog ispostovati.Mi smo s(